Annonce
Spørg os om corona

En læser får svar: Derfor er dødstallene høje i Belgien - og sådan har landet grebet ind over for corona

Belgien har indført stort set samme restriktioner om afstand og lukning af store dele af samfundet som Danmark. Derudover er der blandt andet påbud om at bruge maske, når man rejser med offentlig transport. Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Antallet af covid-19-dødsfald i Belgien er langt værre end andre lande - især når man tager højde for den belgiske befolknings størrelse. Men ifølge en talsmand for de belgiske sundhedsmyndigheder skyldes det delvist den måde, man opgør covid-19-dødsfald på. Læs svaret til en læser her.

Hvorfor bliver Belgien nærmest ikke nævnt i medierne? Det er med afstand det land i verden med flest dødsfald pr. indbygger. Hvordan har de forholdt sig til corona?

Spørgsmålene er stillet af læseren Lone Hansen, der har henvendt sig til redaktionen.

Det er rigtigt, at statistikken i Belgien ser grum ud. Landet indtager en trist førsteplads med 16,4 procent døde blandt de smittede. Danmark ligger til sammenligning på knap fem procent og Italien og Frankrig på henholdsvis 14 og 15,2 procent. I Hubei-provinsen, hvor Wuhan hører til, er raten af døde blandt smittede opgjort til 6,6 procent. Det fremgår af det verdensomspændende overblik hos det amerikanske Johns Hopkins University i Baltimore.

Belgien er med 54.288 konstaterede smittede nummer seks på listen i Europa efter Storbritannien, Spanien, Italien, Frankrig og Tyskland - i absolutte tal uden at skele til landenes befolkningsstørrelser. Dødstallet er fredag på 8.903 personer i Belgien. Voldsomme tal, når man holder dem op mod indbyggertallet på cirka 11,5 millioner belgiere. En del af forklaringen kan dog være, at Belgien opgør statistikken anderledes.

For selvom 95 procent af de ældre, der er døde på plejehjem, ikke er blevet diagnosticeret med covid-19, er de alligevel talt med i statistikken – alene baseret på deres symptomer og på, hvem de har været i kontakt med.

Kan ikke sammenligne tal direkte

Det har Steven Van Gucht, der er leder af afdelingen for virusbårne sygdomme ved Belgiens nationale sundhedsinstitut Sciensano, forklaret til det amerikanske nyhedsbureau Bloomberg.

- Vi får ofte kritik for at få Belgien til at se skidt ud – men vi mener, det er lige omvendt. Hvis man vil sammenligne vores tal med tallene fra mange andre lande, skal man dybest set halvere dem, siger han til Bloomberg.

- Når du har en god overvågning, bliver der rapporteret om mange tilfælde. Det er de lande, der ikke rapporterer eller kun rapporterer om et meget lavt antal tilfælde, man skal være bekymret for, uddyber han til det amerikanske medie.

Målet med at favne bredere i opgørelsen af covid-19-dødsfald i Belgien er at få et klarere billede af udbruddet og bedre at kunne sætte ind de steder, der er hårdest ramt.

I Danmark, hvor 537 personer smittet med covid-19 har mistet livet, tæller man kun dødsfald med i covid-19-statistikken, hvis sygdommen er påvist hos den afdøde. Det er dog uvist, om covid-19 direkte har været dødsårsagen i de 537 tilfælde.

Annonce

Tiltag mod corona i Belgien

Belgien har siden 18. marts sat ind med en lang række restriktioner, som minder meget om dem i Danmark:

Lukkede grænser, krav om afstand og om at holde sig hjemme så vidt muligt samt sikre god hygiejne. Forbud mod forsamlinger både inde og ude. Forbud mod besøg på plejehjem. Skoler og børnehaver har været lukket, det samme gælder forretninger, kulturlivet og sportsbegivenheder. Sundhedsvæsnet har opereret ud fra en nødplan, og så er det obligatorisk at bære maske, hvis man rejser med offentlig transport.

Belgien indledte 4. maj landets genåbning med en plan, der består af fire etaper. Læs mere om tiltagene hos Udenrigsministeriet her.

Annonce
Nyborg For abonnenter

Nadia fik tourettes som seksårig: - Mit liv har været et helvede

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Ekstraordinært mange børn indlagt med RS-virus på OUH: Operationer og ambulatorietider bliver udsat

Odense For abonnenter

Nu kan Mette alligevel komme i bad inden efterårsferien: - Dejligt. Men hvad med alle dem, der ikke kommer i avisen?

GOG

GOG klar til Europa: En aftenvagt på kontoret

Nordfyn For abonnenter

Voldsom kritik af handicap-håndtering på vælgermøde: - Var det en privat virksomhed, ville man som ledelse gribe ind

Odense

Danmarksmester: Frederikke fra Amager Strand kan det der med ikke at lade fødevarer gå til spilde

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Middelfart

Malerfirma flyttede til Lillebælt: Vi ser os som et supplement til de eksisterende håndværkere

Hvem skal passe farmor

Tina brændte ud af at passe både arbejde og sin syge mor: Indfør 'bedstes første sygedag,' foreslår Ældre Sagen

Erhverv

Travle Kurt har købt tre nye luksusbusser på en måned: - Det svarer til personbilernes Rolls-Royce

Kultur

Carsten Bang vil tilbage til det simple i nyt one-man show: Noget af materialet er 30 år gammelt

Debat For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Miljøet vigtigere end større gartnerier

Odense

Se video: Kirkegårdens kendteste kæmpe fik kappet toppen

Annonce