Annonce
Kerteminde

En læser får svar: Hvem bestemmer, hvad der er ukrudt?

Er det ukrudt eller vild natur? Når tidslerne får lov til at gro langs med Nordstranden. Arkivfoto: Helle Kryger
Ukrudt er et havebegreb. Der findes kun vilde planter, forklarer biolog Martin Køhl Søholm.
Annonce

Kerteminde:  I takt med, at der er blevet skåret ned på vedligeholdelsen af veje og stræder i Kerteminde Kommune, er ukrudt blevet et varmt emne. Er der for meget? Hvor må det være? Og skal vi i stedet være "Vild med vilje"?

Debatten har fået læser Bo Stephensen til at skrive til redaktionen og spørge: Hvem bestemmer, hvad der er ukrudt?

Og det er jo et godt spørgsmål, som vi på redaktionen har fået biolog ved Kerteminde Kommune Martin Køhl Søholm til at hjælpe med at svare på.

- Ha, ha. Ja, det er jo skægt med det der ukrudt. I min verden er der jo ikke noget, der er ukrudt. Der er kun noget, der hedder vilde planter. Så er der noget, der hedder invasive arter, men det er jo i en helt anden skala. Det er jo sådan noget som bjørneklo, og den bekæmper vi målrettet. Det er der ligefrem lovgivning om, men der er jo ikke nogen lovgivning om, at man skal bekæmpe vilde planter, siger Martin Søholm.

Annonce

Ukrudt er vilde planter

Så det med, at man kalder nogle planter for ukrudt, har mere noget at gøre med, hvor de står henne?

- Det er jo sådan et havebegreb. Hvis du har vilde mælkebøtter, vild kørvel, brændenælder eller agertidsler i din have, så tænker du: Det er noget frygteligt ukrudt, det skal væk. Men i den vilde natur er det jo hjemmehørende planter, som bare er der i mellem alt muligt andet, så vi opererer ikke med begrebet ukrudt.


I min verden er der jo ikke noget, der er ukrudt.

Martin Søholm


- Men det er klart, at vi har nogle parker og nogle boldbaner, hvor vi slår græsset. Og der bliver slået langs med vejene af trafiksikkerhedsmæssige årsager. Og i naturen, der arbejder vi med at holde det lysåbent, for vi vil gerne have, at det ikke gror sønder og sammen. Det er ofte noget med at udsætte nogle kreaturer eller andre dyr, der kan gå og græsse, fortæller Martin Søholm.

Annonce

Naturen har det medium

Hvordan har naturen det i Kerteminde Kommune?

- Den har det medium. Der er nogle steder, der har det rigtigt godt. Men der er også rigtig mange steder, hvor den ikke har det så godt, og det skyldes, det får lov til at gro tæt og gro sammen, så kan der ikke være så mange planter.

- Områder som Urup Dam, Fyns Hoved, Bogensø Strand og forskellige andre steder har det rigtigt godt. Og så findes der en masse små beskyttede naturområder, hvor det bare ligger hen. Og det næste er, at der er stor spredning på naturområderne, så for eksempel insekterne har svært ved at sprede sig fra sted til sted, og det gælder også mange plantearter. Hvis der først er en planteart, der forsvinder, så har de svært ved at genindvandre. Det er en stor problemstilling, vi har ved naturen i Kerteminde, at der er den her fragmentering af arealerne, siger Martin Søholm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Havde ingen symptomer på første skoledag: Elev på Brenderup-skole er testet positiv for corona

Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Annonce