Annonce
Spørg os om corona

En læser får svar: Derfor er der forskel på solstråler og robotters virus-dræbende uv-lys

UVD Robots fik i foråret en kæmpeordre på desinfektionsrobotter til Kina, som skal bekæmpe corona-virus. Har sollysets uv-stråling samme gavnlige effekt, spørger en læser, der får svar i artiklen her. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Robotter bruger uv-lys til at bekæmpe virus og bakterier på blandt andet sygehuse. Men solens uv-stråler, der når Jorden, er en anden og svagere slags lys, og solens effekt på corona-virus er endnu ikke videnskabeligt dokumenteret. Læs svaret til en læser her.

Hvordan er solens uv-stråling i forhold til den fra uv-robotterne, som kører rundt på sygehusene og kan dræbe corona-virus? Har solen også en effekt på corona? Spørgsmålene har læseren Jytte Thomsen stillet redaktionen, der med denne artikel giver svar.

Selv om USA’s præsident Donald Trump for nyligt har antydet, at man måske kan få bugt med corona-virus med kraftigt ultraviolet lys eller sollys, bør man ikke satse på den metode.

- Jeg håber, folk nyder solen, og hvis det har en effekt, er det godt, har præsident Trump blandt andet sagt.

Professor i mikrobiologi på SDU Hans Jørn Kolmos kalder det ”fake news” og påpeger, at der ikke er videnskabelig dokumentation for, at sollys skulle have en effekt mod netop corona.

Frisk luft og sollys er godt i forhold til at slå virus ned, men hvorvidt sollys direkte slår corona ihjel, er der ikke evidens for, har professoren tidligere forklaret til Fyens.dk.

Over for BBC har en professor også slået fast, at patienter med covid-19 ikke kan helbredes ved at opholde sig i sollys. For selvom uv-stråling og høj varme generelt i nogen udstrækning kan nedbryde virus på overflader, hjælper det ikke på patientens indvendige organer. Også verdenssundhedsorganisationen WHO oplyser, at sollys hverken fjerner smitterisikoen eller kurerer covid-19.

Nogle former for uv-lys kan desinficere overflader eller endda hele rum. Det udnytter fynske Blue Ocean Robotics' datterselskab UVD-Robots, hvis robotter med uv-lys bruges på OUH og er udviklet i samarbejde med blandt andre Hans Jørn Kolmos. De selvkørende robotter er blevet solgt til adskillige hospitaler i Kina under corona-krisen.

Ultraviolet lys er dog ikke bare ultraviolet lys. Solens stråler indeholder tre slags; UVA-, UVB- og UVC-stråling.

Ozonlaget og atmosfærens ilt tager sig af de farligste stråler med kortest bølgelængde og mest energi, UVC, som ikke når jordens overflade. UVB-strålerne mister en del af deres energi i ozonlaget, mens UVA-strålerne trænger næsten uhindret gennem atmosfæren.

De tre slags uv-lys i solens stråler

UVA: Har en bølgelængde på 320-400 nanometer og er den mindst skadelige. Giver huden farve og fremskynder ældning af huden. Gør hurtigt huden brun, men farven forsvinder hurtigere igen end ved UVB-stråling. Kan give soleksem. Øger risikoen for hudkræft. Slipper næsten uhindret gennem ozonlaget og atmosfæren.

UVB: Har en bølgelængde på 290-320 nanometer. Kan give solskoldninger og øger risikoen for hudkræft og modermærkekræft. Giver også huden farve, men det tager længere tid end UVA-stråling – der er op til to-tre døgns forsinkelse. Til gengæld varer den brune farve i huden længere. Hjælper kroppen med at danne D-vitamin. Størstedelen af UVB-strålerne absorberes i atmosfæren og ozonlaget.

UVC: Har en bølgelængde på 100-290 nanometer og er meget skadelig for mennesker. Denne type uv-lys bliver stort set standset af atmosfæren og ozonlaget.

Virkede ikke på SARS

Og tilbage til robotterne, der udnytter uv-lys til at desinficere. Robotterne fra UVD Robots udsender et kraftigt UVC-lys, der har en bølgelængde på 254 nanometer (en nanometer er en milliardtedel af en meter, red.). Lyset med den bølgelængde er netop en del af de ultraviolette lysstråler, som atmosfæren og ozonlaget sorterer fra.

Hvor stor en virkning de andre, tilbageværende UVA- og UVB-stråler i sollyset har på corona-virussens partikler her på Jorden, ved man ikke med sikkerhed. Man ved heller ikke, hvor længe belysningen i så fald skal vare for at have en gavnlig effekt. Desinfektionsrobotterne fra UVD Robots belyser til sammenligning i ti minutter med det meget kraftige UVC-lys for at komme bakterier og virus til livs.

Ifølge BBC har et forsøg med SARS, som minder om covid-19, vist, at sollys måske ikke har den store effekt. I forsøget udsatte man SARS-virussen for UVA-stråling i et kvarter – og det gjorde ikke virussen mindre smitsom.

WHO fraråder i øvrigt, at man bruger uv-lys til at at desinficere hænder eller andre dele af kroppen, da det kan skade huden og øjnene. Vask i stedet hænderne med sæbe eller brug en håndsprit - det er de mest effektive metoder til at fjerne viruspartikler.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Værtshus i modvind over jobopslag: - Jeg har aldrig nogensinde bedt hende om at skrive 'babser'

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Bygger ny fabrik til 25 millioner kroner efter rekordoverskud: - Vi vil være dobbelt så store om fire år

Fyn For abonnenter

Køreelever i tomgang: 17-årige Agnes har ventet en måned på at komme til køreprøve - frygter at glemme det, hun har lært

GOG

GOG-komet tog ikke telefonen da landstræneren ringede

Kultur For abonnenter

Fynsk spillested skifter spor: - Vi har sgu været for dårlige til at hyre kvinder

Odense

1.000 IT-svindlere banker på porten hver dag: - De forsøger at lokke brugernavn og password fra os

Odense For abonnenter

Mon komiske Ali er hentet ind som konsulent på Odense Letbane

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Navne

Begravelser og bisættelser tirsdag den 19. oktober

GOG For abonnenter

Poul er manden bag den særlige GOG-kultur: - Samværet er det vigtigste. Alt andet er bare pladder

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Assens For abonnenter

42-årig på anklagebænken for grov vold mod kæreste: Puttede stoffer i drink, snittede hende med køkkenkniv og klippede hendes lange hår af

Odense For abonnenter

Vild kokain-variant skaber alvorlige problemer i Odenses gader: - Folk bliver sindssyge i hovedet af det

Nyborg

Mysteriet, der ingen ende vil tage: Hvem ejer vippefyret - og er det i virkeligheden en knaldstation?

Annonce