Annonce
Mad og drikke

En forsmag på århundredets årgang?

Selvom der også var nattefrost, endte 2019 som endnu en varm årgang i de tyske vinmarker, og trods mangel på vand i foråret er årgangen blevet kaldt exceptionel og måske århundredets bedste indtil nu i Tyskland.

I dag begynder den årlige smagning af de bedste vine fra de tyske vinbønder, som er optaget i VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter), i Wiesbaden. Det er grosses gewächs, altså vin fra marker som er klassificeret i stil med Bourgognes grand cru-marker, der bliver præsenteret. Vinskribenter fra en lang række lande mødes i Wiesbaden for at smage på vin, som de bagefter spytter ud i spande, der tømmes af en flok af vintjenere, som konstant også leverer nye vine til smagning.

Det lyder måske ikke som det mest oplagte at foretage sig netop i år, men sammenslutningen af de 196 vinproducenter, der markedsfører sig som dem med de bedste marker i Tyskland, har valgt at gennemføre smagningen under sikkerhedsforanstaltninger, der skal hindre spredning af virussmitte.

Blandt andet sidder hver deltager i år ved sit eget bord, der skal bæres ansigtsmaske, når man bevæger sig til og fra bordet, og antallet af deltagere er blevet reduceret.

Annonce

Varmere og varmere

Men hvorfor ikke bare vente eller helt droppe smagningen? Vinene er jo lavet, og de bliver som vanligt frigivet fra september. Havde 2019 budt på udbredt kulde, regn, hagl og andre genvordigheder, havde den beslutning næppe været svær at træffe. Men 2019 var overordnet varm og solrig i de tyske vinmarker, og der er blevet talt om "århundredets bedste årgang", men i det mindste med tilføjelsen "indtil nu". For det er en tyk kliché i vinens verden, ikke mindst når der stadig er 80 år tilbage af et århundrede.

VDP's egen gennemgang af forholdene i 2019 nævner både manglen på regn i begyndelsen af året, nattefrost, den voldsomme varme i løbet af sommeren og de skader, som det gav druerne flere steder samt den væsentlig mindre høst sammenlignet med 2018. Men ordene "stor årgang", "topkvalitet" og "perfekt" nævnes også, og den engelske master of wine Jancis Robinsons vinguide har allerede kaldt 2019 "exceptional".

2019 bød ligesom flere foregående år på dage, hvor termometeret i nogle områder af Tyskland kravlede op over 40 grader. I de tyske vinmarker er spørgsmålet ikke, om der er sket klimaforandringer, men om de mest er en fordel eller ulempe for vinplanterne, og det er der forskellige holdninger til. Markus Molitor har anlagt en ny mark på Zeltinger Schlossberg ved Mosel, hvor han forventer at kunne høste druer med lavere sukkerindhold end dem, der høstes længere nede af bjerget, fordi temperaturen i snit er mere end en grad lavere på toppen. Faktum er, at der overalt i Tyskland høstes stadig tidligere, fordi druerne modner hurtigere, og det stiller krav til bøndernes evner i vinmarkerne.

For selvom druerne hurtigere opbygger det rigtige sukkerindhold, er fenolerne i druernes skind (og i stilke og kerner) ikke nødvendigvis modnet i samme takt, og lader man druerne hænge for længe, risikerer man, at syren daler for meget, samtidig med at sukkerindholdet vokser. Stærk sol i længere tid kan også "brænde" druernes skind, og det øger bitterheden i skindet.

I kraftig varme kan vinplanterne desuden lukke helt ned for deres normale stofskifte, så druernes modning sættes på pause. Det kan reddes inden høsten, men jo længere den skubbes ind i efteråret, jo større er risikoen for koldt eller fugtigt vejr, der skader druerne.

Annonce

Skolebogseksempel

At dømme efter meldingerne fra blandt andet Rheinhessen, Rheingau, Ahr og Franken blev der dog sidste år høstet sunde og modne druer med en god syre, og vurderet på en håndfuld af de hvidvine, som allerede er sendt på markedet - det er vel at mærke ikke grosses gewächs - er der noget at glæde sig til.

Dagens flasker er fortrinsvis fra VDP-medlemmer (Von Winning, Rebholz, Keller og Sauer), og kvaliteten er høj over hele linjen. Von Winnings riesling med det fængende navn Win Win er et skolebogseksempel på, hvor høj kvalitet man kan få for sine penge hos de tyske vinbønder, og Sauers silvaner er meget flot til prisen, som i Tyskland ligger lige omkring 100 kroner.

Vær opmærksom på at ikke alle vinene nødvendigvis er ankommet hos de danske importører endnu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Kamerahold ville ikke hilse på OL-chefen fra Tommerup: Mere end et år senere gennemføres OL 'stensikkert'

Annonce