Annonce
forside

En frifundet og to dømt efter Fogh-demonstration

Formentlig blev en venstrefløjsaktivist reddet af en juridisk fodfejl

SVENDBORG: Den 23-årige fremtrædende venstrefløjsaktivist fra Svendborg, Peter Teil Laustsen, tjente i går 600 kroner. Som den eneste af tre tiltalte blev han frifundet for gadeuorden under statsminister Anders Fogh Rasmussens besøg i Svendborg 27. januar sidste år.

"Det glæder mig meget, at Peter Teil blev frifundet. For mig har det været helt principielt at få fastslået, at man gerne må lave støj og larm ved demonstrationer. Det er godt for samfundet, at retten har truffet den beslutning," sagde en glad forsvarer, advokat Claus Bonnez.

Peter Teil Laustsens to jævnaldrende medtiltalte blev derimod fundet skyldige i overtrædelse af ordensbekendtgørelsen og idømt bøder på 600 kroner.

Dommer Michael Ellehauges præmisser for dommen offentliggøres først i dag, men han har formentlig lagt vægt på, at Peter Teil Laustsens optræden var af mere mundtlig karakter end de to andre demonstranters.

Annonce

Juridisk fodfejl

Og så begik anklagemyndigheden måske en fodfejl, som bidrog til Peter Teil Laustsens frifindelse. Han var tiltalt for "støjende, råbende og fornærmelig adfærd, hvilket var egnet til at forstyrre den offentlige orden."

Han var derimod ikke anklaget for det, som i hvert fald delvist lod sig bevise i retten, nemlig at han trængte fysisk frem mod statsministeren og skubbede og puffede flere gange trods ordre om det modsatte.

Og under omstændigheder, hvor alle kappes om at råbe og skrige i munden på hinanden, er det ikke ulovligt at bidrage til det høje lydniveau. Heller ikke selv om Peter Teil Laustsen brugte ord som "morder" og "du har blod på hænderne" mod landets statsminister. Den slags må Anders Fogh Rasmussen acceptere i et demokratisk land.

De to dømte, derimod, deltog aktivt i dannelse af en spærrende armkrog-kæde i Brogade i Svendborg. Samtidig har dommeren formentlig skønnet, at de to ved deres skubbende adfærd har gjort sig fortjent til bøden.

De skal desuden hver betale en tredjedel af udgifterne til deres forsvarer, Claus Bonnez -- resten tager statskassen sig af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce