Annonce
Fyn

En læser får svar: Er det muligt at åbne dele af landet mere end andre

Kan man åbne de dele af landet, hvor smittetrykket ikke er så højt mere end de dele af landet, hvor det er højt? Det vil læser Kim Hansen gerne have svar på. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Er det muligt, at man kan åbne dele af landet mere end andre, når der er meget få smittede og indlagte i Jylland og på Fyn? En læser får svar.
Annonce

11.539 danskere er testet positive for corona-virus, viste Statens Serum Instituts opgørelse fredag den 29. maj.

De er dog ikke jævnt fordelt ud over landet - eksempelvis er en ud af i alt 106 indlagte i hele landet indlagt på OUH i Odense. Gennem hele forløbet med coronavirus har der været forskellige smittetryk, hvor blandt andet København har været og stadig er et hotspot.

Læser Kim Hansen spørger derfor: Er det muligt, at man kan åbne dele af landet mere end andre, når der er meget få, der er smittet og indlagt i Jylland og på Fyn? Hvorfor skal hele landet være lukket ned på grund af smittetrykket i København?

Og det er en overvejelse værd, mener Hans Jørn Kolmos, professor ved Forskningsenheden for Klinisk Mikrobiologi på SDU.

- Det er i virkeligheden et politisk spørgsmål. Man kan godt overveje, om man skal åbne før nogle steder end andre, men det er en klar forudsætning, at man opfører sig fornuftigt og iagttager de forholdsregler, Sundhedsstyrelsen har opstillet med afstand, håndhygiejne og rengøring af berøringsflader.

- Vi skal huske på, at der ikke er noget sted i landet, der er en ø i havet. Den kommer jo tilrejsende, og det kan hurtigt ændre sig. Hvis alle fynboer for eksempel begyndte at opføre sig som i gamle dage, og der så kommer en københavner med virus, så går det galt. Det forudsætter, at vi alle sammen opfører os fornuftigt, siger Hans Jørn Kolmos.

Annonce

Spanske faser

Spanien har været hårdt ramt af coronavirus, og landet var derfor lukket ned i mere end to måneder. Nu er der åbnet mere op, men åbningen sker i forskellige faser rundt om i landet. Eksempelvis er både Madrid og Barcelona mere lukket end resten af landet.

Det kan der være et rationale for, mener Hans Jørn Kolmos og peger også mod vores nabo Sverige, hvor man fra starten har valgt ikke at lukke så meget ned som i Danmark. Også her er der forskel på smittespredningen i Skåne og Stockholm.

- Ud fra den vinkel kunne Skåne, Halland og Blekinge for så vidt godt være mere åbne end Stockholm, hvor der nok er behov for at stramme det hele lidt mere op. Nu er det lidt en teoretisk diskussion, men det er det, der ligger bag ved diskussion om, hvorvidt skåninger skal have mulighed for at komme til København og resten af Danmark. De vil jo sige, at vi har et lavere smittetryk hos os, end der er i København, så hvorfor kan I ikke bare åbne for os. Det kan der være et argument for.

- Men det er en politisk beslutning. Det er det også med de regionale forskelle, siger Hans Jørn Kolmos.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bevar naturen på Nyborgs volde

Coronavirus

Live: Professor opfordrer til at droppe daglige coronatal

GOG

Se alle billederne: Fynske håndboldherrer ender 13 års titeltørke med pokalguld

GOG

Genlæs livebloggen: GOG tager den første titel i 13 år efter drama

Annonce