Annonce
Danmark

En ondskabsfuld debat

Peter Rasmussen

Det er sjældent at et medie bliver bebrejdet at have kontaktet en kilde for meget. Men det skete i denne uge, hvor Avisen Danmark kom under beskydning for at have givet en ung kvinde mulighed for at udtale sig.

Set her fra redaktørens stol handlede det om, at vi ikke ville lade en krænker i en seximesag fortælle sin historie uimodsagt. Derfor kontaktede vi også de kvinder, det var gået ud i over.

Men siden har både Kvinfo og debattører på Twitter udlagt det som om, at vi alene ved at kontakte kvinderne har pålagt dem ansvaret for de konsekvenser sagen har haft for krænkeren.

Forhistorien er, at vi i søndagsavisen undersøgte forholdet mellem forbrydelse og straf  i sager om sexisme. Artiklerne kom i halen af, at Jes Dorph-Petersen var blevet fjernet som studievært på TV2 på grund af to 18-20 år gamle sager om seksuelle krænkelser.

Her på avisen snakkede vi for eksempel med juraprofessor Eva Smith, der sagde: ”Debatten er ikke gået for langt. Men reaktionerne er. Den måde, man reagerer på er overdrevet og det er for voldsomme skridt, der bliver taget.”.

Vi fortalte også historien om en 24-årig mand, der for fem år siden under et møde i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), skrev fladpandede kommentarer som ”kan de ligge, kan de slikke” i en lukket tråd på facebook. Siden er han blevet holdt ude i mørket både politisk og socialt. Han blev blandt andet frataget muligheden for at stille op til byrådet i Aarhus, hvilket fik ham til at forsøge selvmord.

Den unge DSU’er fortryder sine handlinger, han har sagt undskyld til de kvinder, der blev nævnt i ”klamtråden” og han er helt klar over, at han selv står med ansvaret for den situation, han er havnet i. Alligevel spørger han i artiklen: ”Hvor længe skal en fejl begået i ungdommelig kådhed blive ved med at forfølge mig”.

Det spørgsmål stillede Avisen Danmarks journalist så videre til de forurettede kvinder ud fra den indlysende logik, at de om nogen måtte kunne give et bud på, om der er et rimeligt forhold mellem forbrydelse og straf i den sexismesag, de selv var blevet krænket i.


Det har selvfølgelig aldrig været Avisen Danmarks hensigt at krænke nogen ved at give dem mulighed for at udtale sig.


Men det skulle vi så aldrig have gjort, mente en flodbølge på Twitter. Argumentet var, at vi på den måde anklagede de unge kvinde for at være ansvarlige selvmordsforsøget. Selvfølgelig en fuldstændig udokumenteret påstand, men en påstand som en af kvinderne tog til sig og i løbet af ugen fremførte i Fagbladet Journalisten: ”Det er vildt grænseoverskridende, og jeg synes, skylden bliver lagt over på mig”, sagde hun blandt andet.

Nu kan man jo ikke argumentere med følelser, men det har selvfølgelig aldrig været Avisen Danmarks hensigt at krænke nogen ved at give dem mulighed for at udtale sig.

Sagen viser bare, at nuancerne i metoo-debatten kan blive svære at få med. Og at Jesper Tække, der er forsker og lektor på Institut for kommunikation på Aarhus Universitet, har en pointe, når han i dagen avis siger, at sexisme-debattens mange indfaldsvinkler ofte koges ned til en "tosidig, polariseret og ondskabsfuld debat” på de sociale medier.

- Det handler ikke om at blive klogere på sagen og dens omstændigheder ved at lytte til modparten. Det handler om at vinde ved at intimidere modparten og frem for alt at vinde identitet blandt ligesindede, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce