Annonce
Spørg os om corona

En læser får svar: Bryder vi maskerings-forbuddet ved at gå med mundbind?

Læser Marie Brandt skriver, at med et mundbind, et par solbriller i det gode vejr og en hip kasket er en maskering fuldendt. Gælder maskeringsforbuddet stadig, er hendes spørgsmål til avisen. Grafik: Leif Nørmark Sørensen.
Læser Marie Brandt er i tvivl, om det er et brud på maskeringsloven at bære mundbind i kombination med en solbrille. Fyens Stiftstidende har søgt svar - og nej, det er som udgangspunkt ikke et brud på loven, men man skal tænke sig om, lyder opfordringen fra Peter Haslund fra Fyns Politi.

Gælder maskeringsforbuddet stadig i en tid, hvor personer går med mundbind?

Sådan lyder det spørgsmål, som læser Marie Brandt, 69, fra Sanderum i Odense har søgt svar på hos Fyens Stiftstidende. For med en kasket og et par solbriller er maskeringen komplet, supplerer hun sit spørgsmål.

Vi ringer hende op for at spørge, hvad der har fået hende til at stille lige netop dét spørgsmål under coronakrisen, og hun giver et lille grin fra sig som det første, inden hun svarer:

- Det er jo lidt modstridende i forhold til maskeringsforbuddet at bære mundbind. Og det har jeg spekuleret lidt på.

- For har politiet tænkt sig at give køb på det her forbud, mens der er corona? Jeg kunne da forestille mig, at de lemper lidt på det, lyder det hos Marie Brandt.

Flere af Fyens Stiftstidendes læsere har også spurgt ind til nødvendigheden af mundbind - blandt andet har Daniela Lutrynova spurgt ind til, hvorfor regeringen ikke har skaffet en masse, hvis det skulle hjælpe i forhold til smittespredning. Mens europæiske lande indfører obligatorisk mundbind, når der rejses med offentlig transport - og som i Tyskland også, når der handles i butikker, så står de danske myndighedheder fast på, at mundbind ikke har nogen beviselig effekt i forhold smittespredning.

- I den internationale dokumentation er der ikke påvist sikker effekt af mundbind hos personer uden symptomer i det offentlige rum, og der er valgt forskellige strategier i forskellige lande ud fra en lang række hensyn, lyder det i et skriftligt svar fra Sundhedsstyrelsen til avisen.

Men det kan måske nå at ændre sig, da der lige nu også er et dansk forskningsprojekt i gang, der skal undersøge effekten af mundbind, og så kan der måske for alvor komme mange mundbind i gadebilledet.

Læser Marie Brandt skriver og spørger ind til om maskeringsforbuddet stadig gælder under coronakrisen. For med et mundbind, et par solbriller i det gode vejr og et hipt kasket er maskeringen fuldendt. Maskeringsforbuddet gælder stadig, oplyser politiinspektør ved Fyns Politi Peter Haslund. Illustration: Leif Nørmark Sørensen.
Annonce

Ikke strafbart

Claus Juul, der er juridisk konsulent ved organisationen Amnesty International, fortæller, at maskeringsforbuddet (også i folkemunde kaldet burka-forbuddet) ikke gælder, hvis der er tale om tildækning af ansigtet, der tjener et anerkendelsesværdigt formål.

- Bemærkningerne til burka-lovforslaget (maskeringsforbuddet, red.) indeholder ikke nogen liste over, hvilke formål der er anerkendelsesværdige. Men det fremgår, at det er lovligt at være klædt ud som julemanden med skæg og hue på vej til og fra arbejde, hvis man er ansat som julemand i et stormagasin eller lignende, siger Claus Juul.

- Det betyder, at selve ansigtsmasken (mundbind, red.) ikke er strafbar. Om man så derudover kan bære solbriller og kasket til et mundbind, er der ikke nogen, som har taget stilling til endnu, så vidt jeg er orienteret.

En af de ting, som læser Marie Brandt også har spekuleret på, er, hvorvidt disse mundbind kan blive brugt som fripas i forhold til kriminelle handlinger - her tænker hun særligt på indbrud og røverier.

- Det kunne man måske sagtens forstille sig, hvis man ender med at lempe lidt på reglerne for maskering her under corona, lyder hendes bekymring.

Annonce

Ingen problemer

Peter Haslund, som er politiinspektør ved Fyns Politi på patruljecenteret, fortæller at maskeringsforbuddet stadigvæk gælder trods corona.

- Maskeringsforbuddet handler om, at man delvist skjuler sit hoved med en hætte, en maske eller maling med henblik på at hindre andre i at se, hvem man er, mens man befinder sig på offentlig vej, uddyber Peter Haslund.

Mundbind i det offentlige rum, er ikke noget, Fyns Politi har haft problemer med.

- Men jeg kan godt forstå, der er nogen, der undrer sig og stiller spørgsmål om det, siger politiinspektøren.

Han fortæller også, at brud på maskeringsloven også er meget bestemt af konteksten.

- Vi kigger altid på, hvilken sammenhæng det er i. Hvis man laver ballade og har mundbind og briller på, så betyder det noget, fortæller Peter Haslund.

Men ellers kan folk tage det helt roligt, forsikrer han.

- Betjentene kan godt skelne, hvad der er det ene og det andet, og jeg tænker ikke, at der bliver noget problem.

Politiinspektøren har dog en opfordring.

- Hvis man går ned på tanken, og en ung tankpasser ser en og tænker: "Hvad er det?" Fordi man måske har mundbind, hue og briller på, skal man måske lige overveje inden, hvad det signalerer, lyder det fra Peter Haslund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce