Annonce
Trekantområdet

En halv million kubikmeter havneslam på vej fra Vejle og Kolding - Fredericia protesterer igen

I sommer var det 150.000 kubikmeter slam fra udgravningen til Baltic Pipe, som i pendulfart blev sejlet fra Fænøsund til Trelde Næs. Det satte sindende i kog både lokalt, blandt forskere og landspolitikere. Miljøiministeren lovede, at Miljøstyrelsen ville vurdere på klappladserne generelt, men nu er nye ansøgninger på vej gennem styrelsen til undren og protest fra Fredericia Kommune. Arkivfoto: Søren Gylling
Fredericia Kommune siger endnu en gang nej tak til havneslam fra nabobyerne. Miljøstyrelsen har sendt ansøgninger fra Vejle og Kolding om at klappe samlet 175.000 kubikmeter havneslam i Lillebælt i høring - dertil ser Kolding Kommune ingen alternativer til at klappe 340.000 kubikmeter slam fra Marina City-projektet. Miljøstyrelsen opfordres til at undersøge klappladserne og alternativer til klapning.

Fredericia: Miljøstyrelsen er i gang med at høre kommunerne ved Lillebælt om holdning til, at Kolding og Vejle erhvervshavne vil dumpe 175.000 kubikmeter slam i Lillebælt de kommende år. Og en ansøgning om at dumpe 340.000 kubikmeter gytje fra projekt Marina City i Kolding synes også at være på vej.

Fredericia Kommune har netop kommenteret på tilladelser til at dumpe havneslam fra Vejle og Kolding. Havnene har søgt Miljøstyrelsen om tilladelse til at sende havneslam til klappladserne henholdsvis ved Trelde Næs og nord for Fyn.

- Begge klappladser ligger i Lillebælt, og vi har endnu en gang sagt pænt nej tak, siger formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro (S).

Annonce


Vi mener, at Miljøstyrelsen skal se på alternativer til klapning, og vi gør vores ved at protestere

Christian Bro (S) formand for miljø- og teknikudvalget


Fredericia Kommune har indtil videre forgæves protesteret mod, at naboerne graver forurenet havneslam op og sender det i pramme ud af deres fjorde.

- Vi mener, at Miljøstyrelsen skal se på alternativer til klapning, og vi gør vores ved at protestere, siger Christian Bro.

Vejle Havn vil have en fem-årig tilladelse til samlet at dumpe 100.000 kubikmeter ved Trelde Næs. Den oprindelige plan var at dumpe større mængder, men Miljøstyrelsen bad om yderligere målinger af forureningen af slammet, og det viste sig, at en del af slammet var så forurenet, at de overskrider grænseniveauet.

Derfor bliver den mest forurenede del af slammet deponeret, mens Miljøstyrelsen efter høringsperioden vil vurdere, om den resterende del af kan klappes ved Trelde Næs.

Styrelsen konstaterer i den forbindelse, at klappladsen er delvist fyldt, så Vejle Havn skal begrænse dumpningen til en afgrænset del af pladsen.

Dårlig ide

Fredericia Kommune står fast på, at klapning eller dumpning er en dårlig ide.

- Fredericia Kommune er stadig meget forundrede over håndteringen af disse sager og vil gentage, at vi er uforstående og bekymrede over for brugen af klappladser og deres betydning for havmiljøet og effekten for flora, fauna og fiskeliv, fremgår det af svaret til Miljøstyrelsen.

Fredericia Kommune opfordrer samtidigt til, at der, inden styrelsen overvejer flere tilladelser, bliver lavet en gennemgribende undersøgelse af de udpegede klappladser med henblik på, om de overhovedet er egnede til at efterlade forurenet materiale.

- Og det skal undersøges, om der findes mere nutidige måder at bortskaffe opgravet materiale på, mener Fredericia Kommune.

Kolding erhvervshavn har bedt om at kunne dumpe 75.000 kubikmeter havneslam nord for Fyn hen over tre år.

Annonce

Ingen alternativer

Samtidigt har Kolding Kommune ikke kunnet finde alternativer til at dumpe 340.000 kubikmeter gytje fra udgravningen til Marina City i Koldings inderhavn ved Trelde Næs.

- Vi har undersøgt 15 mulige alternativer, og vores konklusion er desværre samlet set, at der ikke i dag findes realistiske alternativer, når der er tale om den slags fjordbundsmateriale, som vi har her i Kolding, nemlig såkaldt gytje, påpeger projektchef i Marina City Torben Gade.

Derfor tegner det til, at kommunen vil fastholde ansøgningen til Miljøstyrelsen om at få tilladelse til at dumpe materialet ved Trelde Næs. Til gengæld vil man af hensyn til miljøet i Lillebælt og fjorden afgrænse uddybnings- og klapperioden til vintermånederne.

Fredericia Kommune har fra starten protesteret mod de store mængder materiale fra Marina City, og det vil man fastholde.

Grundlæggende håber Fredericia Kommune, at Miljøstyrelsen vil medvirke til at der er fokus på FN's verdensmål 14 ”Livet i havet”.

- Det lægger vi selv vægt på, og vi forventer, at Miljøstyrelsen er en samarbejdspartner omkring dette og indgår i en tæt dialog med de implicerede kommuner, skriver kommunen og understreger i kursiv, at man meget gerne vil have en tilbagemelding fra styrelsen.

Folketingets partier har af flere omgange diskuteret dumpning af slam, og SF og Enhedslisten har sammen med Det Radikale Venstre været talsmænd for et stop.

15 alternativer undersøgt

Kolding Kommune har undersøgt 15 altrenativer til at klappe store mængder slam i Lillebælt ved Trelde Næs.

Alternativerne bliver vurderet i en samlet rapport, der ventes klar til januar.

Men overordnet er konklusionen at ingen af alternativerne kan komme i spil med den særlige form for slam, der er tale om i projektet .

Der er tale om gytje, der er et øllebrødstyndt materiale.

1. Bypass i fjorden

2. Opfyldning i Marina City

3. Opfyldning af nuværende Lystbådehavn Nord

4. Afdræning og nyttiggørelse af materialet

5. Cement-/kalkstabilisering

6. Stabilisering og solidifikation

7. METHA anlægget i Hamborg

8. Sandvaskning

9. Kalciumperoxid

10. Anvendelse i landbruget

11. Etablering af en fugleø eller banke i fjorden

12. Alternativ klapning på klapplads nord for Fyn

13. Placering i Kolding Havns indspulingsområde

14. Placering i andre havnes indspulingsområder

15. Deponere materialet i nedlagte råstofgrave

Annonce
Assens For abonnenter

Det lille dyr stoppede byggeriet på Amager Fælled: Nu har Ulrik fundet fredet vandsalamander ved nyt boligområde på Fyn

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Marcel blev slået og sparket efter bytur: Nedlukning har gjort ham mere tryg i nattelivet - Det er tid til at forebygge volden

Hvem skal passe farmor For abonnenter

Tina blev sygemeldt efter at have passet sin gamle mor: - Det vigtigste er, jeg kunne stå med god samvittighed ved begravelsen

Middelfart

Klarer Bimse skærene? Se billederne fra besøgshundenes optagelsesprøve her

Kerteminde For abonnenter

Claus har fået besked på at fjerne brosten: Er parat til at gå i retten, hvis han ikke får forlig med kommunen

Kultur

Radioveteraner på 73 og 85 år: Vil streame lokale nyheder og gammel musik

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Erhverv

Podcast: Da Tokes datter måtte genoplives, gav han sig til at hjælpe andre

Kerteminde

Mystisk skib set ud for Kerteminde: - Hvad filan laver de derude?

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Odense For abonnenter

Pizzeria er skjult bag skraldespande, og rotter graver gange under fortovet: - Ville du selv spise her?

Sydfyn For abonnenter

Forældre ser stort på færdselsreglerne ved Ørkildskolen: Politikommissær er voldsomt overrasket

Annonce