Annonce
Spørg os om corona

En læser undrer sig: Er det virkeligt lovligt at holde marked med 40 stande midt i coronatiden?

Selvom corona har sat en stopper for mange ting, vil besøgende stadig kunne nyde godt af Otterup Markedsforenings torvedage, der begynder fra 13. juni. Arkivfoto: Liv Østerstrand
En læser ville gerne vide, om det er fuldt ud lovligt at holde torvedage med kræmmere og ostehandlere, og det er det, bekræfter Fyns Politi, der her kommer med en forklaring.
Annonce

Midt i april aflyste Otterup Markedsforening alle torvemarkeder i 2020 på grund af risikoen for smitte med coronavirus.

Men onsdag i denne uge skrev foreningen i et opslag på Facebook, der blev delt mere end 100 gange, at det alligevel havde fået lov af Fyns Politi til at afholde markederne fra 13. juni.

Og det fik en læser ved navn Claus til at undre sig.

- Jeg så, at Otterup Markedsforening udtalte, at de af politiet havde fået lov til at holde torvemarked hver lørdag hen over sommeren, hvor mange mennesker normalt forsamles. Er det virkelig lovligt?, har han spurgt Fyens Stiftstidende.

Avisen har rådført sig med sekretariatschef hos Fyns Politi, Pernille Radsted, der bekræfter, at det er fuldt ud lovligt, selvom der i øjeblikket er et forbud mod at samles mere end 10 personer til arrangementer.

Samme svar fik formand i Otterup Markedsforenings bestyrelse, Stig Thomsen, da henvendte sig til politiet.

- Vi fandt ud af, at der er mange andre, der holder torvemarked hele tiden. Da vi fandt ud af det, ringede vi til Rigspolitiets coronaafdeling og fik at vide, at det måtte vi gerne. Og så har vi sagt, at så gør vi det.

Han fortæller også, at der typisk kommer en 30-40 kræmmere, herunder ostehandlere, grønthandlere og folk, der sælger ud af gemmerne fra privaten.

Fyens Stiftstidende har tidligere fortalt, at der i løbet af en lørdag plejer at komme 400-500 mennesker forbi Otterups torvemarked mellem 9 og 14.

Annonce

Lovligt med forbehold

En af forklaringerne på, hvorfor torvemarkeder er lovlige i forhold til forsamlingsforbudet, skal findes i hyppigheden, forklarer Pernille Radsted.

- Hvis det er tilbagevendende, som eksempelvis torvedage hver uge, har man antaget, at det er det samme som butikker, der har åbent.

- Det er altid lidt en konkret vurdering, kan man sige. Men det har hele tiden været lovligt at holde torvedage, hvor der kommer lokale handlende og sælger tingene i separate boder. Fordi det kan man egentlig sidestille med butikker på en gade og så videre, siger sekretariatschefen.

Hun advarer dog om, at det ikke er alle aktiviteter, der må finde sted på torvedage.

- Det, der ikke er lovligt, er, hvis der er andre aktiviteter som musikoptrædener eller andre sceneoptrædener. Men de større begivenheder som de store kræmmermarkeder, det er ikke lovligt på nuværende tidspunkt. Men de lokale, hvor de lokale kommer og sælger deres ting, det er lovligt og sidestillet med butikker, siger Pernille Radsted.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
USA

Nu er Joe Biden USA's præsident: - Politik behøver ikke at være et flammende ild

Coronavirus

Live: Pfizer kan ikke levere - Danmark får 100.000 færre doser i første kvartal

Annonce