Annonce
Odense

En læser får svar: Vil det nye OUH være gearet til en ny coronakrise?

Byggeriet af det nye OUH er i fuld gang. Det forventes at stå færdigt i 2022. Ifølge lægelig direktør Peder Jest vil det nye OUH være gearet til at kunne klare endnu en coronakrise. Foto: Michael Bager
Hvis der i fremtiden kommer en situation lignende den nuværende med corona, vil det nye OUH så være klar til det? Lægelig direktør giver læser svar på spørgsmålet.

- Har man overvejet, om der er sengepladser nok på det nye OUH, hvis/når noget lignende sker i fremtiden?

Sådan lyder spørgsmålet fra en læser, der har skrevet til Fyens Stiftstidendes redaktion.

Lægelig direktør på OUH Peder Jest fortæller, at det nye OUH får en afdeling, som de også har på henholdsvis Hvidovre Hospital og Aarhus Universitetshospital: en infektionsmedicinsk afdeling, der blandt andet tager sig af sygdomme som coronavirus.

Det særlige infektionsmedicinske afsnit kommer til at have 15 sengepladser og direkte udgang til jordplan, så patienterne ikke kommer i kontakt med resten af hospitalet. Og det har været vigtigt for Peder Jest at få et sådant afsnit med i planerne om et nyt OUH.

- Jeg har mødt mikrobiologer og infektionsmedicinere, der i årevis har råbt vagt i gevær. Og der har vi hårdnakket holdt fast i, at et nyt OUH skulle have en infektionsmedicinsk afdeling, siger han.

Onsdag var 29 personer indlagt med coronasmitte i Region Syddanmark, heraf var otte indlagt på intensiv og syv i respirator. Det viser de seneste tal fra Sundhedsstyrelsen. Men de tal er for hele regionen og tæller således også sygehusene i hele regionen. Skulle en situation lignende coronasituationen opstå, når det nye OUH står klart, er Peder Jest fortrøstningsfuld.

- Jeg ser det nye OUH som godt rustet. Man skal være forudseende, og det, synes jeg, vi har været her, siger han.

Det nye OUH

Det nye OUH kommer til at have 702 sengepladser, heraf 15 til den infektionsmedicinske afdeling.

På hver etage vil der desuden være såkaldte sengesluser, som kan omstilles til en situation lignende coronakrisen. Derved kan man omstille etager på hospitalet til at behandle eksempelvis coronapatienter, der kræves isoleret fra resten af hospitalet.

Nyt OUH's samlede budget er 6,3 milliarder kroner.

Byggeriet af det nye OUH blev officielt skudt i gang i 2019, og det forventes at stå færdigt i 2022.

Annonce

Nemmere omstilling i fremtiden

Selv om 15 sengepladser kan synes af lidt, så er det også muligt at øge antallet af sengepladser til behandling af corona eller noget lignende.

OUH har i de første dage af coronakrisen foretaget en omstilling, hvor blandt andet 3000 planlagte operationer blev aflyst og 11.000 ambulante besøg og konsultationer blev enten udskudt, aflyst eller omlagt. Desuden er der blevet oprettet særskilte coronaafsnit til at tage imod coronasmittede patienter.

Her peger Peder Jest på, at en sådan omstilling i fremtiden vil blive nemmere.

- Vi har allerede vist, at vi kan omstille hospitalet hurtigt med de eksisterende rammer. Og den omstilling vil man kunne lave betydeligt nemmere på det nye OUH, siger han og peger især på indretningen som en faktor.

- Vi har 110 sengepladser på hver etage, som også kan omdannes til coronaetager, og det kan gøres forholdsvist hurtigt, siger Peder Jest.

Skulle det i fremtiden komme helt ud af proportioner med en virus eller lignende, så kan hele det nye OUH i yderste konsekvens også omstilles til at behandle patienterne.

- Hvis vi skulle komme i en situation med italienske tilstande, ville vi i princippet kunne omdanne hele hospitalet til et coronahospital. Og desuden har vi stadig bygningerne i Svendborg, der kan bruges, og så kan terrænet omkring det nye OUH også bruges til at supplere med telte og lignende, siger han.

Annonce

Se Nyt OUH-byggepladsen ovenfra. Video: Michael Bager

Det nye OUH får en særskilt infektionsmedicinsk afdeling, der kan bruges til behandling af coronasmittede patienter, hvis en lignende situation opstår igen. Illustration: Nyt OUH. Foto: Robert Wengler
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Mindst seks knivstik i ryggen på 20-årig: Jalousi førte til drabsforsøg

Annonce