Annonce
Danmark

En lækkerbisken på nettet: Og fire stjerner til en klassiker fra Netto

Vi har smagt ni sauvignon blancer fra Tyskland, Frankrig, Italien, Chile, Sydafrika og New Zealand. Priserne spænder fra 35 til 195 kroner.

Skuffelse fra Chile

2016 Reserva Privada
(tappet af) VLFE, Valle Central, Chile
Lidl: 40 kroner (12,5 procent)

Let grøngylden. Sødmefuld duft af stikkelsbær og kun en snert af solbærblade. Virker lidt tilbageholdt i duften. Ret stor sødme i smagen, både af frugt og, virker det som, af restsukker.

Vinen har syre, der tager kampen op med sødmen, men vinen forekommer ikke udpræget harmonisk, og den mangler en dybde - både i duften og smagen - for at virke vedkommende og interessant, når en mundfuld er sunket.

Tre små stjerner.

Pæn franskmand til 45 kroner

2016 Vif Sauvignon Blanc
Vineris, Pays d'Oc, Frankrig
Lidl: 45 kroner (12,5 procent)

Lys med svagt grønligt skær. Vinen virker reduceret, dvs. den har manglet ilt under fremstillingen, hvilket viser sig ved en svag lugt af svovl lige efter åbningen. Med noget tid i glasset fordufter (!) lugten, og en mælkesyrlig æble- og melonduft viser sig.

God syre med en moderat frugt af æble og en smule syrlige stikkelsbær. Der er ikke noget, der stikker ud, og den kunne sagtens have mere sauvignon blanc-typicitet, men ellers en pæn vin til prisen. Med skruelåg.

Tre store stjerner.

Forglemmelig vin fra Sydafrika

2017 The Vinecrafter
KWV, Western Cape, Sydafrika
Netto: 35 kroner (13 procent)

Ret lys. Sød melon og pære i duften sammen med en kant af solbærblade og lidt sved. En blød og relativt rund mundfornemmelse, nærmest cremet i sit udtryk. Her er en afdæmpet smag af stikkelsbær og lidt solbær, og i eftersmagen er det sødlig pære og lidt marcipan, der gør sig bemærket.

Langt fra en "in your face-vin" - her er skruet ned i volumen for de typiske druetræk, men de er der, og vinen er forholdsvis let at drikke. Og let at glemme. Men 35 kroner er jo heller ikke alverden.

Tre stjerner.

Sjov tysker til de voksne

2017 Sauvignon Blanc
Von Winning, Pfalz, Tyskland
Atomwine.dk: 85/normal 125 kroner (12 procent)

Lys og let grønlig i glasset. Citronkage-sødlig duft med et strejf af hyldeblomst og stikkelsbær. Ret stor sødme i munden og samtidig en tydelig syre, der nogenlunde balancerer den sodavandsis-agtige smag.

Ikke nogen kompleks eller dyb vin, men til tilbudsprisen er den meget sjov som en slags saftevand for voksne. Men procenterne gør jo, at man ikke kan slukke tørsten med den ... Med skruelåg.

Den skal have ros for tilbudsprisen, som kun er marginalt højere end prisen i Tyskland. Tre pæne stjerner.

Veldrejet med høj pris

2016 Sauvignon Blanc
Erste + Neue, Alto Adige, Italien
Vinens Verden/Vildmedvin.dk: 139 kroner (13,5 procent)

Lys og svagt grøngylden. Klar duft af stikkelsbær, hyldebusk og græs. Meget aromatisk også i munden med fuldt tryk på frugten og solbærblade i afslutningen.

En peberkrydret kant spiller op mod en cremet mundfornemmelse, hvor syren lige klarer en stor opgave med at tæmme frugtsødmen og den fornemmelse af sødme, som også alkoholen giver. Veldrejet vin som illustrerer, hvor meget vin man kan få ud af sauvignon blanc-druerne uden at miste smag: Høstudbyttet er hele 75 hektoliter pr. hektar.

Prisen forekommer en anelse høj - vinen kan fås for cirka 80 kroner i Tyskland. Tre stjerner.

Elegant og trimmet italiener

2015 Sauvignon
Silvio Jermann, Venezia-Giulia, Italien
Theis-vine.dk: 270/180 kroner v. 6 fl. (12,5 procent)

Svagt grønligt skær i glasset. Tung duft med græs, hyldeblomst og candyfloss, men også et strejf af svovl. Det forsvinder dog med noget tid i glasset. Vinen er overraskende let i munden.

Her er kamilleblomst, svag hyld, citrus og i eftersmagen nyslået græs. Syren prikker meget let på tungen, og alkoholen er behageligt fraværende i sødmen. En veltrimmet vin med klart fokus på elegance og lethed.

Der vil nok være dem, der synes, at man ikke får nok smag for pengene. Denne vin er til gengæld en af dem, man kan drikke flere glas af - og hvis du køber seks styk, koster en flaske cirka en femmer mindre end i Citti ved Flensborg.

Fire små stjerner.

Netto-vin rammer bulls eye

2017 Sauvignon Blanc
Selaks, Marlborough, New Zealand
Netto: 60 kroner (12 procent)

Lys vin. Udpræget cocktail af hyldeblomst, græs og kattetis i duften. Solbærbladene er kun svagt til stede.

Heller ikke i smagen er man i tvivl om druen: Her er mere hyldeblomst og bitter-søde solbær med en efterklang af græs. Der er skruet pænt op for volumen i smagen, men vinen har syre nok til at balancere den store frugt.

Er du vild med sauvignon blanc, rammer denne vin bulls eye år efter år til en rimelig pris. Med skruelåg.

Prisen hiver den op på fire stjerner.

Balanceret og fyldig newzealænder

2016 Reserve Sauvignon Blanc
Villa Maria Estate, Clifford Bay, New Zealand
Vinens Verden/Vildmedvin.dk: 169 kroner (13,5 procent)

Lys med svagt grønligt skær. Meget urtet duft af asparges samt græs og lysegrønne blade. Med noget tid i glasset kommer dog også duften af solbær. Krydret, nærmest pebret i munden med en veldoseret syre og en fornemmelse af høj alkohol.

Frugten er tydeligt til stede, men ikke i en så utilsløret og massiv fremtoning, som i et par af testens andre vine, inkl. vinen fra Selaks. Her er mørke æbler, lidt pære og stikkelsbærskind, og under det hele danner bitter-søde solbær god bund for en balanceret og ret fyldig vin. Med skruelåg.

Fire stjerner.

Den lækreste - og dyreste

2016 Les Baronnes
Henri Bourgeois, Sancerre, Frankrig
Vildmedvin.dk: 229/195 kroner v. 6 fl. (13 procent)

Ret lys med svagt grønligt skær. Sliksødme, hyldeblomster og solbærblade i duften. The usual suspects, med andre ord, men i smagen er der både en mere markeret syre end i de fleste af testens øvrige vine, og en citrussødlig smag a la sodavandsis (Kæmpe Læske), som trækker i den modsatte retning.

Det spænder smagen ud, trækker mundvand og giver oplevelsen af en vin, der vil mere end bare imponere med massiv frugt og genkendelige elementer. Her er også noget, du kan tygge på, når vinen er sunket. Henri Bourgeois laver i øvrigt også vin i New Zealand (forhandles af Kjær & Sommerfeldt).

Testens dyreste (og i Tyskland fås den for 135 kroner), men også den lækreste. Fire store stjerner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Assens

Klager over Assens Kommune: - De tilgodeser ikke vores søns behov

Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Annonce