Annonce
Hus og have

En kærlig hilsen til fremtiden

En af menneskehedens største udfordringer er at finde en måde at leve på, så vi samtidig passer på vores klode. Rethink, reduce og reuse er forudsætningerne for fremtidens møbelbranche - og derfor også temaet for Snedkernes Efterårsudstilling 2019. Her giver designere, arkitekter og møbelproducenter deres bud på fremtidens indretning.

Fremtidens boformer er mobile og langtidsholdbare, og det skal møbler og indretning matche. Hos Snedkernes Efterårsudstilling 2019 har man kastet sig ud i udfordringen allerede nu.

Snedkernes Efterårsudstilling er en forening af arkitekter, designere og producenter, der hvert år eksponerer deres arbejde med en særlig udstilling. Medlemmerne finder sammen om at udvikle nye og eksperimenterende møbler. Nogle gange mere kunstneriske end funktionelle.

Årets udfordring, der handler om at tænke i bæredygtige og langtidsholdbare løsninger, er ikke kun aktuel her og nu, det er en udfordring, der kommer til at give genlyd i møbelbranchen i lang tid fremover.

Rethink, reduce og reuse betyder gentænk, reducer og genbrug. Snedkernes Efterårsudstilling forstår at samle folk i alle aldre, og det betyder, at tolkningen af dette års tema er vidt forskellig fra udstiller til udstiller. For bæredygtighed kan være mange forskellige ting.

Det er brugen af materialer med omtanke. Det er optimering af transporten, når møblerne skal fra producent til køber. Det er levetid på møblet og muligheden for at skabe noget, der går i arv. Hver producent har tænkt sine egne tanker, men alle kommer med et bud på et møbel, der kan gøre en forskel i fremtiden.

Annonce

Snedkernes Efterårsudstilling 2019

Snedkernes Efterårsudstilling er en forening, hvis formål er at udvikle og én gang årligt udstille nye og eksperimenterende møbeltyper af høj brugsmæssig, håndværksmæssig og kunstnerisk kvalitet. Sammenslutningen fungerer som laboratorium for nytænkning af fremtidens møbeltyper og koncepter. Forrige års udstillinger har blandt andet haft temaer som Mono - et møbel med håndværksmæssig forståelse, Pitch Black - skygger og transparens og opbevaring - skuffer, skabe og opbevaring midtimellem.

Udstillingen består af over 30 værker inden for møbel-genren.

Udstillingen flytter fra år til år. I år kan den opleves hos DAC - Dansk Arkitektur Center i København fra 8. november 2019 til 3. maj 2020.

Se de øvrige og forrige års værker på www.se-design.dk.

Fra emballage til møbel

Kødbakker, yoghurtbægre, grisehår og cykelslanger lyder avantgarde, når man sætter det i forbindelse med møbelproduktion, men ikke desto mindre har producenterne formået at skabe møbler, der giver helt nyt liv og udtryk til de materialer, vi ellers tænker på som skrald.

Således har designduoen Krøyer-Sætter-Lassen skabt Phoenix-bordene i samarbejde med fynske Montana og Smile Plastics. Bordene er produceret af 100 procent genanvendeligt plastic.

“Det er vores bud på, hvordan man kan ændre folks opfattelse af affald. Et forsøg på at skabe et produkt ud af “asken” fra et almindeligt menneskes forbrug.”

Sådan beskriver de to designere arbejdet med rethink, reduce og reuse.

De har desuden arbejdet bevidst med formgivning og minimering af materialebrug. Bordene kan derfor fladpakkes, så indpakning og transport minimeres. Det er blot en af mange idéer, der er opstået som led i Snedkernes Efterårsudstilling.

Gro et bord

Der en legende, men dog seriøs tilgang til udstillingen. Udstillerne er ikke bange for at eksperimentere. Hvordan gror man for eksempel et bord? Det har snedkeri og tegnestue Vermland et svar på.

Vermland producerer ugentligt mindst fire containere fyldt med savsmuld som restprodukt fra produktionen af møbler og inventar. Det samme gælder for langt de fleste træværksteder verden over.

Samlet set er det en enorm mængde savsmuld. Men hos Vermland har man opdaget mycelium, som gør det muligt at forvandle savsmuld til kvalitetsmøbler.

Mycelium er rødder fra svampe, der i kombination med bionedbrydeligt affald kan erstatte lim og øvrige kemikalier. Når svampene får lov at gro i savsmulden, kan man i princippet forme træet, som man ønsker, og når rødderne tørrer, har man er stabilt produkt med stort set samme egenskab som træ.

Vermland håber at kunne inspirere andre til at gøre det samme og på den måde upcycle savsmuld som restprodukt.

Make a change

Langt de fleste møbler på dette års udstilling er funktionelle og kan indgå i et hvilket som helst hjem. Der er dog enkelte værker, der skiller sig ud, og som nærmest bliver en kunstinstallation mere end et egentligt møbel.

Blandt andet designer Karen Kjærgaards og producent Ambiente A/S’ værk. Industri møder mennesket i spejlet, og ønsker man at lave en forandring, skal man starte i det små - med manden i spejlet, som Michael Jackson sang helt tilbage i 1988. Men budskabet er stadig gældende. Mange små ændringer gør samlet en stor forskel, og det er Karen Kjærgaards budskab.

Designduoen Sommer & Frederiksen har lavet et møbel med humor. En cylinder i kork, der kan bruges både som sidebord og taburet, men det kan også åbnes op og bruges som tømmerflåde, når verdenshavene engang svømmer over. Inden i bordet gemmer der sig en lille paddel i træ.

Der er også tænkt på samfundets små størrelser i udstillingen. Flere har valgt at lave børnemøbler, som både er æstetiske og multifunktionelle. Som Leif Hagerups Solid Textile Board. En solid bygget børnestol, der også kan bruges som trappestige eller taburet til voksne. Den er sikker og stabil, men samtidig nem for børn at skubbe rundt med.

Forskelligheden i møblerne er enorm. Der er ikke to træk, der går igen. Tankerne om rethink, reuse og reduse er vidt forskellige, men der er et fælles fodslag, og det er, at fremtiden er anderledes. Det er et opgør med masseproduktion, transport af luftfyldt indpakning og brug af materialer, der er skadelige for miljøet.

Designere, producenter og arkitekter er enige om, at gentænkning af materialer, genbrug og reducering er mere end bare et tema, det er en nødvendighed. Fremtiden er rethink, reuse og reduce.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce