Annonce
Spørg os om corona

En læser får svar: Testes børn på samme måde for corona som voksne?

Her demonstrerer en læge, hvordan en podning foregår på voksne i et af landets hvide testtelte. Børn bliver derimod testet på sygehusene rundt om i landet. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)
Efter selv at være blevet testet for corona ville Tsega Gebrengus vide, om børn bliver testet på samme måde.
Annonce

Det var ubehageligt for Tsega Gebrengus at blive testet for corona. Efterfølgende skrev hun et spørgsmål til avisen, hvor hun spørger, om børn bliver testet på samme måde som voksne.

Spørgsmålet har Fyens Stiftstidende stillet videre til Mads Nybo, der er ledende overlæge på afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi på OUH og driftsansvarlig på Testcenter Odense.

Han fortæller, at grundlæggende er testene de samme, men forholdene, de tages under, er vidt forskellige.

- Testmetoden er den samme for børn, altså ved podning med en vatpind ned i halsen, og med en blodprøve for at se, om de har dannet antistoffer, forklarer Mads Nybo.

Så mange børn er testet positive

Antal og procent covid-19-tilfælde fordelt på køn og alder frem til 12. maj klokken 08.

I alderen 0-9 år er 212 testet positiv for covid-19 ud af 18.274 testede:

Piger 109 (51 procent). Drenge 103 (49 procent)

I alderen 10-19 er 444 testet positiv for covid-19 ud af 19.087 testede.

Piger 243 (55 procent). Drenge 201 (45 procent)

(Kilde: Statens Serum institut)

Annonce

Børn testes ikke i telte

Selvom testmetoderne grundlæggende er ens, bliver børn endnu ikke testet i de hvide telte, der blandt andet er placeret i Odense og Svendborg. Desuden er det foreløbig kun børn med symptomer, der bliver testet, hvilket sker på sygehusets børneafdeling.

- Når vi på sygehusene tager blodprøver på børn, vil vi gerne skabe nogle trygge rammer. Tillid er vigtigt, og forældrene skal være til stede, og der skal være noget, der kan aflede børnenes opmærksomhed. Det behøver ikke at være en iPad eller en hospitalsklovn, men det skal være noget, som gør, at barnet er trygt og falder lidt til ro.

- Så skal det være en rutineret person, der tager prøverne, så man får det gjort rigtigt i første omgang. Hvis det ikke kan lade sig gøre, skal man have en plan B, hvor man på sygehuset måske kan lave en afledningsmanøvre eller måske i yderste konsekvens bruge noget lattergas. Der er beskrevne regler for, hvordan man går frem, når man skal tage prøver på børn, hvis der opstår udfordringer, forklarer Mads Nybo.

Annonce

Frygtindgydende telte

Desuden er der en anden væsentlig forskel på coronatest af børn og voksne.

- Der er endnu ikke åbnet for blodprøverne for børn endnu. Men det er klart, hvis børn er syge og bliver indlagt, får de taget blodprøver, siger Mads Nybo.

Det sker via børnebioanalytikere, og i ambulatorierne sker det i særlige kabiner med legetøj og tegninger til børn. Noget som er svært at efterligne i testcentrene.

- For det første synes jeg, at omgivelserne dér er lidt mere frygtindgydende. Der er masser af mennesker, nogle kolde hvide telte, og lige præcis her i Odense er det et militærområde, så jeg kunne da forestille mig, at nogle børn ville blive sådan lidt ”uh ha”. Det kan da godt være, at nogle drenge vil synes, det er spændende, men andre vil måske være lidt kyst af det, fortæller Mads Nybo.

Han er desuden repræsentant for Region Syd og deltager i telefonmøder med den nationale styregruppe for testcentrene. Møderne bruges til at udveksle erfaringer og drøfte emner som eksempelvis, hvor det er mest trygt for børn at blive testet. En debat, der er i gang lige nu.

Mads Nybo er ledende overlæge på afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi på OUH og driftsansvarlig på Testcenter Odense på Vibelundvej. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Efter kuldsejlet festival: Caroline er overrasket over Kertemindes krav om tilbagebetaling af halv million

OB

OB i ro mellem den sikre og den vilde løsning

Fyn

Ugens fynske Covid-19 status: Vaccinationer vinder langsomt frem, smitten falder næsten overalt, og så lurer britisk mutation i det fynske

Annonce