Annonce
Kultur

En lækker bid af Thailand

Restaurant Dang i Faaborg.

Dang ved Brønden er det rigtige sted at få humøret i feriestemning og sanserne varmet på en regn-rusket efterårsaften

En aften, hvor turen til Faaborg i bil kun skal overstås. Hos os tre, der vil til byens torv og spise thaimad hos ”Dang ved Brønden”, er eneste kommentar: - Godt det ikke er sne, der vælter ned.

Det er så sandelig november med kulde, blæst og regn i spandevis.

Humøret stiger på ét splitsekund til varme feriegrader, da vi når trappen til det historiske borgerhjem fra 1800-tallet, hvor thailandsk kunsthåndværk sjovt nok klæder de små danske guldalderstuer. Det varer ikke længe, før man, som min gamle yogalærer sagde: ”har det som en lotus, der flyder på vandet”. Føler sig godt tilpas og forkælet hos Duangduan Hansen og hendes personale.

Menukortet har stort udvalg, om man har lyst til oksekød, fjerkræ, fisk eller skaldyr.

Annonce
Menuens stærke indslag er de meget tynde og møre oksekødskiver og grøn karry med sprøde grøntsager og hotte grønne og røde chilipebre.

Mai Thai og rejeknas

Der er tre menuer, og vi vælger den midterste.

Hurtigt er vand og aperitiffen, som Thailandsturisten ville værdsætte, på bordet. En velblandet ”Mai Thai”. Lyserød af frugtjuicens lime, appelsin og ananas og med en lille snert af rom og Cointreau.

Forretten, der er tre små sprøde herligheder, serveres med et væld af farver. Den lille firkantede skål med hjemmelavet sød chili-dip suppleret med salatblade, garneret med kunststykker: Garntynde ”nøgler” af gulerod og andre rodfrugter. Den sprøde trio er en lille forårsrulle med stor smag af oksekød og grønt, en kongereje i rispapir og en indbagt tigerreje. Vi knaser om kap. Den sprøde dej og rispapiret er mesterligt dybstegt.

Vor senior ved bordet har kun bestilt en hovedret og kigger langt efter betjeningen. Ventetid, men der er også mange i restauranten.

Så kommer først et smukt aflangt fad med kylling, rygende varm fra wok. I den rød-orange sovs er ananas og et væld af mundrette stykker broccoli, agurk, gulerod, sukkerærter og babymajs. Farverne er ubeskrivelige, og syntes man om det kunstskårne i forretten, så er der her sommerfugle - skåret i ét gulerodsstykke. Så fine, som var de klippet i papir. Den fælles skål med velkogt top af jasminris mellem os suppleres med et lille bådformet bambusfad med palmeblad som serviet.

Her kommer til de resterende to den ananassødede kylling i papirtynde, møre stykker. Let foldet er kødet lagt på en bund af farvestrålende grøntsager i soyasovs med karamelkonsistens og ristede cashew-nødder. Smagsoplevelserne står i kø hjulpet på vej af kokkens sans for at afbalancere sødt og krydret med friske limeblade, citrongræs og peberfrugt.

Skålen ved siden af er aftenens ”kradser” uden at være ubehagelig for smagsløg og slimhinder. Lige så tynde og møre skiver oksekød er vendt i grønne bønner, grøn karry og røde og grønne små skiver af chili. Uhmmm! lyder det henført, mens vi skifter mellem den blide og stærke ret, og jasminrisen forsvinder fra skålen som dug for en østerlandsk sol.

Restaurant Dang i Faaborg.

Gylden frugtdrøm og is

Dessert skal vi alle tre have til en kop kaffe. Perfekt kaffe kan de også brygge hos Dang.

Desserten er den skønneste gyldne is. Vanilje får vi at vide, men der er smag af ananas-sirup. En lille top flødeskum og den stegte banan. Lige tilpas skåret, dybstegt, så den søde dej igen knaser herligt. Den dybstegte frugt har fået det glatte lag af siruplage. Den er igen smukt anrettet på et lag snehvidt kokosmel.

Vi burde ikke kunne spise dessert efter de mange retter, som har mættet mave, smagsløg, duft- og synssansen. Det kan vi, for som resten af aftenens retter er det søde punktum velsmagende og let.

Service er der til det sidste. Da regningen kommer, er det med tre små stykker chokolade, så livet også forsødes for restaurantens gæster, mens de venter på byttepenge.

Ude i den mørke, stormfulde nat vil roserne ingen ende tage. Vi er sikre på, at en aften med thailandsk fortryllelse hos Dang ved Brønden er turen værd, lige meget hvor man kommer fra på Fyn.

Restauranten har også kort med takeaway og tilbyder at lave mad til selskaber i og uden for huset.

Restaurant Dang i Faaborg.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Danmark

Genlæs livebloggen: Britta Nielsen idømt mere end seks års fængsel

Erhverv For abonnenter

Erhvervshus Fyns gulddreng: Økonomisk hjælp til udvikling af supercomputer har fløjet dronevirksomhed i mål

Annonce