Letbanen i Odense har fyldt meget i mediebilledet de senere år. Senest, fordi åbningen af den første etape tilsyneladende trækker ud. Men hvorfor bygger man overhovedet letbaner og transportløsninger på skinner overalt i Europa. Det spørgsmål forsøger teknisk direktør hos Odense Letbane, Steen Lykke, at forklare, når Danmarks Jernbanemuseum 9. december har inviteret ham ind for at sætte spørgsmålet ind i en europæisk kontekst. Og Steen Lykke ved om nogen noget om store europæiske transportløsninger. Han har tidligere været knyttet til andre store sporbundne projekter som Marmaray Metroen ved Istanbul, Øresundsforbindelsen og Femern Bælt-projektet. Nu er det letbanernes formål, udfordringer og betydning, det gælder. Foredraget foregår på jernbanemuseet i Odense 9. december kl. 19.30 og der kræves billet for at lytte med.
Professor Jasper Schipperijn fra Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet har netop modtaget 990.675 kroner. fra TrygFonden. Donationen går til at videreudvikle en metode til at indsamle data om bevægelse ved hjælp af accellerometre og gps, samt gøre metoden tilgængelig for andre. Valide data er afgørende for at give sundhedsmyndigheder, organisationer og fagfolk de bedste forudsætninger for at tilrettelægge en koordineret indsats mod fysisk inaktivitet i befolkningen. Forskerne vil derfor udvikle en metode, hvor man ved hjælp af accelerometre og gps-data kan se, om den daglige bevægelse primært sker i hjemmet, på arbejde, i skole og institution eller under transport. Metoden vil også gøre det muligt at danne bevægelsesprofiler, som viser, hvor meget aktivitet der foregår i hvilken sammenhæng for forskellige aldersgrupper og jobtyper.
Klinisk psykolog og forskningsleder Sophie Lykkegaard Ravn, ph.d., har på vegne af UlykkesPatientForeningen og Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter modtaget 5.780.263 kroner fra Velux Fonden til forskning i og udvikling af tilbud til pårørende til mennesker med følger efter ulykker. Projektet kombinerer forsknings- og praksisarbejde og udføres i nært samarbejde med forskere med tilknytning til Aarhus Universitet, forsknings- og konsulenthuset Defactum og Syddansk Universitet med professor og forskningsleder Thomas Maribo som ansvarlig for forskningsaktiviteterne. Sophie Lykkegaard Ravn er uddannet fra SDU i Odense, og hun er fortsat bosiddende i byen./oms
Flygtninge- og indvandrerpræst Sigrid la Cour Sonne skal fra 1. december være ny konsulent i organisationen Folkekirke & Religionsmøde. Med ansættelsen styrkes indsatsen for folkekirkens dialog og netværk med andre trossamfund. Når cand.theol. Sigrid la Cour Sonne tiltræder som ny konsulent bliver det med solide konkrete erfaringer indenfor religionsmøder og samtaler på tværs af tro og livssyn. Hun kommer nemlig fra en stilling i Folkekirkens Tværkulturelle Samarbejde i Odense som netværkskoordinator og præst for flygtninge og indvandrere. Formand for Folkekirke og Religionsmødes forretningsudvalg, sognepræst Kirsten Münster, peger da også på Sigrid la Cour Sonnes praktiske erfaringer som en styrke:
- Hun kommer fra arbejdet "i marken", og med sine erfaringer herfra og sin solide teologiske refleksion kommer hun til at bidrage stærkt til teamet.