Annonce
Spørg os om corona

En læser får svar: Kan firmaer erstatte hjemsendte medarbejdere med vikarer og stadig få lønkompensation?

Gågaderne i Odense bød på mange lukkede butikker i starten af april på grund af coronasmitten og tiltagene mod virussen. Netop handel er den branche, der har fået mest lønkompensation med 2,4 milliarder udbetalt fra staten. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Må virksomheder gerne sende medarbejdere hjem for at få lønkompensation og samtidig hyre vikarer ind for at holde virksomheden i gang?, spørger en læser. Redaktionen giver svar.
Annonce

Når et firma har sendt sine medarbejdere hjem med lønkompensation, må firmaet så bruge faste vikarer i stedet for de hjemsendte i den periode, at de faste medarbejdere er hjemsendt?

Spørgsmålet er stillet af læseren Tommy Pedersen, og redaktionen har undersøgt sagen.

Hele idéen med lønkompensation under corona-krisen er at komme virksomheder i økonomiske vanskeligheder til undsætning. Faktisk er kravet, at virksomheden uden støtten stod over for at skulle fyre enten minimum 30 procent af medarbejderstaben eller mindst 50 ansatte.

Og netop samme andel eller antal skal som minimum sendes hjem, før en virksomhed kan få kompensation for en del af lønudgifterne.

Derfor vil det virke mistænkeligt, hvis en virksomhed, som skulle være i store finansielle problemer, har råd til at hyre vikarer ind, mens medarbejderne er sendt hjem. Af samme grund kan man godt regne med at blive kontrolleret af Erhvervsstyrelsen, fortæller styrelsen i et skriftligt svar til Fyens Stiftstidende:

"Erhvervsstyrelsen kan ikke forhindre, at virksomheden ansætter vikarer, men virksomheden vil efterfølgende blive bedt om dokumentation for baggrunden for ny- eller vikaransættelse i hjemsendelsesperioden. Hvis forudsætningerne for udbetalingen ikke er opfyldt, skal virksomheden betale pengene tilbage."

Løsarbejdere med kort ansættelse indgår i øvrigt ikke i medarbejderstaben, som man kan få kompensation for. Det er dog muligt for vikarbureauer at søge om kompensation på grund af krisen.

Annonce

Milliardbeløb udbetalt

I skrivende stund har Erhvervsstyrelsen godkendt 33.574 ansøgninger om lønkompensation under corona-krisen. Samlet er der udbetalt cirka 8,7 milliarder kroner til 28.704 virksomheder, der har fået kompensation for løn til næsten 220.000 medarbejdere.

Derudover er der udbetalt 3,5 milliarder til 56.978 selvstændige og virksomheder med maksimalt 25 ansatte.

Handel, hoteller og restauranter samt industrien tegner sig for i alt 4,5 milliarder kroner i lønkompensation.

Finansminister Nicolai Wammen (S) har på et kort pressemøde onsdag meddelt, at regeringen er klar til at forlænge ordningen med lønkompensation til august.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Svogre starter møbelvirksomhed: Kunderne står i kø for at købe håndlavede fynske borde

Fyn

Sådan ser økonomien ud i din kommune: Forsigtig optimisme hos fynske borgmestre

Annonce