x
Annonce
Fyn

En god undskyldning for at komme for sent på arbejde: Birgit hjalp par med at føde i et p-hus

Birgit Thalwitzer fik en lidt anderledes start på sin aftenvagt, da hun hjalp et par med en fødsel i p-huset ved OUH. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Birgit Thalwitzer var på vej på arbejde, da hun akut måtte hjælp et par med fødsel i p-huset ved Odense Universitetshospital.

Odense: Birgit Thalwitzer skulle møde klokken 15 på sin aftenvagt som jordemoder, men hun kom for sent.

Hun skulle nemlig hjælpe et par med at føde deres tredje barn - i p-huset ved Odense Universitetshospital. Parret havde været på vej ind på fødegangen, men var ikke nået så langt, før tiden var inde.

Birgit Thalwitzer forklarer, at hun selv parkerede på fjerde eller femte dæk, mens parret havde parket på andet dæk.

- Jeg kørte op i p-huset for at parkere min bil, og jeg kan godt se, at der står en mand ved bagsmækken på en bil og ligner en, som skal have hjælp. Så da jeg har parkeret, vil jeg lige stikke hovedet forbi, men jeg møder en af mine kolleger på vejen, der kommer spurtende. Da vi kommer hen til dem, er hovedet allerede godt på vej ud, fortæller Birgit Thalwitzer.

For barnet ville ud nu, så Birgit Thalwitzer måtte i gang med at dele ud af sin ekspertise midt på andet dæk i p-huset.

- Først sagde jeg til manden, at han måtte skærme af for vinden, for det er ikke optimalt at føde et barn i et koldt p-hus ud ad en varm livmoder.

- Men så tænkte jeg dernæst, at bagsæderne kan klappes ned, og at moderen kan ligge i bagagerummet.

Så med professionel hjælp og under lidt anderledes omgivelser kom et nyt menneske til verden.

Annonce
Birgit Thalwitzer synes, at alle fødsler er fantastiske - uanset hvor de foregår. Foto: Frederik Steen Nordhagen

Fra p-hus til fødestue

Selvom barnet kom sikkert til verden, kan det være en udfordring at føde under disse omstændigheder, siger Birgit Thalwitzer.

- Det første, man kan tænke er, at man ikke er i trygge omgivelser som på fødegangen eller i hjemmet, men i det her tilfælde vidste de, at hjælpen var på vej. Udfordringen er, at det er koldt og blæsende i et p-hus på den her årstid, og der er et stykke vej over til fødegangen.

Derfor skulle den nybagte mor og spædbarnet fragtes fra p-huset og over på fødegangen.

- Vi havde en kørestol, men den kan man ikke sidde i, når man lige har født, så jeg satte mig ind bagi med mor og barn, mens manden kørte til indgangen på fødeafdelingen. Mine kolleger var orienteret, så de stod klar med en båre, fortæller Birgit Thalwitzer.

Selve fødslen gik ekstrem hurtigt, fortæller jordemoderen.

- Der gik syv minutter, fra jeg kørte forbi dem i p-huset, får parkeret og til hun har født. Men det var ikke en førstegangsfødsel, og man skal ikke være bange for fødsler, der går så hurtigt.

Aldrig oplevet en fødsel i p-hus

Til daglig er Birgit Thalwitzer jordemoder på OUH og har oplevet lidt af hvert.

- Jeg er jordemoder på 18. år, og jeg har aldrig oplevet en fødsel i et p-hus før. Så det må være et usædvanligt sted.

- Men i takt med at de centraliserer fødsler, skal man køre længere, og så er der større sandsynlighed for, at kvinderne ikke når hen på fødegangen.

Efter den hektiske fødsel var der tid til at give faren opmærksomhed.

- Faren bliver tit lidt glemt under en fødsel, så jeg satte mig ind i bilen og kørte med faren tilbage til p-huset for at parkere. Vi kunne holde på præcis samme plads igen, så det grinte vi af, forklarer Birgit Thalwitzer.

Lidt forsinket mødte Birgit Thalwitzer ind på arbejde.

- Nogle gange har man en god undskyldning for at komme for sent på arbejde, griner jordemoderen.

Der var stadig spor at finde efter en lynfødsel i p-huset ved OUH. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Link til de nyeste corona-tal

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Nyt pressemøde om kontrolleret genåbning af Danmark - følg med direkte her

Nyborg

Ingen voldspil i år: Cyrano udsættes

Annonce