Annonce
Assens

En læser får svar: Kan nyt anlæg til 250 mio. kr. forhindre, at man lukker urenset vand ud i Lillebælt?

Som del af en større Forsyningspark opfører Assens Forsyning A/S et nyt og samlet renseanlæg med tilhørende biogasanlæg. Anlægget skal centralisere al rensning af spildevand og erstatte otte mindre renseanlæg. Illustration: CUBO Arkitekter/Konsortiet Nyt Assens Renseanlæg I/S
En læser har spurgt avisen, om det kommende nye renseanlæg i Assens har tilstrækkelig med kapacitet.
Annonce

Assens: Assens Forsyning er på vej med et renseanlæg med tilhørende biogasanlæg til 250 millioner kroner, der skal håndtere spildevandet fra otte mindre renseanlæg i kommunen til et nyt centralt anlæg i Forsyningsparken i Assens.

Det har fået læseren Henrik Higgings Sanderhus til at undre sig og stille følgende spørgsmål:

"Så må vi håbe, det er overdimensioneret i forhold til de ændringer, vi kan forvente i forbindelse med klimaet, og så vi ikke risikerer, at der lukkes urenset vand ud i Lillebælt i forbindelse med kraftig regn", skriver læseren blandt andet.

Renseanlægget er en del af en storstilet spildevandsplan til op mod en milliard kroner, der skal stå færdigt i 2027-2030, hvor man kloakseparerer og klimasikrer en større del af kommunen, så man nemmere kan håndtere stigende regnvandsmængder.

- Dermed undgår man overløb, der er kendt i dag. Vi er allerede langt fremme i Assens Kommune med at kloakseparere. Fænomenet, der har været snakket meget om i blandt andet København, hvor man udleder urenset spildevand, vil vi undgå i kommunen, understreger Gerdt Hylbæk Nielsen, der er kommunikationsmedarbejder ved Assens Forsyning.

Annonce

- En betydelig overkapacitet

Han anslår, at der på stående fod er kloaksepareret mere end totredjedele af Assens Kommune.

Det kommende renseanlæg får en kapacitet, der svarer til 100.000 personers spildevandsudledning. Det bliver udregnet i måleenheden PE.

Som del af en større Forsyningspark opfører Assens Forsyning A/S et nyt og samlet renseanlæg med tilhørende biogasanlæg. Anlægget skal centralisere al rensning af spildevand og erstatte otte mindre renseanlæg. Illustration: CUBO Arkitekter/Konsortiet Nyt Assens Renseanlæg I/S

- Vi får en ret betydelig overkapacitet. Samtidig har vi forberedt det nye renseanlæg med, at det kan udvides med yderligere 50.000 PE. Det har vi i tilfælde af, at der kommer nye virksomheder til kommunen. Vi har også dimensioneret det efter, at kommunen kan etablere beboelsesområder og villakvarterer og sådan noget, så nye borgere kan tiltrækkes. Vi har tænkt på en ekstra kapacitet, forklarer Gerdt Hylbæk Nielsen.

Man lukker ikke noget spildevand ud i Lillebælt i dag?

- Det kan jeg ikke afvise, at der gør. Vi har tal på de overløb, der har været, men vi har ikke de samme udfordringer, man har andre steder. Vi har været mere fremsynet end som så mange andre steder ved, at vi kloakseparerer og laver klimatilpasningsprojekter, siger Gerdt Hylbæk Nielsen, der blandt andet henviser til diverse klimasøer, der bliver etableret rundt omkring.


Vi har også dimensioneret det efter, at kommunen kan etablere beboelsesområder og villakvarterer og sådan noget, så nye borgere kan tiltrækkes. Vi har tænkt på en ekstra kapacitet.

Gerdt Hylbæk Nielsen, Assens Forsyning


I løbet af de kommende uger bliver vejene til renseanlægget i Forsyningsparken anlagt. Også en ny administrations- og kontrolbygning til 63 millioner skal opføres sideløbende med renseanlægget.

Hele renseanlægget forventer man at være i mål med i starten af 2022.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce