Annonce
Spørg os om corona

En læser får svar: Nej, du skal ikke rense hænder i ioniseret vand - du skal bruge sprit

Ioniseret vand dræber ikke coronavira, og hvis det gjorde, skulle du i hvert fald ikke drikke det. Foto: Kim Haugaard
En læser har spurgt, om syreholdigt vand fra en ioniseringsmaskine er lige så godt som håndsprit. Nej, og hvis det var, skulle du i hvert fald ikke drikke det, lyder svaret.

- Jeg har hørt, at nogle ikke bruger håndsprit, men bruger en ioniseringsmaskine til at skabe mere syreholdigt vand. Er det lige så godt som håndsprit?, spørger Anja Glüsing Fyens Stiftstidende.

For de læsere, der måske ikke er helt klar over, hvad en ioniseringsmaskine er, så iler Fyens.dk med en kort forklaring.

En ioniseringsmaskine er et apparat, der via et elektrolysekammer sender elektriske strømninger gennem vand. Ifølge producenterne af maskinerne betyder det, at mikrostrukturen i dit drikkevand vil blive opløst, og vandet vil angiveligt indeholde masser af molekylært hydrogen.

Og alt efter hvilken producent, der lovpriser deres maskine, har det en lang række sundhedsmæssige fordele, hvis du regelmæssigt drikker ioniseret vand. Du vil blive renset for affaldsstoffer, og din krop vil genfinde balancen.

Det kan man vælge at tro på. Man kan også spørge en ekspert.

Hans-Jørgen Albrechtsen er professor ved Danmarks Tekniske Universitets Institut for Vand og Miljøteknologi. Han har tidligere udtalt sig særdeles skeptisk om ioniseret vands sundhedsmæssige kvaliteter, og han har heller ingen fidus til, at det kan dræbe coronavirus.

- Hvis spørgsmålet er, om man kan behandle noget vand og bruge det til at rengøre overflader med og sige, at det er lige så godt som sprit, så er svaret nej. For sprit har en særlig effekt, siger Hans-Jørgen Albrechtsen.

Så det er fake news?

- Jeg vil formulere det sådan her: Jeg kender ikke nogen dokumentation for det.

- Jeg vi gerne tro, at man kan behandle vand, så man steriliserer det, så man fjerner alt, hvad der måtte være af virus og alt muligt andet, så det bliver rent. Men det betyder ikke, at det dermed har en desinficerende effekt på samme måde, som sprit har.

- Hvis vandet virkelig har en desinficerende effekt, så er det jo i hvert fald heller ikke godt at begynde at drikke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce