Annonce
Udland

En million demonstrerer for selvstændighed i Catalonien

Catalanere klædt i regionens flag fylder hovedtrafikåren Diagonal i Barcelona, der er hovedby i Catalonien. I baggrunden holder demonstranter bogstaverne FREEDOM op.

Catalanske separatister er på gaden i stort antal for at vise støtte til selvstændighed på nationaldag.

Omkring en million catalanere er tirsdag aften gået på gaden i Barcelona for at demonstrere for uafhængighed, siger politiet i den nordlige spanske region Catalonien.

Med trommer og fløjter gik de mange rødklædte demonstranter i optog gennem Cataloniens hovedby med regionens røde, gule og blå flag i hænderne.

Tirsdag markerer catalanerne nationaldag. Oprindeligt er den en hyldest til Barcelonas faldne i kampen mod den spansk kong Filip i 1714. Men siden 2012 er den årlige Diada-helligdag blevet brugt til at vise opbakning til en løsrivelse fra Spanien.

I år er dagen særligt betydningsfuld for mange catalanere, der stemte for løsrivelse ved en omstridt folkeafstemning i oktober.

Mange af de catalanske politikere og ledende aktivister, der pressede på for at holde afstemningen, er i dag enten i fængsel, hvor de venter på deres retssag, eller flygtet ud af landet.

Cataloniens regionale præsident, Quim Torra, sagde tirsdag, at han fastholder, at Catalonien bør have selvstændighed. Men i første omgang er hans fokus på separatistbevægelsens fængslede profiler.

- Jeg vil ikke acceptere, at de kendes skyldige, og jeg vil appellere til alle frisindede borgere om heller ikke at acceptere det, sagde Torra ifølge nyhedsbureauet AP.

Det er ventet, at retssagerne mod de fængslede catalanske politikere og aktivister begynder inden årets udgang.

Den spanske premierminister, Pedro Sanchez, sagde i sidste uge, at indbyggerne i Catalonien skal stemme om, hvorvidt de ønsker større selvbestemmelse til regionen.

Sanchez understreger, at Catalonien ikke kan blive selvstændigt. En ny afstemning vil kun dreje sig om mere autonomi.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce