Annonce
Spørg os om corona

En læser får svar: Ældre skal bruge egne grise, når de kaster med kuglerne

Petanque har den styrke i forhold til andre sportsgrene, at man bliver ikke for gammel til at starte, man kan stadig nå at blive god, selvom man starter i en høj alder, siger Pernille Toft. Arkivfoto: Lars Saugbjerg
En læser har spurgt, om ældre må spille petanque. Ja, det må de gerne, når bare spillerne overholder Sundhedsstyrelsens regler.
Annonce

- Må vi spille petanque, når vi er ældre? Og hvor mange?, spørger Karen Sofie Møller-Jørgensen, der har sendt spørgsmålet til redaktionen.

Svaret er: - Hvornår synes du selv, at du tilhører kategorien "ældre". Og ti personer.

Det lidt mere uddybende svar har vi fået af sekretariatschef Pernille Toft fra Dansk Petanque Forbund til at hjælpe med.

- Dansk Petanque Forbund anbefaler ikke, at man går i gang med at spille, hvis man er ældre, så det kommer an på, hvornår man mener, at man er ældre, forklarer Pernille Toft.

Der er nemlig stor forskel på, hvor god fysik den enkelte ældre har, og derfor er det svært at sætte et tal på, hvornår man bør holde sig fra at spille petanque.

- Og vi vil ikke være politimand og anbefale eller det modsatte, om man skal spille. Det er ens egen vurdering og eget ansvar, siger Pernille Toft, der til gengæld kan svare meget konkret på, at der kun må være ti personer til stede, når der kastes med kugler.

- Det er Sundhedsstyrelsen retningslinjer, der siger, at man må være op til ti i en zone. Det vil sige, hvis man skal være flere på et idrætsanlæg, så skal man opdele anlægget i flere zoner. Der skal være mindst to kvadratmeter per person i en zone, fortæller Pernille Toft.

Annonce

- Jeg glæder mig som et lille barn

Der er cirka 12.000 registrerede petanque-spillere i Danmark, hvoraf cirka 3.500 er medlem hos Dansk Petanque Forbund.

- Og gennemsnitsalderen for spillerne ligger jo nok i den høje ende, siger Pernille Toft.

Er der noget, man skal være særligt opmærksom på, når man spiller petanque i en coronatid?

- Vi anbefaler, at man bruger egne grise. De der små målkugler, som man kaster imod. Så hvert hold bruger deres egne grise.

- Og så skal man ikke bruge de der faste cirkler, man står i. Man tegner en cirkel i gruset i stedet. Og man skal heller ikke dele pointtavle. Man skal simpelthen lade være med at røre ved de samme ting, siger Pernille Toft.

Til gengæld er der en hel del positive ting ved at spille petanque - selv når landet er truet af corona.

- Det er både et fysisk og psykisk spil. Du har en god social kontakt, og det er en god måde at holde sig mentalt sund på, siger Pernille Toft, der selv har savnet at kaste med kugler under coronakrisen.

- Jeg skal selv spille for første gang i aften, og jeg glæder mig som et lille barn til at se nogle andre mennesker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Udmelding på pressemøde om coronaudbruddet i Vollsmose: Massivt flere test og flere muligheder for isolation af syge i bydelen

Odense

Statsminister opfordrer til at flere Vollsmose-borgere lader sig teste: Borgmester holder til pressemøde om corona-situationen i bydelen

Odense

Smittetallene i Vollsmose stiger igen i dag: Moské lukker og vil hjælpe med at bekæmpe corona

Annonce