Odense: Den ene kalder det grotesk og helt håbløst. Den anden betegner det som en gave til Odense.
Beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF) og by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V) er langt fra enige om ghettolisten og det faktum, at det odenseanske boligområde Solbakken nu er placeret på den såkaldt hårde ghettoliste, og der dermed er reel risiko for, at op mod 400 boliger skal rives ned i området for at sikre en mere blandet beboersammensætning.
- Det kan godt være, Solbakken er på den hårde ghettoliste i de regneark, man sidder og kigger i på Christiansborg, siger Brian Dybro.
- Men hvis Kaare Dybvad (socialdemokratisk boligminister, red.) løftede blikket fra de kolde kolonner, ville han se, at Solbakken er inde i en virkelig god udvikling, hvor folk kommer i job og uddannelse. Så hvis man ikke tog udgangspunkt i gamle tal, men kiggede på status lige nu, ville Solbakken med meget stor sandsynlighed ikke være på listen. Derfor skal bulldozeren blive i garagen, understreger han.
Flyttepenge til kriminelle
Solbakken ligger i den nordøstlige del af Odense og rummer cirka 1300 beboere fordelt på 644 husstande i afdelingerne Solbakken, Påskeløkken, Riisingsparken og Smedeløkken.
Sidste år tog Odense Kommune utraditionelle midler i brug i bestræbelserne på at undgå den hårde ghettoliste og tilbød kriminelle Solbakken-beboere 15.000 kroner for at flytte fra området.
Alligevel lykkedes det altså ikke at slippe for en plads på listen, og hos Venstre kalder Christoffer Lilleholt det for en gave til Odense.
- Det tvinger os til at gøre noget og komme i gang med at løse problemerne, for jeg er optaget af, at vi får skabt blandede bydele, påpeger han.
Men der bliver jo allerede gjort noget, og det er ikke længe siden, der også politisk blev præsenteret en udviklingsplan for Solbakken?
- Den blev lavet med armen vredet om på ryggen, fordi der findes en ghettoliste. Det her er årtiers fejlslagen boligpolitik, vi skal have gjort op med, siger Christoffer Lilleholt, der ikke lader sig overbevise af tallene, som viser, at det er en enkelt kriminel, der kan ende med at udløse nedrivninger i Solbakken.
- Sådan kan man ikke gøre det op. Over to procent af dem, der bor der, er kriminelle, og mange er uden uddannelse og job. Der er massive problemer.
Handler om mennesker
Vil du rive boliger ned for at løse de problemer?
- Nu skal vi kigge på løsningerne, og jeg ønsker ikke, at nogen skal have revet deres hjem ned. Men i sidste ende, hvis ingen andre greb virker, kan det blive nødvendigt, så vi sikrer en god fremtid for de børn, der vokser op i Solbakken, fremhæver Christoffer Lilleholt.
Hos Brian Dybro er der imidlertid ingen tvivl.
- Jeg kommer ikke til at stemme for at rive boliger ned i Solbakken, og jeg fortsætter kampen for at overbevise Christiansborg om, at de skal tage udgangspunkt i virkeligheden. Det her handler om mennesker og ikke meningsløst talrytteri, siger han.
SF's fynske folketingsmedlem Karsten Hønge vil nu tage sagen op med boligminister Kaare Dybvad.