Annonce
Bagsiden

En kat har ni liv

tegning bestilt

Katten er både en pelsklædt Fanden og en ekspert i faldteknik

Der findes hellige køer og perler for svin og store dyr i åbenbaringen. Og vi sluger kameler, går i hundene, lader ræven vogte gæs og opfører os nogle gange som en ulv i fåreklæder.

Men intet dyr er så populært som katten, når vi bruger ordsprog og metaforer. Av for katten, fy for katten og kattenriveme. Vi slipper katten ud af sækken, vi slår katten af tønden, og vi gør ikke en kat fortræd.

I mørke er alle katte grå. Gale katte får revet skind. Man skal ikke købe katten i sækken. Katten er sgu sin egen. Og når den er ude, spiller musene på bordet. Som katten om den varme grød. Det lyder, som når man trækker en kat i halen.

Men hvorfor siger man, at katten har ni liv? Det spørgsmål stiller 11-årige Katarina Buhl fra Allested.

Et interessant spørgsmål. Normalt er det syv, der er et magisk og helligt tal, som det kendes fra en masse udtryk som "til syvende og sidst", "syv lange og syv brede", "de syv dødssynder", "de syv underværker", "den syvende himmel", "syv segl" og "syv magre år".

Men katten har altså ni liv. Og det har den haft i et par tusinde år. Udtrykket findes i den ældste engelske ordsprogssamling fra 1546. Men det menes at stamme fra en fabel skrevet et par hundrede år før Kristi fødsel af en orientalsk mystiker ved navn Bidpai eller Pilpay. Han skrev:

- Det er naturens forsyn, at dette væsen (katten) har fået ni liv i stedet for ét.

Katte overlever frit fald

En hjemmeside, der hedder "dyrlaegevagten.dk", har en fysisk forklaring på påstanden om kattens ni liv. Den skriver:

- Denne påstand stammer delvis fra kattens evne til at overleve fald fra store højder. To dyrlæger fra New York har undersøgt 132 kattefald fra mellem 2 og 32 etagers højde. De fleste katte landede på hårdt underlag. 17 katte blev aflivet på grund af ejernes manglende evne til at betale for behandling. 90 procent af de resterende katte overlevede.

- Det mest interessante var imidlertid, at hyppigheden af alvorlige skader og dødsfald havde sit maksimum ved 7. etage. Fra 7. etage og opefter blev skaderne igen mindre alvorlige. For eksempel blev en kat, der faldt ud fra 32. etage, udskrevet efter to dages hospitalsophold.

- Der er flere årsager til, at katte ofte overlever fald, som er absolut dødelige for mennesker. For det første falder store dyr tungere end små. Ved frit fald opnår de større maksimal hastighed på kortere tid. Herved belastes vævene kraftigere. En elefant skal kun falde ganske kort for at få knoglebrud.

Annonce

De stærkeste overlever

- For det andet har katte et fantastisk ligevægtsapparat, som bevirker at de lynhurtigt vender sig med alle fire ben nedad, hvorved belastningen ved landingen fordeles.

- For det tredje antages det, at katten, indtil den har opnået maksimal hastighed, refleksmæssigt holder benene strakt, dvs. fra 7. etage og ned. Det giver en ret hård landing. Ved frit fald fra højere etager slapper katten af. Den bøjer benene, hvilket giver en blød landing. En del af stødet afbødes af blødt væv som muskler og sener.

- Kattens helt specielle evne til at falde rigtigt er et resultat af naturlig udvælgelse. Gennem millioner af år har naturen favoriseret de katte, som var bedst til at springe. "Kattens ni liv" er således et produkt af evolution. De stærkeste overlever.

Så vidt dyrlægevagten.

Annonce

Sort kat giver ulykke

Men ud over at være spændstige er katte også farlige, især sorte katte. I hvert fald ifølge folketroen. Når en sort kat krydser vejen, bringer det ulykke.

I den nordiske mytologi kørte Freja i en vogn trukket af katte. Måske har det medvirket til, at de kristne dæmoniserede katten og opfattede den som heksenes følgesvend. En sort kat er særlig slem, fordi sort forbindes med død og ulykke.

Siden 1500-tallet har vi herhjemme slået "katten af tønden". Indtil slutningen af 1700-tallet var det endda tilladt at putte levende katte i fastelavnstønderne.

En kat er også navnet på et gammelt prygleredskab, der består af tovværk med flere ender, hvorpå der er slået knuder. "Den nihalede kat" har således ni ender.

Katten blev betragtet som Fanden selv. Derfor siger vi også "kattens", "av for katten" og "fy for katten", når vi gerne vil bande blidt og eufemistisk uden at bruge slemme ord som "Djævlen", "Fanden" og "Satan".

KONTAKT

Har du et spørgsmål om sproget? Mail til: Sprog@fyens.dk, eller skriv til: Fyens Stiftstidende, Banegårdspladsen, 5100 Odense C, mrk: Sprogdoktor

Annonce
Nyborg For abonnenter

Nadia fik tourettes som seksårig: - Mit liv har været et helvede

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Ekstraordinært mange børn indlagt med RS-virus på OUH: Operationer og ambulatorietider bliver udsat

Odense For abonnenter

Nu kan Mette alligevel komme i bad inden efterårsferien: - Dejligt. Men hvad med alle dem, der ikke kommer i avisen?

GOG

GOG klar til Europa: En aftenvagt på kontoret

Nordfyn For abonnenter

Voldsom kritik af handicap-håndtering på vælgermøde: - Var det en privat virksomhed, ville man som ledelse gribe ind

Odense

Danmarksmester: Frederikke fra Amager Strand kan det der med ikke at lade fødevarer gå til spilde

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Middelfart

Malerfirma flyttede til Lillebælt: Vi ser os som et supplement til de eksisterende håndværkere

Hvem skal passe farmor

Tina brændte ud af at passe både arbejde og sin syge mor: Indfør 'bedstes første sygedag,' foreslår Ældre Sagen

Erhverv

Travle Kurt har købt tre nye luksusbusser på en måned: - Det svarer til personbilernes Rolls-Royce

Kultur

Carsten Bang vil tilbage til det simple i nyt one-man show: Noget af materialet er 30 år gammelt

Debat For abonnenter

Fyens Stiftstidende mener: Miljøet vigtigere end større gartnerier

Odense

Se video: Kirkegårdens kendteste kæmpe fik kappet toppen

Annonce