Annonce
Middelfart

En kombination af teknologi, forskning og grønne strategier gør Naturbyen unik: Her er tre eksempler

Her er det visionerede boligkvarter set fra luften. Arkitekttegning: Effekt
Tegnestuen Effekt har udviklet Naturbyen sammen med Middelfart Kommune. Her sætter tegnestuens chief strategy officer ord på, hvad der er særligt ved projektet, der udstilles på verdens største arkitekturfestival.

Middelfart: Naturbyen, som den planlagte nye bydel ved Skrillinge hedder, skal kombinere natur med byudvikling.

Det er tegnestuen Effekt, der har udviklet projektet sammen med Middelfart Kommune. Tegnestuens chief strategy officer Mikkel Bøgh forklarer, at projektet er nytænkende, fordi det sammenbringer en masse eksisterende forskning, teknologi og strategier i en boligtype, "hvor man bor i og med skoven".

Her er nogle af de delelementer, der tilsammen gør Naturbyen til et unikt projekt.

Annonce

1 Skov i byen

I Naturbyen etableres ny skov, som de 220 boliger ligger inde imellem. Og det gør man uden at bruge et større areal, fordi ingen har store private udearealer, forklarer Mikkel Bøgh.

- Hvis man sammenligner med de omkringliggende områder, bygger man det samme antal huse på samme antal kvadratmeter. Men i stedet for at alle har hver deres private arealer, deles man om udearealerne. Det er det, der gør, at der er mulighed for at lave fælles skovarealer. Så alle har lille privat udeareal foran og bagpå deres hus. Men de store udearealer er delte, siger han.

2 Mere fællesskab

Boligerne i Naturbyen skal ligge i klynger af 15 til 20 huse. Når man gør de store udearealer fælles, er det tanken at skabe fundamentet for et større fællesskab mellem naboerne.

- Man kan nemt blive isoleret på en villavej, fordi alle har deres eget private uderum og kan køre bilen direkte ind i indkørslen og træde ud bag sin egen hæk. Ved at bryde de private sfærer ned, har man større interaktion med sine naboer, siger Mikkel Bøgh.

3 Hurtige træer

Måden, skoven skal dyrkes på, er særligt banebrydende, forklarer Mikkel Bøgh. Den er udviklet af landskabsarkitekt Anders Busse og er allerede afprøvet i et projekt ved Ringkøbing. Det handler i korte træk om, at man helt fra start - og før der anlægges huse - lader landbrugsjorden gro til en græs- og blomstereng. Ved at gøre det accelererer man træernes vækst. Ikke med gødning, men med planternes kamp for at nå op mod solen. Når træerne så har nået en vis højde, kan man plante større buske.

- Det er med til yderligere at presse træerne, så de kommer endnu højere op. På den måde kan man faktisk accelerere væksten af skoven, så man har noget, som vi ville betegne som skov i løbet af 12 til 15 år, siger Mikkel Bøgh.

På den måde understøttes biodiversiteten også helt fra starten af projektet.

Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce