Annonce
Odense

En læser får svar: Man kan ikke undgå knappen ved fodgængerfelter - og den er formentlig ikke ren

Fyens Stiftstidende har undersøgt, hvad man skal gøre, hvis man skal over et lydkryds, men er bekymret for at trykke på knappen, der giver grønt lys for fodgængere. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Kirsten Andersen har spurgt Fyens Stiftstidende, hvordan man skal forholde sig, hvis man skal over et fodgængerfelt, hvor man er nødt til at trykke på en knap.

Er knapperne til fodgængere, der skal over et lyskryds, ikke meget uhygiejniske?

Og hvordan får man den grønne mand frem uden at trykke på dem?

Det vil 72-årige Kirsten Andersen fra Odense gerne vide. Hun har derfor kontaktet Fyens Stiftstidende, og vi har undersøgt spørgsmålet nærmere.

Ifølge Sundhedsstyrelsens oplysninger om corona, er der en risiko for, at der sidder coronavirus på knapperne eller sensorerne. Virussens levetid på forskellige overflader er svær at slå fast, da den for eksempel afhænger af temperatur og luftfugtighed, men den kan godt blive hængende i op til et par dage.

Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at man undgår at røre ved ting, som mange kan have været i kontakt med. Dog er det vigtigste, at man sørger for at spritte eller vaske sine hænder og ikke rører ved øjne, næse og mund inden da. Altså, at man har en god håndhygiejne.

Annonce

Må tage sine forholdsregler

Avisen har spurgt Odense Kommune, om kommunen har gjort noget særligt for at undgå smittefare ved de mange lyskryds i Odense by.

Kommunen er vendt tilbage med et skriftligt svar, hvor den fortæller, at den ikke har mulighed for at gøre knapperne ved fodgængerfelterne rene.

Kommunen opfordrer dog heller ikke til, at folk går over for rødt.

Derfor henviser den til, at man tager sine forholdsregler og eventuelt trykker på knappen via et lommetørklæde, et ærme eller sin albue, hvis man kan. Man kan også have en håndsprit på sig, så man kan spritte af lige efter, man har trykket på knappen, ligesom man bør vaske hænder, når man kommer hjem.

Derudover opfordrer Odense Kommune til, at borgerne følger rådene og anvisningerne på coronasmitte.dk.

Fyens Stiftstidende har ligeledes spurgt Vejdirektoratet om problematikken, men det har henvist til de enkelte kommuner.

Annonce

Er galt flere steder

Kirsten Andersen fortæller, at hun ikke er helt tilfreds med det svar, Odense Kommune har givet.

- Det svar er ikke ret godt, for nu er det jo galt både her i Odense og også i Svendborg. Så vidt jeg har forstået, er der nogle af dem, hvor man nærmest skal lægge hele hånden på for at få det til at virke. Så vi bliver nødt til at røre ved dem. Men jeg har ikke nogen løsning, siger hun.

Hun tilføjer, at hun da også har svært ved at se, hvad kommunerne skal stille op på stående fod, og at det er forståeligt, at det kan være svært at holde knapperne eller sensorerne rene fra dag til dag.

- Jeg synes, at man på længere sigt bør overveje nogle helt andre løsninger. Der må være nogen, der kan opfinde noget bedre, siger Kirsten Andersen og fortsætter:

- Det har jeg faktisk tænkt på også inden corona. Nu er vi to ældre mennesker, der tit går tur, og hygiejnen er noget, vi har tænkt over. Jeg synes altid, det er ulækkert at stå og trykke på de knapper.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Endnu en skole i Assens ramt af corona: - Man kan sætte syv-otte streger under, hvor vigtigt det er, at man isolerer sig

Sport

Opløsning i den ene lejr i fodboldkrigen: Flere klubber trækker sig fra Super League, melder medier

Annonce