Annonce
Fyn

En læser får svar: Hvorfor må man demonstrere, når der er forsamlingsforbud?

Onsdag eftermiddag var der massivt fremmøde på Banegårdspladsen i forbindelse med en anti-racisme demonstration. Foto: Christian Nordholt
Indtil den 8. juni må vi maksimalt samles 10 personer. Men der er visse undtagelser, og demonstrationer er en af dem.
Annonce

Det var på et pressemøde den 17. marts, at statsminister Mette Frederiksen lavede et forsamlingsforbud gældende fra dagen efter, den 18. marts. Det betød og betyder frem til den 8. juni, at vi maksimalt må samles 10 personer – fortsat med afstand og god hygiejne.

Men der er undtagelser til lovgivningen, og det gælder blandt andet for demonstrationer.

Onsdag eftermiddag klokken 17 var der demonstration på Banegårdspladsen foran Fyens Stiftstidende. ”Racismefri By – Odense for Mangfoldighed" havde arrangeret en solidaritetsdemonstration. Årsagen til demonstrationen var drabet på den 46-årige sorte, amerikanske mand George Floyd. Floyd døde den 25. maj i politiets varetægt efter, at den amerikanske politibetjent Derek Chauvin havde et knæ i halsen på Floyd i mere end otte minutter. En obduktion har vist, at George Floyd døde af kvælning og tryk mod ryggen.

Det har udløst massive demonstrationer både i USA, men også resten af verden – således også i Odense. 800 personer havde på forhånd tilkendegivet deres deltagelse i demonstrationen i Odense.

Men hvorfor må man demonstrere, når der fortsat er forsamlingsforbud, spørger en læser.

Det korte svar er, at det er en politisk beslutning. Statsminister Mette Frederiksen har gjort det klart, at retten til at forsamle sig ”fordi man har et fælles politisk budskab, man ønsker at demonstrere eller på anden vis gøre sin holdning gældende” er undtaget fra forsamlingsrestriktionerne.

Læseren, der har stillet spørgsmålet, spørger desuden, om smitterisikoen er mindre ved at være til demonstration end eksempelvis ved at være til en fest. Og nej, smitterisikoen er ikke mindre, men det er en politisk prioritering, at man fortsat må afholde demonstrationer.

Senest 8. juni hæves forsamlingsforbuddet til mellem 30 og 50 personer, og det forventes yderligere hævet den 8. juli og igen den 8. august.

Selvom der var markant flere end 10 personer til demonstrationen, var det helt lovligt. Foto: Christian Nordholt

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce