Annonce
Sydfyn

En læser spørger: Er der fjæsinge-fare på Ærø?

Fjæsingens føde består af krebsdyr og små bundfisk, og den ligger ofte nedgravet i bunden og venter på, at et bytte kommer forbi. Fjæsingen har pigstråler i den forreste rygfinne, som er giftige. De beskytter mod fjender, men er også ubehagelige over for mennesker, der er uheldige at træde på dem. Arkivfoto
Vi har fået en læserhenvendelse fra Emily Pitt, der spørger, om der er fjæsinge-fare i vandet omkring Ærø. Vi har spurgt to eksperter.

Ærø: Som mange andre i landet har læser af Fyns Amts Avis' Ærø-sider, Emily Pitt, læst artikler om, at den giftige fisk fjæsingen er spottet ved nogle af de danske kyster. Det fik hende til at rette henvendelse til avisen for at finde ud af, om fjæsingen kan være kommet hele vejen til Ærø.

Ifølge Magnus Wahlberg, lektor ved Marinbiologisk Forskningsinstitut, og naturvejleder på Ærø Nils Ørum, er der dog intet at frygte, hvis man bader ved de ærøske strande.

Den vigtigste grund til at slippe bekymringen for mødet med en fjæsing her omkring er, at fjæsingen er en saltvandsfisk, og derfor er det ikke gunstige levevilkår for den at trække ned og bosætte sig i vandet omkring Ærø.

Annonce

- Saltindholdet omkring Ærø er utrolig lavt, fordi meget af vandet kommer fra Østersøen, fortæller Magnus Wahlberg.

- I realiteten er der en større chance for at støde på en torsk end en fjæsing ved Ærø, da torsken bedre kan tilpasse sig brakvandet.

Derudover er det med fjæsinger, som det er med hugorme i skoven: Foruden at sandsynligheden for et sammenstød er lille, er de også mere bange for dig, end du bør være for den.

- Man skal jo også være forsigtig, når man tramper rundt i skoven, fortæller Magnus Wahlberg, og naturvejleder Nils Ørum stemmer i:

- Vi skal opføre os helt, som vi plejer og ikke male fanden på væggen.

Og det lader vi så vær med – at male fanden på væggen, men skulle du komme til at stikke dig på en fjæsing, er rådet ganske simpelt og hermed givet videre: Hold foden, eller stedet hvor du har stukket dig, i varmt vand, og så kan man med fordel tage sig sine forholdsregler ved at bruge badesko, når man går i vandet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Psykolog om dødssyge Marcos sidste tid: Kommunen bør gentænke beslutning - og det skal være nu

Nordfyn For abonnenter

Charlotte har fået nok: - Jeg er overhovedet ikke sart, jeg er bare træt af gaderæs i Bogense

Odense

Mangler du en slange?: Kongeboa på afveje i det centrale Odense

Assens

Nu lykkedes det: Sandra skal til Aalborg for at studere psykologi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Faaborg-Midtfyn

Kerteminde

Kommunen trækker stikket for havnens madvogne: - Det er rigtig nok, at vi har annulleret de aftaler

Danmark

Få overblikket: Her er uddannelserne med det højeste snit

Odense

78-årig kvinde reddet ud af brændende lejlighed: Personalet handlede snarrådigt

Odense For abonnenter

Hans Jørgen fra Odense lavede sabotage med sine fætre fra Churchill Klubben: Endte for en tysk krigsret og mistede livet

Middelfart

Campingvogn stod i flammer, så nabovognene smeltede: - Folk skyndte sig at tømme dem for gasflasker og sikre stedet

Annonce