Annonce
Danmark

En herlig duft af en stor nordisk litteraturpris

Mikael Niemi, uddannet teletekniker, men i mange år fuldtidsforfatter. Han bor med kone og tre børn langt oppe mod nord, i Norrbotten, tæt på den finske grænse.

Mikael Niemis "At koge bjørn" er en prægtig roman om mennesker og natur og strækker armen ud over næsten 200 år for at røre ved os.

Bøger: Virkelig klasse har sit eget udtryk. Man behøver ikke vide noget om billedkunst for at fornemme, at van Goghs billeder er noget særligt. Man behøver heller ikke nogen baggrundsviden om litteratur for at fornemme, at Mikael Niemi er en stor forfatter. En af de absolut største, nulevende i Norden. Nu har han vist det igen.

Niemis nye roman "At koge bjørn" er en litterær fuldtræffer. Den rammer lige midt i skiven.

Man kan altid diskutere, hvad der er en god bog og hvad, der ikke er. Men "At koge bjørn" er på én gang en stor, episk roman om en svunden tid i det nordligste af Skandinavien, en spændende krimi og en sproglig nydelse gennem sit poetisk bårne sprog.

Niemi har det med at pakke en hel del drama ind i sine romaner.

Da han for nogle år siden skrev bestseller-historien "Manden, der døde som en laks", blev han indstillet til en krimipris. Det gør han måske igen, for "At koge bjørn" rummer historien om en forbrydelse.

Men Niemi skriver ikke gode krimier forklædt som litteratur. Han skriver fremragende litteratur, nu og da forklædt som krimier. Det vil være både fattigt og falsk varebetegnelse at bruge ordet "krimi" om "At koge bjørn". For der er tale om en stor, veloplagt roman født til at blive klassiker.

Niemis bøger

"Rusning", digtsamling 1983

"Man måste kunna försvare sig", radiospil 1988

"Näsblod under högmässen", digte 1988

Änglar med masuergevär", digte 1989

"Ulosveisu", skuespil, 1991

"Specialaren", skuespil, 1992

"Skal hon vara snygg eller oneurotisk" radiospil 1993

"Innan det rasar", skuespil 1994

"Kirkedjævelen" ungdomsbog 1994

"Kuppari", skuespil 1994

"Blodsugarna", ungdomsbog 1997"

"Populærmusik fra Vittula", roman 2000

"sulebulen", roman 2004

"Manden der døde som en laks", roman 2007

"Skjut apelsinen", roman, 2010

"Fallvatten", roman 2012

"At skyde bjørn", roman 2017 (på dansk 2018)

?At koge bjørn? er på én gang en stor, episk roman, en spændende krimi og en sproglig oplevelse.

Ved den yderste rand

Romanen foregår ved den yderste rand af Skandinavien. Vi er i sidste halvdel af 1800-tallet. Det var et benhårdt liv at skaffe til dagen og vejen helt oppe i det allernordligste Sverige, ind mod den finske grænse.

Befolkningen bestod af svensk-finner og samer. Der var klasseforskelle og racistiske elementer i hverdagen. Og der var stor forskel på dem, der havde noget - og dem, der ikke havde.

Niemi er ikke en egentlig politisk forfatter. Han tager ikke parti for de fattige mod de rige. Hvis Niemi tager parti for noget eller nogen, er det for menneskene. Der er en dyb, humanistisk åre i hans forfatterskab, også i denne roman. Uanset de dramatiske og ofte barske hændelser fornemmes sympatien for mennesket konstant.

Niemi bygger romanen op omkring et særdeles interessant makkerpar. Den meget vidende provst, vækkelsesprædikanten Lars Levi Læstadius, og den hjemløse same-knægt Jussi, som Læstadius har taget til sig.

Læstadius er en "virkelig" person. Han er en stor mand i historien om dette mægtige, svagt befolkede og fattige Norrbotten Len. Han var lægprædikant, gloende kristen, videnskabsman, ivrig botaniker og fanatisk modstander af alkohol. Det måtte menigheden ikke røre. Til gengæld måtte sognebørnene gerne ryge tobak. For det gjorde provsten selv.

Annonce

Nordens Holmes og Watson

Niemi bruger Læstadius og samen Jussi på samme måde, som Conan Doyle bruger Sherlock Holmes og Dr. Watson.

Der er geniet Læstadius, der kan aflæse selv de mindste tegn, læse naturen, udrede hændelser ved hjælp af skarp iagttagelsesevne og viden. Og så er der medhjælperen, der arbejder mere på fornemmelse, på intuition og med samens tætte kontakt ikke alene med naturen, men også med det overnaturlige.

Dette spiller en temmelig stor rolle i romanen. For der er mere mellem himmel og jord, end selv Læstadius er klar over.

En aften bliver provsten opsøgt af naboerne. En malkepige er forsvundet. Hun var i skoven med køerne, men er ikke vendt tilbage. Køerne kom selv. Men pigen var væk. Læstadius og Jussi tager af sted. Inde i skoven finder de pigens halstørklæde. De finder blod. De finder også mærker efter en stor bjørn, og landsbyboerne bliver skrækslagne.

Men var det en bjørn? Provsten og hans unge makker har en anden fornemmelse. De er mindst lige så rystede som landsbyboerne. Men de er bange for, at noget farligere end en bjørn er på spil.

Vogterpigen findes død - og kort efter findes en anden pige alvorligt skadet. Læstadius og Jussi påtager sig at finde forbryderen. Om det nu er en bjørn eller ej.

Mens de arbejder på sagen, vokser der en voldsom lokal konflikt frem. Et oprør, en slags Nordlands-revolution, fordi de undertrykte søger at rejse sig. Den fjendtlige stemning i hele området gør ikke efterforskningsarbejdet lettere for Læstadius og Jussi. Men de kæmper sig gennem krisen - om end med voldsomme konsekvenser.

Annonce

Frygten for det fremmede

"At koge bjørn" er en fortælling om en svunden tid. Om en tid, da bønnen "giv os i dag vort daglige brød" var meget relevant. For sult var en del af dagligdagen for mennesker i dette barske naturområde.

Det er også en roman, der helt ubesværet rækker armen ud over små 200 år og tager den moderne læser i hånden. For der er elementer af racisme og frygt for det fremmede i bogen. Om det fremmede nu kommer på to ben, som de mange indvandrere syd fra, eller på fire - som ulvene fra Tyskland og Polen, der nu og da kan træffes på Brugsens parkeringsplads i Ulfborg. Målt med naturen er mennesker små. Også i 2018.

Niemis historie er som altid hos ham fortalt i et klart, forståeligt, men ind i mellem også smukt poetisk sprog. Forfatteren indledte karrieren med en række digtsamlinger. Før han gik over til prosa. Det mærkes på sproget.

Med den spændende handling, den flotte skildring af tid og mennesker, med sin skildring af konflikter ud fra etniske vinkler - og med sit flotte sprog - bærer "At koge bjørn" en behagelig duft af klasse med sig.

Det kan meget vel blive den roman, der sikrer Miakel Niemi Nordisk Råds Litteraturpris. Den burde han have haft for længst.

To af hans tidligere bøger, "Populærmusik fra Vittula" fra 2000 og "Manden der døde som en Laks" fra 2007, havde kvaliteter til det. Niemi blev nomineret, men fik ikke prisen. Han bliver svær at komme uden om, når prisen skal uddeles i 2019. (Nomineringen af forfattere til prisen i 2018 er allerede sket).

Mikael Niemi

"At koge bjørn"

424 sider

Forlaget Modtryk

Annonce
Annonce
Odense

Varsler demonstration midt i åbningsfest for letbanen: Støjplagede naboer kræver hurtig handling

Erhverv For abonnenter

Vild fremgang for ejendomsudlejer: Familien Barfoeds formue er vokset voldsomt - Vi tænker ikke over, at vi er blevet rigere

Odense

- Det er jo en mærkelig ting at gøre: Mand kastede med mursten inde midt i byen - mente ikke selv, han gjorde noget forkert

Navne For abonnenter

Før koncert med Odense Symfoniorkester: Det er 25 års huskesystemer, der går i gang

Historisk erklæring underskrevet i Esbjerg onsdag aften: - Det her er mega stort og vil få betydning hele vejen op og ned ad den danske vestkyst

Odense

Skrappere regler for livsfarlig asbest på vej: Sager som den fra Odense, hvor elektrikere fik asbest i hovedet, kan lettere straffes i fremtiden

Sport For abonnenter

Vild orange jubel efter toptændt indsats - Odense Håndbold viste klassen, da det gjaldt

Danmark

Onsdagens coronatal: 744 er testet positive siden i går

For abonnenter

Iværksætterbrødre har succes med sportsstrømper: Nu vil de også lave en forretning ud af vitaminer og mineraler

Odense

Charlotte skralder sig til et madbudget på 200 kroner om måneden: Få hendes bedste råd her

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Nordfyn

Lang hård fødsel: Så blev vandkantsdanmark lige en perle rigere

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nej tak til Big Mac: Svinene lugter og genbrugsstation støjer - men en anden mulighed til ny fastfoodrestaurant er i spil

Odense

Opsigtsvækkende forsøg i Odense: Kan et træ styre sine egne bevægelser med hjul under rødderne?

Annonce