x
Annonce
Fødselsdag

En kulturlegende fylder 80

Ernst Trillingsgaard runder de 80 den 27. marts. Foto: Rene Schütze

Det er blevet til intet mindre end 81 revyer og 4000 teater- og musikforestillinger i tiden på toppen af dansk showbizz.

Ernst Trillingsgaard satte sig i direktørstolen allerede som 25-årig som leder af Holstebro-Hallen, og siden da har han fastholdt og udbygget sin position som en af landets førende kulturarrangører og initiativtagere - ikke mindst da han knap 20 år senere tiltrådte som direktør i Aalborg Kongres og Kultur Center.

Fredag den 27. marts fylder han 80.

Allerede i 1969 påbegyndte han Holstebro-revyen, som senere viste sig at blive en stor succes med deltagelse af Danmarks største revy-navne; heriblandt Bodil Udsen, Louis Miehe-Renard, Buster Larsen, Karl Stegger, Preben Kaas, Lisbeth Dahl, Ulf Pilgaard og ikke mindst Dirch Passer:

- Jeg blev faktisk beskyldt for at have stjålet Dirch Passer fra hovedstaden til provinsen. Det var nemlig første gang, den store revy-kunstner spillede revy på en provinsscene. Men i virkeligheden var det lidt af et tilfælde, fortæller Ernst Trillingsgaard.

- Efter en teaterforestilling i København fortalte han mig, at han trængte til sommerferie og ville afslå at deltage i årets Cirkusrevy. Uden videre bagtanke anbefalede jeg ham et sommerhus ved Vesterhavet, og den idé var han varm på. Så spurgte jeg forsigtigt, om han så ikke kunne spille revy i Holstebro om aftenen, og det sagde han ja til.

Holstebro-revyen blev landets tredjestørste og et revy-flagskib for provinsen, som for alvor cementerede Holstebro som et vigtigt bynavn i underholdningsbranchen.

Annonce
Ernst Trillingsgaard fik idéen til fænomenet ”De Syngende Træer”, der i dag er en del af Kildeparken i Aalborg. Her planter nu afdøde Leonard Cohen et træ. Arkivfoto

Aalborgs kulturelle igangsætter

Som 45-årig tiltrådte Ernst Trillingsgaard jobbet som direktør for Aalborg Kongres og Kultur Center, der er blandt landets største kulturelle knudepunkter med et årligt besøgstal på flere end 500.000 og kendt hjemsted for store nationale og internationale kongresser og messer.

Gennem 32 år skabte han et aktivitetsniveau, der har gjort ham til en særdeles erfaren kulturkøbmand, inden han lod sig pensionere i 2017.

Gennem årene formåede han at tiltrække internationalt kendte solister, der ikke hørte til almindelig dagligdag i Nordjylland. Heriblandt navne som Leonard Cohen, Sting, Stevie Wonder, Andrea Bocelli, Elton John, Prince og mange flere.

Med Ernst Trillingsgaard i spidsen kunne Aalborg Kongres og Kultur Center desuden tilbyde internationale gæstespil af formater som eksempelvis Bolshoi-Teatret med operaen Tosca og Scala Operaen.

Med sin sans for godt kulturkøbmandsskab og en vis portion nordjysk ydmyghed etablerede han i 1980’erne et nyt koncept med kultursponsorater som det første koncerthus i Danmark.

Et koncept, der senere blev anvendt mange andre steder, og som indebar et fast sponsorhold bestående af mere end 100 erhvervsvirksomheder, der ydede støtte og dermed muliggjorde store internationale navne og opførelser.

I slutningen af 1980’erne fik Ernst Trillingsgaard idéen til fænomenet ”De Syngende Træer”, der i dag er en del af Kildeparken i Aalborg, som ligger nabo til Kultur og Kongres Centret.

I 1987 plantede Cliff Richard det første træ efter at have optrådt, og siden har mere end 90 verdenskendte stjerner plantet deres eget træ i parken; heriblandt Sting, Stevie Wonder, Take That, Rod Stewart, Victor Borge, Bryan Adams og mange flere.

Museet på Jegindø

I 1985 sagde Ernst Trillingsgaard ja til at være med til at stable Cirkusrevyen på benene igen sammen med Torben ”Træsko” Pedersen og Lisbeth Dahl.

Det viste sig at blive begyndelsen på et længere stykke dansk kulturhistorie med indtil videre 36 cirkusrevyer i bagagen og kendte medvirkende skuespillere som Ulf Pilgaard, Claus Ryskjær, Niels Ellegaard og Henrik Lykkegaard.

Ernst Trillingsgaard blev i 1970 forlovet og 15 år senere gift med Else, som, ifølge ham selv, har været en uvurderlig støtte og sparringspartner i alle årene. Sammen fik de sønnen Claus, og i løbet af de senere år er der også kommet to børnebørn til. /grith

I 2015 blev Ernst Trillingsgaard optaget i Christian den Fjerdes Laug, hvor han i dag sidder i bestyrelsen. Lauget, der uddeleler penge til “humanitære, sociale og kulturelle aktiviteter i Aalborg”, tæller blandt sine medlemmer Hans Kongelige Højhed Prins Joachim og Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie, der er udnævnt til Æresmedlemmer. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Børn og lærere er ikke forsøgskaniner, siger Søren Brostrøm

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce