Annonce
Spørg os om corona

En læser får svar: Er buffeter ikke et kæmpe smitteproblem?

En læser har spurgt avisen, om der ikke er en stor smitterisiko ved, at man igen kan gå ud at spise buffet. Arkivfoto: Flemming Krogh
En læser har spurgt, om der ikke er en kæmpe smitterisko ved at spise buffet på en restaurant. Ja, der er lidt større risiko ved at spise buffet, men du kan selv mindske risikoen ved at tage et par forholdsregler.

Fødevarestyrelsen tillader nu igen, at restauranter og kantiner kan servere buffet. Men er buffeter i åbne forsamlinger ikke et kæmpe smitteproblem, spørger læser Marianne Rasmussen, der har skrevet til avisens.

- Og bør man ikke gøre noget ved det i form af tvungen afspritning af hænder, brug af engangshandsker ved buffeten og længere redskaber?

Fyens.dk har sendt spørgsmålene videre til fødevareingeniør og kandidat i fødevarevidenskab og teknologi, Michael René.

Er buffeter et kæmpe smitteproblem?

- Jo, altså samlet set er buffeter et smitteproblem, uanset om der er corona eller ej. Fødevarestyrelsen skriver selv, at der ikke er påvist en direkte sammenhæng mellem coronavira fra mad til mennesker. Men jeg tror egentligt bare, at man går og venter på, at man kan påvise en smittevej fra mad til mennesker.

- De her vira kan jo leve et til tre døgn, og de er ret hårdføre, ligesom alle andre vira vi kender. Derfor synes jeg, at der er samme risiko ved at gå til en buffet som ved at røre ved folk.

- Men det kræver selvfølgelig, at en person får virus på sine hænder, overfører virus fra sig selv og ned til en ske eller gaffel, og så skal en anden person have kontakt med tag-redskabet og så smitte sig selv. Så smittevejen er kompliceret.

Ville du selv turde spise af en buffet i de her corona-tider?

- Jeg ville altid kigge på hygiejnen på spisestedet, og ser det helt frygteligt ud, så er det ikke steder, jeg spiser. Men jeg ved ikke, om jeg ville være bange. Der er en risiko, men den er lille.

Er risikoen ved en buffet større, end hvis maden bliver serveret på en tallerken?

- Ja, altid. En god buffet er en bedre smittekilde, end en ganske almindelig ret som man køber.

Er der nogen forbehold, man skal tage, hvis man vælger at spise buffet?

- Ja, man skal anvende lange tag-redskaber i den buffet, man spiser ved, og man skal vaske hænder, inden man spiser. Så har man i hvert fald gjort sit til, at man har mindsket smitterisikoen.

Hvorfor har det en betydning, at tag-redskaberne skal være lange?

- Fødevarestyrelsen anbefaler lange tag-redskaber, og det gør de, fordi skeen kan glide ned i selve maden ved et uheld, og så har du flyttet smitten fra tag-redskabet og ned i selv maden, og så er du lidt tættere på at få smittet borgeren, der kommer og tager mad bagefter med eventuelle uønskede mikroorganismer.

Nedenfor kan du læse en guide til, hvordan du selv kan tilberede en corona-sikker middag, når du skal have gæster.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sigtelse i sag om knivstik: Varetægtsfængslet kvinde stak mindst seks gange for at dræbe

Annonce