Annonce
Rejser

En fannik anbefaler: Fineste Fanø

Trine Stage Frausing bor på Fanø og viser øen fra sin fineste side på sin Instagramprofil. I denne klumme deler hun ud af anbefalinger til oplevelser på Fanø. Privatfoto
Jeg vil så gerne have, at folk, der kommer til øen, fornemmer det der særlige Fanø-dna, at de mærker den nerve, der for mig gør Fanø til noget ganske fint og særligt.
Annonce

Efter snart 18 år som øbo mærker jeg stadig roen snige sig ind på mig og skuldrene sænke sig, når jeg sidder på færgen på vej hjem efter endt arbejdsdag på fastlandet. Ved færgen i Esbjerg lægger man det, som man ikke har brug for at tage med hjem, fra sig.

Især i sommerperioden er det lidt ligesom at tage på ferie midt i hverdagen. Giver det mening?

Jeg tænker, at man må have det lidt på samme måde, når man kommer til øen som turist, hvad enten det er første gang, eller man har været fast gæst på øen i ferierne gennem mange år. De 12 minutter på færgen kan have en helt magisk effekt på såvel fastboende som gæster på Fanø.

Hvis man besøger Fanø for første gang, har man måske lejet et sommerhus - eller endnu bedre, et af de skønne og autentiske bed & breakfast som findes på øen. Herigennem får man udleveret en turistguide med en masse spændende ting, man kan opleve i ferien. Men mange er begyndt at efterspørge oplevelser, der ikke nødvendigvis står i turistguiden

Præsentation

Trine Stage Frausing har et nært kendskab til Fanø, hvor hun er kommet hele sit ungdomsliv, og som hun siden har bosat sig på sammen med sin familie.

Drømmen om at bo på øen har huseret i hende, så længe hun kan huske, og hver dag skaber hun et vindue til øen gennem sin instagramprofil Trinefrafanø. Her viser hun nogle af Fanøs fineste sider frem.

Trine Stage Frausing har derfor skrevet en klumme med anbefalinger til alt det, hun synes, man skal opleve på Fanø - både sommer og vinter. Her fortæller hun om alle de gode ting ved øen - de kendte steder og de særlige, ukendte oplevelser.

Annonce

Tip fra en insider

Jeg vil starte med at slå fast, at Fanø har rigtig meget at byde på, og jeg har naturligvis mine egne favoritter.

Nummer ét på min liste vil altid og uden sammenligning være Fanøs natur. Den har meget stor værdi for mig, og særligt stranden. Om det er en efterårsdag med blikket vendt nedad, for at kigge efter rav, en vinterdag, hvor vinden river i kinderne, og skummet flyver om ørerne på en, eller en varm sommerdag med sand mellem tæerne og solnedgang over Søren Jessens Sand.

Husk! Altid inden du smutter en tur på stranden at gå en tur forbi en af øens butikker, og grib en Havfaldspose og saml op, hvad du møder af havfald på stranden. Den fyldte pose sætter du ved de synlige opsamlingssteder.

Sommertip! Bestil en kurv med kaffe, friskbagte croissanter og frugt hos Kellers Badehotel, tag det med på stranden og find en gryde i en af klitterne med læ og nyd det. Tro mig, det sværeste bliver at skulle rejse sig igen.

Vintertip! Lej en mobil saunatønde hos Club Fanø i en times tid. Den kan køres helt ud til vandkanten, og du kan nyde et vinterbad med en velfortjent tur i sauna efterfølgende.

Unik-tip! Besøg Natur-Kirsten. Naturvejleder Kirsten Stidsholt bor i sit stråtækte hus i Rindby. Hun arrangerer naturformidling og middagsselskaber for gæster i sit eget hjem med fisk og råvarer, hun selv har fanget og samlet. Kirsten fortæller undervejs, og det er virkelig en helt fantastisk og unik oplevelse. Prisen er overkommelig, og man medbringer selv sine drikkevarer.

Ønsker du selv at prøve kræfter med øens råvarer, så ifør dig et par gummistøvler, en spand og en rive og gå ud ”Ved Det Yderste Hav” (skråt til venstre ved nedkørslen til Sønderho Strand). På faldende vand dannes der små søer, som tidevandet har efterladt. Her kan du rive de fineste hjertemuslinger op til en lækker pastaret. Eller besøg en af øens gårdbutikker, Fanø Angus og Merino i Rindby og Sønderho Gårdbutik. Her kan du købe lokal økologi som lammekød, anguskød, æg, mel, garn og meget mere.

Annonce

Baltip fra Fanø

Ud over natur er Fanø også kendt for et rigt kultur- og foreningsliv. På Fanø arbejder man meget med at skabe kulturbærere. Det vil sige, at man forsøger at få øboerne til at fremme kulturen - både i dagligdagen og med et engagement som frivillig i en af de mange foreninger.

Og netop disse foreninger står bag nogle af de fineste kulturelle oplevelser. Et bal er noget af det, jeg virkelig synes, er særligt ved Fanø.

Til et rigtig godt fanøbal er aldersspredningen cirka 14-85 år, både blandt musikerne og folk på dansegulvet. Jeg elsker et godt fanøbal. Følelsen, når man i en sønderhoning drejer rundt og mærker centrifugalkraften, så er det for mig et øjebliks lykkerus.

Skulle du få lyst til at prøve kræfter med dansen, er der i sommerperioden arrangeret danseundervisning i ugerne op til Sønderhodag.

Baltip! (Hvis ikke du mestrer en sønderhoning):

Start med at kigge på og tæl trinnene inde i hovedet 1-2-3.

Øv dig udenfor, det kan være til fare for alle, hvis ikke du kan læse dansegulvet.

Find dig en erfaren dansepartner, når du første gang skal entrere dansegulvet.

Mor dig! Et godt bal er næsten det sjoveste i hele verden.

Hvis ikke du får styret din folk-lyst til et fanøbal, så kig forbi øen, når der er Godtfolk Festival. En folkemusik-festival, der strækker sig over tre dage i september. Her er der rig mulighed for at få luftet den indre folk-bandit.

Er du i Sønderho, er det også er værd at holde øje med det lille lokale teater Teaterblik, som er eksperimenterende scenekunst for børn i alle aldre. Hvis du er heldig, har de en forestilling kørende et sted i byen.

Afslutningsvis kommer der også lige et lille klima-pip fra mig: Jeg ville sådan ønske, at turisterne ville lade bilen stå på fastlandet, eller i det mindste ved sommerhuset. Der er rig mulighed for at leje cykler på Fanø, hvis de ikke allerede står og venter ved sommerhuset, og man oplever meget mere på en cykel.

Trines anbefalinger: Fanø på de sociale medier

Følg med på Instagram: teaterblik, kellersbadehotel, sonderholiv.

Følg med på Facebook: Pinsefestival i Sønderho, Godtfolk Festival på Fanø, Fanø Angus & Merino, Sønderho Gårdbutik.

Eller web: www.naturkirsten.dk.

Blå bog

Trine Stage Frausing, 44 år.

Født og opvokset i Esbjerg. Bosat i Aarhus en del år, inden hun flyttede til Fanø.

Gift med Peter, som ikke selv er født på Fanø, men er 8 x tipoldebarn til Niels Sørensen, som i 1741 var med til at købe Fanø tilbage fra kongen. - Og det giver point på Fanø, fortæller Trine Frausing.

Mor til Alberte på 19 år, Tobias på 16 år og Villads på 13 år.

Projektkoordinator i en NGO.

Følg hendes liv på Fanø på Instagram under navnet Trinefrafanoe.

Naturen på Fanø er noget af det, som Trine Stage Frausing vægter højest. Foto: Visit Fanø
Den traditionelle Fanø-dragt med strude, der dækker ansigtet, bliver luftet ved særlige lejligheder. Foto: Visit Fanø
Det er primært billeder, der viser Fanø fra sin pæneste side, som man finder på instragramprofilen med navnet Trinefrafanø. Foto: Visit Fanø
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Udmelding på pressemøde om coronaudbruddet i Vollsmose: Massivt flere test og flere muligheder for isolation af syge i bydelen

Odense

Statsminister opfordrer til at flere Vollsmose-borgere lader sig teste: Borgmester holder pressemøde om corona-situationen i bydelen

Annonce