Annonce
Sydfyn

En læser får svar: Må vi cykle sammen i coronakrisen?

Per Jensen (yderst til højre) og resten af cykelklubben 3. Halvleg kan atter komme ud på landevejene. Privatfoto
Er det sundhedsmæssigt forsvarligt at cykle i en gruppe, når der samtidig opfordres til at begrænse social omgang på grund af corona? En læser får svar på det spørgsmål, som han har stillet til Fyens Stiftstidende.

Opdateret den 24. april klokken 10.25 med afsnit om Danmarks Cykle Unions anbefalinger.

- Vi er seks raske mænd, der normalt cykler én gang om ugen. Vi har ikke cyklet de seneste fem uger, men vi vil gerne i gang igen. Kan vi cykle, så det er sundhedsmæssigt forsvarligt?

Sådan lyder spørgsmålet fra 71-årige Per Jensen fra Vester Skerninge. Han har skrevet til redaktionen for at høre, hvornår han og de fem andre i hans cykelklub ”3. halvleg” igen kan komme ud på landevejene.

Nedlukningen af Danmark og opfordringen til at begrænse den sociale kontakt er nu i gang på sjette uge. Og det har også fået konsekvenser for cykelklubben 3. halvleg.

De er seks mænd i alderen 68 til 74 år. Og på en normal onsdag trækker de i cykeltøjet, spænder cykelhjelmene og begiver sig ud på en 25 kilometers cykeltur. Efterfølgende mødes de hos værten, en tjans der går på tur, hvor der venter en kold øl og en bitter.

Men siden den første onsdag i marts er det ikke blevet til nævneværdigt mange cykelture.

Cykelklubbens medlemmer har besluttet at være på den sikre side og aflyse onsdag efter onsdag. Det er kun blevet til et par ture alene, men det er ikke det samme, mener Per Jensen. Det er især det sociale, han savner.

- Det er meget hyggeligere at være sammen med nogen, når man cykler. Selvfølgelig har man lyst til cykelturen, men det er absolut også den sociale dimension i det, der er lige så vigtig, siger han og tilføjer:

- Man får en smule motion og mødes med gode kammerater. Men de seneste par uger har man følt sig lidt indelukket, siger Per Jensen.

Onsdag i denne uge (i dag, red.) er det Per Jensens tur til at være vært for cykelholdet. Og han medgiver, at det nemmeste ville være at aflyse.

- Hvis det viser sig, det ikke er sundhedsmæssigt forsvarligt, så aflyser vi. Vi skal ikke risikere noget, siger han.

DIF-anbefalinger for udendørs idræt

Dansk Idrætforbund, DIF, opdaterede mandag i denne uge sine anbefalinger for udendørs idræt. Forbundet anbefaler, hvis man dyrker udendørs idræt:
  • At man ikke må samles flere end 10 personer
  • At man skal holde en afstand på to meter til andre personer
  • At man er særlig opmærksom på håndhygiejne – brug håndsprit, hvis der ikke er mulighed for at vaske hænder med vand og sæbe
  • At host eller nys sker i albuen eller i et papirlommetørklæde
  • At man skal holde sig hjemme, hvis man har symptomer som for eksempel feber, hoste, muskelømhed – og gå straks hjem selv ved milde symptomer.
  • Vær opmærksom på de særlige risikogrupper som defineret af Sundhedsstyrelsen.
  • Hvis der i forbindelse med træning og brug af faciliteter benyttes rekvisitter (for eksempel ketsjer eller golfkøller), anbefales det, at der så vidt muligt benyttes personlige rekvisitter. Hvis dette ikke er muligt, skal der være særskilt opmærksomhed på rengøring af fælles kontaktflader, hver gang en person afslutter brugen af en rekvisit.
  • Det forudsættes, at klubhuse og fælles omklædnings- og badefaciliteter stadig ikke er tilgængelige.

Kilde: Dansk Idrætsforbund

Annonce

Professor: - Forsvarligt at cykle i grupper

Men Per Jensen og de fem andre i klubben kan roligt svinge sig op i sadlen og trampe i pedalerne. Det mener Hans Jørn Kolmos, der er professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet. Han ser ikke noget problem i, at cykelklubben atter begiver sig ud på landevejene.

- Jeg vil mene, det er forsvarligt at cykle i grupper, så længe man holder afstand. Ligesom med motionsløbere er de to meter ikke helt nok her, men hvis man cykler med omkring fire meters afstand, bør der ikke være noget i vejen for at cykle en tur, siger han og tilføjer, at de generelle råd fra myndighederne naturligvis bør følges.

- Det er godt at komme ud i den friske luft og få noget motion. Men man skal blive hjemme, hvis man har en snue, siger han.

Samme melding får man hos Danmarks Idrætsforbund, DIF, der mandag tilpassede sine anbefalinger, så udendørsidræt uden kropskontakt nu kan afholdes. Ligesom Hans Jørn Kolmos anbefaler organisationen, at man holder afstand og nyser i ærmet.

Det glæder Per Jensen, der nu har udsigt til at kunne cykle den vanlige onsdagstur med de fem andre for første gang siden begyndelsen af marts.

- Det lyder da rigtig godt. Man skal jo lytte til eksperterne, så det gør vi, siger han.

Fyens Stiftstidende har forsøgt at få fat i Danmarks Cykle Union, der fortsat fraråder cykling i grupper, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse. De oplyser på deres hjemmeside, at træning kun bør ske alene eller med sine nærmeste og med stor afstand til hinanden.

Annonce
Annonce
Assens

Endnu en skole i Assens ramt af corona: - Man kan sætte syv-otte streger under, hvor vigtigt det er, at man isolerer sig

Sport

Opløsning i den ene lejr i fodboldkrigen: Flere klubber trækker sig fra Super League, melder medier

Annonce