Annonce
Spørg os om corona

En læser får svar: Værnemidler er ofte af forskellige materialer - og derfor svære at genanvende

Værnemidler er et vigtigt redskab på sygehusene for at mindske spredningen af coronavirus. Foto: Cecilie Haar Nielsen
Faaborgenseren Kirsten Teisner har spurgt avisen, hvordan man kommer af med de mange værnemidler, der bruges under coronakrisen. Lars Krause, afdelingschef på OUH, svarer på vegne af de fynske sygehuse.

Lige nu bruger både kommuner og regioner en stor mængde værnemidler såsom mundbind og kitler for at mindske spredningen af covid-19 blandt patienter og borgere.

Det har fået Kirsten Teisner fra Faaborg til at undre sig over, hvordan man skaffer sig af med midlerne, og om det mon sker på en måde, der tager hensyn til miljøet. Hun har derfor kontaktet Fyens Stiftstidende og bedt avisen undersøge spørgsmålet.

- Går noget bare til forbrænding? Plast kan vel genanvendes eller forarbejdes til andre produkter?, skriver hun.

Lars Krause, afdelingschef for logistikafdelingen på OUH, bekræfter, at det typisk er plastik, man kigger på at genanvende i hvert fald på de fynske sygehuse. Men når det gælder værnemidlerne, er sorteringen ikke helt simpel. Mange af midlerne indeholder nemlig flere forskellige materialer.

- I vores visirer er der skumgummikant, og vores masker er primært lavet af stof. I vores SP-3-masker sidder der metalklips, og i vores overtrækskitler sidder der noget stof omkring ærmerne. For at det skal kunne genanvendes, skal plasten være ren, forklarer han.

Annonce

20 ton til genbrug

Den brugte plastik, der er ren, er der dog ikke nogen helt særlig plan for i forbindelse med corona-krisen. Den ryger som sædvanligt ud som dagrenovation.

- Vi sorterer stadig store mængder plast fra her på OUH, og sidste år sendte vi 20 ton plast til genbrug, siger Lars Krause, der gør opmærksom på, at det naturligvis ikke kun er i forbindelse med corona-krisen, at OUH har et forholdsvis stort forbrug af værnemidler.

Flere af midlerne bruges samtidig flere gange, efter de er gjort rene. Det er derfor langt fra alt, der ender i skraldespanden med det samme.

- Der er nogle kitler, som bliver genanvendt. De kører så videre i vores vaskeri og bliver vasket. Ved visirer, som medarbejderne tager på om ansigtet, kan skærmen rengøres og udskiftes, siger Lars Krause og fortsætter:

- Men hvis vi kigger på alle vores mundbind, er de jo af stof. Og det ved jeg ikke, hvordan man skal kunne genanvende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Johnson & Johnson genoptager vaccine-udrulning i Europa

Annonce