x
Annonce
Fødselsdag

En kunstner med orden i cv'et. Kristian Leth fylder 40

Kristian Leth har haft en finger med i mange kendte sange, film og radioprogrammer. (Arkivfoto) People's Press/Free

Der har aldrig været en plan i Kristian Leths liv.

Alligevel har han både som blandt andet sanger, skuespiller, radiovært, forfatter, digter og journalist haft succes.

I dag bor danskeren i New York, USA, og fredag den 27. marts runder han 40 år.

Det skabende gen kommer ikke fra fremmede. Han er søn af det mindst lige så kunstnerisk mangfoldige menneske Jørgen Leth og sanger og skuespiller Hanne Uldal.

Som ung søgte han ind på Forfatterskolen og udgav i sit afgangsår - i 2002 - sin første digtsamling.

Den hed "Land". Snart efter kunne man se ham i film som gyseren "Midsommer" og "Min Søsters Børn i Ægypten".

Igen var der ingen plan. Men når man får muligheden for at tjene til dagen og vejen og samtidig have det sjovt, siger man ja. Også selv om skuespil trods alt ligger et stykke væk fra bøgerne.

Sådan har det været i store dele af Kristian Leths karriere.

- Meget af det har været valg, jeg har foretaget på stedet, for at forsøge at overleve økonomisk. Jeg har aldrig set mig selv som skuespiller, og det er jeg heller ikke på nogen som helst måde. Men når man er 20 år og kan tjene 2000 kroner om dagen i fire uger, er det ret fedt. Det var igen en verden, jeg følte mig forholdsvis tryg ved, siger han.

I 2008 udgav han med bandet The William Blakes det første album, og de har sidenhen udgivet seks yderligere albummer. Næste plade kommer inden for et par måneder.

Selv om han har været omkring mange brancher, har to ting i hans liv været konstante.

Forfatterskabet og musikken.

- Det er to ting, jeg ikke kan stoppe med, siger Kristian Leth.

Ud over det kommende album med The William Blakes, er han i gang med en ep - eller maxi-single - med et andet band, og så er han ved at færdiggøre hele tre bøger.

Samtidig er han i gang med ny musik til tv-serien "Rita" samt den kommende Netflix-serie "Equinox", som hans kone instruerer.

Nej, Kristian Leth hviler ikke på laurbærrene.

- Men jeg har aldrig selv følt, jeg havde travlt. Der er også noget i det med, at når man arbejder i et fag, hvor det at udkomme er en del af metieren, er der en paradoksal følelse af, at jo mere man udkommer, jo mere er man det, man siger, man er.

Kristian Leth er gift med instruktøren Tea Lindeburg. Parret har tre børn. /ritzau

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce