Annonce
Middelfart

En kæmpemæssig krabat i Middelfart: Fiskehandler har landet en blåfinnet tun på 195 kilo

Kurt Larsen (th) ejer sammen med sønnen Patrick Larsen (tv) Strib Fisk i Middelfart. De fik torsdag morgen deres hidtil største fisk ind ad døren. Foto: Jonathan Møller Nielsen
Kurt og Patrick Larsen fra Strib Fisk i Middelfart slog til, da en blåfinnet tun på næsten 200 kilo dukkede op fiskeauktionen i Thyborøn. Der vil derfor blive langet billige tunbøffer over disken de kommende dage.

Middelfart: Der samler sig hurtigt en mindre flok mennesker ude foran den åbne dør ind til Strib Fisks baglokale. En pige hiver telefonen frem og tager et billede.

- Hvilken fisk er det, spørger en af de nysgerrige på engelsk, mens han fra døråbningen betragter den massive fisk, der ligger på et par rullevogne midt i lokalet.

- Tuna, svarer Kurt Larsen.

Annonce

Og det er ikke bare en tun, som Strib Fisk i Middelfart har fået ind ad døren denne torsdag morgen. Det er verdens største tunart. Den blåfinnede tun. Den blåfinnede tun kan blive enorm. Der er fanget eksemplarer på op til omkring 700 kg.


Jeg tænkte, jeg skal prøve at have sådan en. Det har jeg ikke lige prøvet før. Jeg synes, det er sjovt. Det giver lidt spænding.

Kurt Larsen, Strib Fisk


Set i det forhold er krabaten, som Strib Fisk har fået ind, i den mindre ende. Den vejer "kun" 195 kg og er omkring to meter lang fra halefinne til hoved. Men det er dog stadig en ordentlig fisk, som far og søn og ejere af Strib Fisk Kurt og Patrick Larsen måtte rulle ind på rullevogne, da den ankom til fiskeforretningen på Gl. Havn. Og det er den største fisk, Kurt nogensinde har skullet filetere.

- Jeg har haft nogle sildehajer på 150 kg og helleflyndere på 100 kg, men jeg har ikke haft så stor en som den her, siger han.

- Selvfølgelig er det en oplevelse som fiskemand.

- Det giver lidt spænding

Tunen er fanget som bifangst i norsk farvand af et norsk fiskefartøj. Derefter dukkede den op på fiskeauktionen i Thyborøn, hvor Kurt og Patrick Larsen slog til.

- Jeg tænkte, jeg skal prøve at have sådan en. Det har jeg ikke lige prøvet før. Jeg synes, det er sjovt. Det giver lidt spænding, siger Kurt Larsen, der også kan fortælle, at han måtte slippe 4000 for tunen.

Blåfinnet tun

Blåfinnet tun er en af de allermest eftertragtede fisk i verden.

Atlantisk eller blåfinnet tun (Thunnus thynnus) er den største af tunarterne og kan blive over 3 m lang og veje op til ca. 700 kg.

Blåfinnet tun er en vandrefisk, som lever i store dele af Atlanterhavet.

Den har to kendte gydeområder i henholdsvis Den Mexicanske Golf og Middelhavet.

Historisk var blåfinnet tun en vanlig gæst i skandinaviske farvande og også genstand for et betydeligt fiskeri.

DTU Aqua har i årene 2017-2020 ledet undersøgelser af den blåfinnede tun for at finde ud af, hvorfor fisken i de senere år er vendt tilbage til danske farvande om sommeren efter ca. 60 års fravær.

Kurt Larsen fortæller, at det ikke sker ret tit, at en blåfinnet tun kommer på fiskeauktion i Danmark, da den er fredet herhjemme og dermed ikke må fiskes. Så købet er også for at kunne give kunderne en god oplevelse.

- Det er for kundernes skyld, og fordi vi selv synes, det er sjovt, siger han.

Strib Fisk i Middelfart har torsdag morgen fået en 195 kg tung blåfinnet tun ind ad døren. Foto: Jonathan Møller Nielsen

Nu er der altså lagt op til et par dage med billige tunbøffer hos Strib Fisk. Kurt og Patrick regner med at skære den hurtigt op. Derefter går de i gang med at sælge to store tunbøffer for en 50'er over de næste par dage, eller indtil der ikke er flere tilbage. Kurt Larsen regner med at kunne få mellem 450 og 500 tunbøffer ud af fisken, og han forudser, at de vil gå som varmt brød.

- De bliver hurtigt solgt, siger Kurt Larsen og fortæller, at tun i forvejen er en spise, de sælger meget af.

Annonce

Kæmpen vendte tilbage

Den blåfinnede tun var for 50 år siden en hyppig gæst i danske farvande. Men så forsvandt den, og det er først i de senere år, at man har kunnet konstatere dens tilbagekomst i Danmark.

Der bliver ca 500 store tunbøffer ud af fisken, og derfor sælger Strib Fisk to tunbøffer for 50 kroner de næste par dage, eller indtil der ikke er flere. Foto: Jonathan Møller Nielsen

Eftersom den er fredet i Danmark, er det relativt sjældent, at den ryger i de danske fiskeres fangstnet og videre i fiskehandlen. Men det hænder, hvis den bliver halet op som bifangst.

I 2020 fik en fisker fra Thorsminde hevet en 276 kg tung blåfinnet tun med op i sit rødspættegarn. I 2017 blev to af slagsen solgt i Aarhus. De var fanget ved Skagen og vejede begge over 200 kg.

Annonce
Odense For abonnenter

Kaos i handelsgade trækker ud: Truer med dagbøder til byggefirmaer - Pengene burde gå til os

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Årsag til dødsulykke i børnehave er nu fundet

Sydfyn For abonnenter

Fra vild mose til tør græsmark: Godsejer anmeldt til politiet for at dræne naturbeskyttet moseområde

Odense

Ny friskole åbner i Odense: De drømmer om at rykke ind på havnen

Sport

Max Fenger kan få chancen hos OB i pokalkamp

Sport

Han var med, da OB senest vandt DM-titlen: Også OB skal nu levere i Jørn Bonnesens ånd

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Navne

Begravelser og bisættelser torsdag den 23. september

SØSIDEN

Thomas Blachmans husbåd: Gammel Svendborgsund-færge vendte hjem

Erhverv

Marianne storsmiler efter endnu en rekordsommer i havnekiosk på lille ø: Det er første gang nogensinde, hun har solgt bleer

Bagsiden

Kan du banke en gås - eller en elefant? Svenskerne kan

Odense For abonnenter

Fik unikke H.C. Andersen-klip for 320.000 kroner: Ja, digteren har faktisk været i Afrika

Sport

OB'er føler sig ikke helt som stamspiller lige nu: Kløve vil klemme sig ind på sine pladser

Annonce