Annonce
Danmark

En krimi-debut det er trist at læse færdig

A. J. Finn - pseudonym for manden på billedet, Daniel Mallory, der har skrevet et brag af en debut-roman.

"Kvinden i vinduet" af debuterende A. J. Finn - alias Daniel Mallory - har alt det, der skal til, for at gribe sin læser.

Bøger: Det er sjældent, at 424 sider er for lidt i en bog. Men da jeg nåede det sidste punktum i A. J. Finns debutroman "Kvinden i vinduet", tænkte jeg: Pokkers også. Slutter den allerede? Det gjorde den, desværre. Men hvilken oplevelse den dog gav.

Og så findes Finn slet ikke. Navnet er pseudonym for den tidligere forlagsredaktør hos det store HarperCollins Forlag i New York, Daniel Mallory, der har skiftet redaktørstolen ud med den mere usikre, men givetvis også mere udfordrende forfatterstol.

"Kvinden i vinduet" er en mesterlig krimi, der har alt det, en god krimi skal rumme for at holde sin læser i et fast greb - fra første til sidste side.

Historien er på flere måder klassisk. Hovedpersonen er en højtuddannet kvinde, der er løbet ind i store, personlige problemer - og i den forbindelse har hun dels udviklet et pille- og alkoholmisbrug, dels fået angst for at gå uden for egen gadedør.

Hun fordriver tiden med at se gamle, klassiske sort-hvide krimier, især Hitchcock, og med at udspionere naboerne gennem vinduerne. En aften ser hun til sin rædsel, at der bliver begået et mord i naboejendommen. Hun slår alarm - politiet dukker op. Men der er tilsyneladende intet galt hos naboerne. Og hvem tror politiet så på? En halvgal kvinde med et misbrugs-problem - eller en rolig, velafbalanceret familiefar?

Derfra udspringer historien så i forskellige løb.

Annonce

Irriterende velfortalt

Romanen er særdeles velskrevet. Eksempelvis formår A. J. Finn at skildre en misbrugers problemer - set derfra. Det er nærmest irriterende i sin fornemme originalitet. Og man spørger sig selv, hvorfor madammen ikke kan tage sig sammen... Og det er lige netop det eneste argument, der ikke nytter i forhold til et sygt menneske. Blændende skildret. Dertil kommer, at romanen er fyldt med herlige små iagttagelser af den menneskelige natur.

Bogens klimaks er dramatisk - og afslutningen overraskende. Undervejs får man også et par gedigne overraskelser, men trods alt det uventede holder romanen sig inden for det smalle felt af hvad, der er realistisk. Man sidder med fornemmelsen af, at sådan kunne det godt være. Det gør spændingen og uhyggen meget mærkbar.

En fornem romandebut, der da også blev modtaget med åbne arme i USA. Bogen var i fire sammenhængende uger nr. et på New York Times' bestseller-liste.

Senere blev den også bestseller bog i Australien, Canada, Irland og England.

Fox har allerede købt rettighederne til at filmatisere romanen. Scott Rudin skal producere. Det må siges at være en debut af de sjældne.

A. J. Finn

"Kvinden i vinduet"

424 sider, Lindhardt og Ringhof

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce