Bogense: Skulle det nye lyskryds i Bogense ikke være et intelligent lyskryds? Hvorfor kan man så holde for rødt i næsten to minutter, uden der kommer nogen overhovedet? Du kan køre op til lyskrydset, der forbliver rødt, selvom man er den eneste?
Sådan lyder det fra en af flere læsere, der har skrevet til avisen via Spørg redaktionen. Samtidig henviser læseren til en artikel, hvor kommunens projektleder Morten Grønvald i oktober måned sagde, at:
- For at imødekomme eventuel utålmodighed hos bilisterne har vi opsat lysregulering med nedtællingsfunktion, så man kan se, nøjagtig hvor lang tid man skal holde for rødt.
For fuldstændighedens skyld var der her tale om en nedtællingsfunktion på den - midlertidige - lysregulering, man satte op under vejarbejdet, som det stod skrevet i artiklen med rubrikken "Trafiksikring af uheldskryds: Vejarbejde fortsætter indtil jul", hvor citatet er fra.
Med den del på plads, så er det dog samtidig rigtigt, at det nye lyskryds er et radarstyret - såkaldt intelligent - signalanlæg, som det lød i en pressemeddelelse fra kommunen i starten af september.
Justeringsfase i gang
Men hvad er så op og ned i dag? Hvis man som læseren skriver kan holde stille i flere minutter for rødt, uden der kommer andre bilister, hvad er det så, der gør lyskrydset intelligent, som det står nu? Det har vi spurgt Louise Rasmussen, som er kommunens chef for drift om:
- Vi er lige nu i en justeringsfase, fordi det er et spørgsmål om, at det detekterer biler og radarsystemer, som fanger den her trafik, og det skal indstilles. Vi har lige nu en liste med en masse forskellige ting, som skal justeres derude, og i næste uge kommer det her signalfirma, som har installeret krydset, derud. Men tro mig, det er ikke gjort med, at man regulerer på det her én gang, fordi de her sensorer og radarer de fanger bilerne forskellige steder, og der er mange andre ting, der også påvirker det.
Louise Rasmussen, chef for Drift i Nordfyns KommuneTanken er, at fremkommeligheden skal sikres på Odensevej, det vil sige, at den skal som udgangspunkt stå i grønt på Odensevej, og så skifter den til rødt, hvis der kommer nogen fra Assensvej.
- Så vi arbejder på det løbende, og det justeres og optimeres hele tiden. Men tanken er, at fremkommeligheden skal sikres på Odensevej, det vil sige, at den skal som udgangspunkt stå i grønt på Odensevej, og så skifter den til rødt, hvis der kommer nogen fra Assensvej.
Svingpile med for kort tid
- Der er også nogle udfordringer der ude med, at svingpilene har for kort tid. Der er der kun én bil, der sådan lige kan nå med rundt. Det er også noget af det, vi skal have justeret på. Så der er en masse teknikaliteter, som vi arbejder på nu. Og det er en proces, der er helt normal, når man opfører et nyt lyskryds som det her, forklarer altså Louise Rasmussen.