Annonce
Spørg os om corona

En læser får svar: Hvor kan man købe masker, der beskytter mod corona-virus?

Det er kun til helt specielle situationer, at særligt sårbare bør overveje mundbind eller masker, lyder anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen. I artiklen får en læser svar på, hvilken slags mundbind man bør købe. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Særligt sårbare personer kan bære masker i det offentlige rum, hvor det kan være svært at sikre, at andre holder afstand. Sådan lyder rådet fra Sundhedsstyrelsen. Men hvor køber man masker, der beskytter mod corona-virussens partikler, spørger en læser.
Annonce

Sundhedsstyrelsen foreslår, at særligt sårbare kan bære maske i det offentlige rum. Hvor kan man købe masker, der beskytter mod corona-virus? Sådan lyder spørgsmålet fra en læser, der underskriver sig K. Aarestrup.

Allerførst er det vigtigt at slå fast, at Sundhedsstyrelsen ikke anbefaler, at raske personer anvender mundbind, når de bevæger sig rundt i samfundet.

Det er endnu usikkert, hvor stor en effekt mundbind har på smittespredningen. Og hvis man ikke bruger dem korrekt, risikerer man, at de bliver en falsk tryghed - forurenede mundbind kan ligefrem være med til at sprede smitten mere.

Er man særligt sårbar, fordi man hører blandt dem, der har øget risiko for alvorlig sygdom på grund af covid-19, kan man anvende mundbind eller visir ud fra et forsigtighedsprincip i nogle situationer, oplyser Sundhedsstyrelsen.

For eksempel i offentligt transport, hvis man ikke kan undgå myldretiden. Eller på ens arbejdsplads, hvis man har kontakt med andre ansigt-til-ansigt uden barrierer i mere end 15 minutter - eller hvis man har tæt kontakt med mange forskellige personer i løbet af en arbejdsdag.

Annonce

Køb denne slags maske

Og så tilbage til læserens spørgsmål. Redaktionen ønsker ikke at pege på enkelte forhandlere, men det er muligt at købe mundbindene mange steder - for eksempel hos apoteker online.

Det vigtige er, at man køber et type II-mundbind. Det beskytter både den, der bærer mundbindet, mod smitte og andre mod at blive smittet af den, der har det på. Desuden er de mere behagelige at have på og lettere at trække vejret igennem end de mere heftige åndedrætsværn, som sundhedspersonalet bruger (eksempelvis FFP3 og N95).

Husk også, at corona-virussen kan smitte dig gennem slimhinderne, hvis du for eksempel har viruspartikler på hænderne og rører ved øjnene.

Styrelsen understreger, at mundbind ikke kan erstatte god håndhygiejne og afstand, men skal ses som et supplement til disse forholdsregler. Desuden frarådes det, at man syr hjemmelavede mundbind eller masker selv. Det tyder på, at de beskytter langt dårligere end kirurgiske mundbind og i værste fald øger risikoen for smitte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce