Annonce
Spørg os om corona

En læser får svar: Hvor kan man købe masker, der beskytter mod corona-virus?

Det er kun til helt specielle situationer, at særligt sårbare bør overveje mundbind eller masker, lyder anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen. I artiklen får en læser svar på, hvilken slags mundbind man bør købe. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Særligt sårbare personer kan bære masker i det offentlige rum, hvor det kan være svært at sikre, at andre holder afstand. Sådan lyder rådet fra Sundhedsstyrelsen. Men hvor køber man masker, der beskytter mod corona-virussens partikler, spørger en læser.

Sundhedsstyrelsen foreslår, at særligt sårbare kan bære maske i det offentlige rum. Hvor kan man købe masker, der beskytter mod corona-virus? Sådan lyder spørgsmålet fra en læser, der underskriver sig K. Aarestrup.

Allerførst er det vigtigt at slå fast, at Sundhedsstyrelsen ikke anbefaler, at raske personer anvender mundbind, når de bevæger sig rundt i samfundet.

Det er endnu usikkert, hvor stor en effekt mundbind har på smittespredningen. Og hvis man ikke bruger dem korrekt, risikerer man, at de bliver en falsk tryghed - forurenede mundbind kan ligefrem være med til at sprede smitten mere.

Er man særligt sårbar, fordi man hører blandt dem, der har øget risiko for alvorlig sygdom på grund af covid-19, kan man anvende mundbind eller visir ud fra et forsigtighedsprincip i nogle situationer, oplyser Sundhedsstyrelsen.

For eksempel i offentligt transport, hvis man ikke kan undgå myldretiden. Eller på ens arbejdsplads, hvis man har kontakt med andre ansigt-til-ansigt uden barrierer i mere end 15 minutter - eller hvis man har tæt kontakt med mange forskellige personer i løbet af en arbejdsdag.

Køb denne slags maske

Og så tilbage til læserens spørgsmål. Redaktionen ønsker ikke at pege på enkelte forhandlere, men det er muligt at købe mundbindene mange steder - for eksempel hos apoteker online.

Det vigtige er, at man køber et type II-mundbind. Det beskytter både den, der bærer mundbindet, mod smitte og andre mod at blive smittet af den, der har det på. Desuden er de mere behagelige at have på og lettere at trække vejret igennem end de mere heftige åndedrætsværn, som sundhedspersonalet bruger (eksempelvis FFP3 og N95).

Husk også, at corona-virussen kan smitte dig gennem slimhinderne, hvis du for eksempel har viruspartikler på hænderne og rører ved øjnene.

Styrelsen understreger, at mundbind ikke kan erstatte god håndhygiejne og afstand, men skal ses som et supplement til disse forholdsregler. Desuden frarådes det, at man syr hjemmelavede mundbind eller masker selv. Det tyder på, at de beskytter langt dårligere end kirurgiske mundbind og i værste fald øger risikoen for smitte.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Usandsynlig uheldig dødsulykke: Ældre mand forsøgte at komme væk fra skinnerne - gik ud foran tog

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

GOG

Følg med live: GOG i den første europæiske hjemmekamp

Danmark

Ny aftale øremærker 11 ugers barsel til begge forældre

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Navne

Nedtællingen er begyndt: Årets fynske fodboldleder kan komme fra Otterup

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Heunicke: Flere skal vaccineres hvis Danmark skal være åbent

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Snittet i halsen: Kvinde overfaldt ældre mand i hans hjem

Odense Bulldogs For abonnenter

Bulldogs-hardhitter blev frikendt - Martin Larsen kan alligevel spille onsdag mod Rungsted

Fyn

Du er inviteret: Mediehuse holder folkefest med politiske debatter, kendisser og god mad - 10 gange i træk

Annonce