Annonce
Trekantområdet

En halv million kubikmeter havneslam på vej fra Vejle og Kolding - Fredericia protesterer igen

I sommer var det 150.000 kubikmeter slam fra udgravningen til Baltic Pipe, som i pendulfart blev sejlet fra Fænøsund til Trelde Næs. Det satte sindende i kog både lokalt, blandt forskere og landspolitikere. Miljøiministeren lovede, at Miljøstyrelsen ville vurdere på klappladserne generelt, men nu er nye ansøgninger på vej gennem styrelsen til undren og protest fra Fredericia Kommune. Arkivfoto: Søren Gylling
Fredericia Kommune siger endnu en gang nej tak til havneslam fra nabobyerne. Miljøstyrelsen har sendt ansøgninger fra Vejle og Kolding om at klappe samlet 175.000 kubikmeter havneslam i Lillebælt i høring - dertil ser Kolding Kommune ingen alternativer til at klappe 340.000 kubikmeter slam fra Marina City-projektet. Miljøstyrelsen opfordres til at undersøge klappladserne og alternativer til klapning.

Fredericia: Miljøstyrelsen er i gang med at høre kommunerne ved Lillebælt om holdning til, at Kolding og Vejle erhvervshavne vil dumpe 175.000 kubikmeter slam i Lillebælt de kommende år. Og en ansøgning om at dumpe 340.000 kubikmeter gytje fra projekt Marina City i Kolding synes også at være på vej.

Fredericia Kommune har netop kommenteret på tilladelser til at dumpe havneslam fra Vejle og Kolding. Havnene har søgt Miljøstyrelsen om tilladelse til at sende havneslam til klappladserne henholdsvis ved Trelde Næs og nord for Fyn.

- Begge klappladser ligger i Lillebælt, og vi har endnu en gang sagt pænt nej tak, siger formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro (S).

Annonce


Vi mener, at Miljøstyrelsen skal se på alternativer til klapning, og vi gør vores ved at protestere

Christian Bro (S) formand for miljø- og teknikudvalget


Fredericia Kommune har indtil videre forgæves protesteret mod, at naboerne graver forurenet havneslam op og sender det i pramme ud af deres fjorde.

- Vi mener, at Miljøstyrelsen skal se på alternativer til klapning, og vi gør vores ved at protestere, siger Christian Bro.

Vejle Havn vil have en fem-årig tilladelse til samlet at dumpe 100.000 kubikmeter ved Trelde Næs. Den oprindelige plan var at dumpe større mængder, men Miljøstyrelsen bad om yderligere målinger af forureningen af slammet, og det viste sig, at en del af slammet var så forurenet, at de overskrider grænseniveauet.

Derfor bliver den mest forurenede del af slammet deponeret, mens Miljøstyrelsen efter høringsperioden vil vurdere, om den resterende del af kan klappes ved Trelde Næs.

Styrelsen konstaterer i den forbindelse, at klappladsen er delvist fyldt, så Vejle Havn skal begrænse dumpningen til en afgrænset del af pladsen.

Dårlig ide

Fredericia Kommune står fast på, at klapning eller dumpning er en dårlig ide.

- Fredericia Kommune er stadig meget forundrede over håndteringen af disse sager og vil gentage, at vi er uforstående og bekymrede over for brugen af klappladser og deres betydning for havmiljøet og effekten for flora, fauna og fiskeliv, fremgår det af svaret til Miljøstyrelsen.

Fredericia Kommune opfordrer samtidigt til, at der, inden styrelsen overvejer flere tilladelser, bliver lavet en gennemgribende undersøgelse af de udpegede klappladser med henblik på, om de overhovedet er egnede til at efterlade forurenet materiale.

- Og det skal undersøges, om der findes mere nutidige måder at bortskaffe opgravet materiale på, mener Fredericia Kommune.

Kolding erhvervshavn har bedt om at kunne dumpe 75.000 kubikmeter havneslam nord for Fyn hen over tre år.

Annonce

Ingen alternativer

Samtidigt har Kolding Kommune ikke kunnet finde alternativer til at dumpe 340.000 kubikmeter gytje fra udgravningen til Marina City i Koldings inderhavn ved Trelde Næs.

- Vi har undersøgt 15 mulige alternativer, og vores konklusion er desværre samlet set, at der ikke i dag findes realistiske alternativer, når der er tale om den slags fjordbundsmateriale, som vi har her i Kolding, nemlig såkaldt gytje, påpeger projektchef i Marina City Torben Gade.

Derfor tegner det til, at kommunen vil fastholde ansøgningen til Miljøstyrelsen om at få tilladelse til at dumpe materialet ved Trelde Næs. Til gengæld vil man af hensyn til miljøet i Lillebælt og fjorden afgrænse uddybnings- og klapperioden til vintermånederne.

Fredericia Kommune har fra starten protesteret mod de store mængder materiale fra Marina City, og det vil man fastholde.

Grundlæggende håber Fredericia Kommune, at Miljøstyrelsen vil medvirke til at der er fokus på FN's verdensmål 14 ”Livet i havet”.

- Det lægger vi selv vægt på, og vi forventer, at Miljøstyrelsen er en samarbejdspartner omkring dette og indgår i en tæt dialog med de implicerede kommuner, skriver kommunen og understreger i kursiv, at man meget gerne vil have en tilbagemelding fra styrelsen.

Folketingets partier har af flere omgange diskuteret dumpning af slam, og SF og Enhedslisten har sammen med Det Radikale Venstre været talsmænd for et stop.

15 alternativer undersøgt

Kolding Kommune har undersøgt 15 altrenativer til at klappe store mængder slam i Lillebælt ved Trelde Næs.

Alternativerne bliver vurderet i en samlet rapport, der ventes klar til januar.

Men overordnet er konklusionen at ingen af alternativerne kan komme i spil med den særlige form for slam, der er tale om i projektet .

Der er tale om gytje, der er et øllebrødstyndt materiale.

1. Bypass i fjorden

2. Opfyldning i Marina City

3. Opfyldning af nuværende Lystbådehavn Nord

4. Afdræning og nyttiggørelse af materialet

5. Cement-/kalkstabilisering

6. Stabilisering og solidifikation

7. METHA anlægget i Hamborg

8. Sandvaskning

9. Kalciumperoxid

10. Anvendelse i landbruget

11. Etablering af en fugleø eller banke i fjorden

12. Alternativ klapning på klapplads nord for Fyn

13. Placering i Kolding Havns indspulingsområde

14. Placering i andre havnes indspulingsområder

15. Deponere materialet i nedlagte råstofgrave

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Faaborg-restaurant får igen kritik for at levere for lidt mad: Jeg blev flov over mit guldbryllup

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Video: Vild biljagt gennem gaderne: Borgere måtte springe til side for rød Citröen

Kerteminde For abonnenter

Nødråb fra stamgæsterne hos historisk perle: Hvorfor er vores værtshus lukket?

Sport

Viktor Axelsen spiller sig i OL-finalen efter sejr over favoritdræber

Odense For abonnenter

66-årige Søren er lam i venstre side af kroppen: Klager over, han kun kan komme på toilettet på faste tider

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

OB

18-årig OB-spiller har overhalet egne forventninger: Jeg sætter mig ét mål ad gangen

Odense

Fyns Politi efterlyser vidner til knivstikkeri i Odense

Sport

OL mens du sov: Pernille Blume vinder bronze i 50 meter fri

Kerteminde

Kurt byttede familiens faste ferier til frihed: Vi har oplevet noget, man ikke kunne i et sommerhus

Assens For abonnenter

Personalemangel i ældreplejen bekymrer fagforbund: - Lige nu kører de på adrenalin, men sådan kan det ikke fortsætte

Assens

Specialisten Martin arbejder 160 kilometer fra familien for at bygge topmoderne renseanlæg: - Det er blevet en livsstil

Annonce