Annonce
Debat

En glædelig chance for Nyborg Slot

Foto: Claus Thorsted
Annonce

Læserbrev: Det er med stor glæde, jeg ser, at kulturministeren åbner for en virkeliggørelse af det fornemme projekt med en genskabelse af den historiske helhed på Nyborg Slot. Projektet handler, i modsætning til hvad nogle tror, ikke om ødelæggelse, men om tilføjelse.


Al arkæologi i undergrunden er undersøgt og gravet op, og de nye bygninger vil stå på piller og ikke forstyrre resterne i jorden.


Al arkæologi i undergrunden er undersøgt og gravet op, og de nye bygninger vil stå på piller og ikke forstyrre resterne i jorden. Men først og fremmest vil projektet genskabe Nyborg Slot som et af danmarkshistoriens vigtigste steder.

Det har man gjort mange gange i nyere tid, tænk bare på nyskabelsen af Koldinghus i 1970'erne, omdannelsen af Jelling med Ingvar Cronhammars hegn, det kønne nye borgcenter midt i Vordingborgs slotsruiner eller senest planen om en delvis rekonstruktion af Trelleborg.

Det fine ved projektet er dog især, at det i så høj grad respekterer og forstærker stedets ånd, genius loci. Det er ikke gammeldags minimalisme, hvor ingen ting er tilladt på et historisk sted. Det er heller ikke pastiche og nostalgi, som vi har set nogen steder i Tyskland. Og især er det ikke hensynsløs modernisme, som så ofte desværre er landet i vores historiske miljøer.

Projektet om genskabelse af Nyborg Slot er noget tredje – en ægte og indlevet gendigtning, som peger fremad mod en arkitektur på kulturarvens præmisser. Det kan vi ikke få for meget af.

Gennemfør projektet, Joy Mogensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Vandsalamanderen er kun en del af problemet: Borgergruppe er klar til at fortsætte kamp mod motorbane

Annonce