Annonce
spørg os om corona

En læser får svar: Hvilken forskel er der på almindelig influenza og corona?

Omkring 257.000 danskere er nu blevet testet for covid-19, og 9.821 af dem er blevet testet positive. Foto: Matthias Rietschel/Reuters/Ritzau Scanpix
Hvad er forskellen egentlig på influenza og corona, spørger en læser. Vi giver svaret her, som blandt andet lyder, at ældre, der er syge med covid-19, har langt større risiko for at dø, end hvis de var ramt af influenza. Det viser en nylig opgørelse fra Statens Serum Institut.

Hvilken forskel er der på influenza og corona? Og hvorfor bliver der gjort så meget for at hindre corona-dødsfald, når cirka 3000 dør af influenza? Disse spørgsmål har redaktionen modtaget fra læseren Steen, som vi her giver svar.

For det første har corona en længere inkubationstid – der kan gå op til flere uger, inden man mærker noget til sygdommen, som hedder covid-19. Samtidig ser man, at en corona-smittet person i gennemsnit smitter op mod tre andre, mens en person med influenza i snit kun smitter én anden. Måske fordi der går længere tid, inden man opdager, at man er smittet med corona. Hvis man opdager det, for nogle har kun helt milde symptomer.

Da corona er mere smitsom, og vi samtidig ikke har immunitet over for virussen eller har en vaccine, kan antallet af syge stige meget hurtigt. Til sammenligning bliver over halvdelen af alle ældre over 65 år vaccineret mod influenza, som danskerne i forvejen har en højere grad af immunitet over for. Vi ved endnu ikke, om man faktisk bliver immun over for corona, når man har været smittet.

En anden forskel er, at mens influenza typisk slipper taget i os i løbet af foråret, har corona-virussen smittet videre efter vinteren og også ramt lande med varmere klima end Danmark. Om den forsvinder til sommer, ved vi endnu ikke. Men noget tyder på, at corona bedre kan klare varmere vejr end influenza.

Annonce

Kan lamme sundhedsvæsnet

Frygten har været, at sundhedsvæsnet ikke ville kunne følge med en stor stigning i corona-smittede. Konsekvensen ville være mangel på personale, sengepladser og ikke mindst respiratorer. Derudover ville mange ældre og svækkede personer kunne dø af covid-19, hvis ikke der blev gjort noget. Italien, hvor mere end 27.000 mennesker har mistet livet, er et eksempel på, at det kan gå rigtig galt.

Dødeligheden ser ud til at være højere ved covid-19 end influenza. Ifølge en ny opgørelse fra Statens Serum Institut er der blandt de smittede 70-79-årige tre gange så mange, der dør af covid-19, som af influenza. Og blandt dem, der er over 80 år, er dødeligheden dobbelt så høj som ved influenza. En forklaring kan være, at covid-19 i højere grad rammer lungerne og evnen til at optage ilt.

En analyse fra Statens Serum Institut fra starten af april viste, at sundhedspersoner tegnede sig for hver femte smittede i Danmark. En meget stor smittespredning ville derfor også betyde et stort sygefravær i sundhedsvæsnet, fordi selv sygeplejersker, læger og andre med milde symptomer ville skulle isolere sig i karantæne for ikke at smitte andre.

Hvis sundhedsvæsnet i Danmark blev lagt ned af presset fra covid-19, ville helt almindelige lidelser og sygdomme kunne få langt mere alvorlige konsekvenser end normalt. For eksempel kan man jo i værste fald dø af en ubehandlet blindtarmsbetændelse. Og tænk også på alle de andre livstruende sygdomme, som måske ikke ville kunne behandles i tide.

Annonce

Så mange dør af influenza

Der dør ikke 3000 årligt af almindelig influenza. I 2018/2019 døde omkring 800 personer, som havde influenza, mens influenza ramte usædvanligt hårdt i 2017/2018, hvor cirka 2800 med influenza mistede livet. Det viser statistik fra Statens Serum Institut, der følger udbrud af virus tæt.

På det tidspunkt, hvor influenzaen var værst i 2017/2018, var der lidt over 100 patienter med influenza i intensiv behandling. Og i løbet af hele influenzasæsonen dengang blev 549 indlagt på intensivafdelinger. Til sammenligning har de danske myndigheder tidligt i forløbet i år vurderet, at covid-19 kunne have betydet, at mellem 800 og 900 indlagte danskere ville få brug for en respirator – på samme tid.

Det kunne ifølge prognosen have været situationen, hvis ikke politikerne havde grebet ind med restriktioner mod forsamlinger og lukket indkøbscentre, restauranter med mere.

Antallet af indlagte med covid-19 ville selvsagt have været langt højere end 900 og dermed have belastet sundhedsvæsnet markant mere, end selv den usædvanlig slemme influenza i 2017/2018.

Kilder: Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen, videnskab.dk, verdenssundhedsorganisationen WHO, EU's center for sygdomsforebyggelse og -kontrol samt Johns Hopkins University

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce