Annonce
Nyborg

En borgmester skal kunne mere end at klippe snore

Vibeke Ejlertsen (S) drømmer om, at hun en dag får sit eget billede på væggen i byrådssalen. Først skal hun dog slå Kenneth Muhs (V) i kampen om at blive Nyborgs næste borgmester. Foto: Michael Nørgaard

Vibeke Ejlertsen (S) kan blive Nyborg Kommunes første kvindelige borgmester. Selv mener hun, at Socialdemokratiet er mere optaget af kernevelfærd end partierne i blå blok.

Nyborg: Det gav næsten sig selv. Socialdemokratiets Vibeke Ejlertsen går målrettet efter at blive Nyborgs nye borgmester i forbindelse med valget den 21. november. Derfor er det måske ikke så overraskende, at interviewet med hende til avisens valgserie finder sted på rådhuset, nærmere bestemt i byrådssalen, hvor blandt andre den tidligere borgmester Erik Christensen (S) kigger ned fra sin plads på væggen.

Drømmen om at blive borgmester blev tændt i foråret 2014, da selv samme Erik Christensen efter 20 år i lokalpolitik meddelte gruppen, at han agtede at stille op til Folketinget.

Der skulle dog gå lidt over et år, før Vibeke Ejlertsen meldte sig på banen som en mulig afløser. Det skete i forbindelsen med en tale ved et grundlovsmøde arrangeret af Soroptimisterne i 2015.

- Vi var kommet tæt på folketingsvalget, og samtidig var det 100-året for kvinders valgret i Danmark. "Så er det nu," var der en af de andre byrådsmedlemmer, der sagde til mig. Jeg havde selv overvejet det, og det virkede som den mest naturlige ting at bringe ud i verden lige der, fortæller hun.

Det gav dog en frygtelig ballade internt i gruppen, fordi hun ikke havde orienteret alle på forhånd. Derfor fik hun travlt med at ringe rundt og understrege, at hendes kandidatur var under forudsætning af, at Erik Christensen blev valgt.

- Men ved at melde ud på forhånd risikerede du ikke desto mindre, at det kunne udstilles som en splittelse i gruppen. Var du opmærksom på det?

- Nej, der lyder måske lidt naivt, men det var slet ikke i mine tanker. For den rene er alting som bekendt rent. Jeg kunne aldrig drømme om at udfordre Erik på den position, han havde. Jeg var helt sikker på, at han nok skulle blive valgt. Og det gjorde han så også ti dage senere.

Vibeke Ejlertsen måtte efterfølgende ud i et kampvalg med Jesper Nielsen, før hun kunne lade sig hylde som Socialdemokratiets nye borgmesterkandidat i Nyborg.

- Der er eksempler på, ikke mindst i dit eget parti, at et kampvalg kan være særdeles smertefuldt og give dybe revner. Hvad har I gjort for at sikre, at det ikke blev tilfældet her?

- Det var ikke nødvendigt at gøre noget, for Jesper er et meget loyalt menneske. Vi var enige om, at uanset hvem der ville vinde, ville den anden bakke op. Det har han fuldt ud levet op til, fastslår den socialdemokratiske spidskandidat, der gik aktivt ind i politik i 2005, fordi hun syntes, at kvinder var underrepræsenteret.

Annonce
Ud over at være viceborgmester kan Vibeke Ejlertsen blandt andet skrive formand for Beskæftigelsesudvalget og medlem af Økonomiudvalget på sit CV. Til daglig arbejder hun i København som udviklingskonsulent for fagforbundet 3F. Foto: Michael Nørgaard.

Relationer i centrum

Hvis det lykkes valgforbundet bestående af S, SF, De Radikale og Alternativet at opnå tilstrækkelig mange mandater, kan Vibeke Ejlertsen blive kommunens første kvindelige borgmester.

Det er dog stadig hendes oplevelse, at kvinder skal kæmpe lidt hårdere end mændene for at blive hørt og frem for alt taget alvorligt.

- Jeg tror også, der er nogle, der har en forestilling om, at jobbet som borgmester er for hårdt for en kvinde. Jeg synes nu hverken, jeg er specielt skrøbelig eller nærtagende, siger Vibeke Ejlertsen, der har sit eget bud på, hvad en borgmester skal kunne.

Ud over at lytte og være rummelig er det vigtigste evnen til at skabe gode relationer.

- Alting handler om relationer. Tag Facebook for eksempel. Der bliver skrevet mange grimme ting. Noget af det svarer jeg på, hvis det giver mening. Jeg svarer altid ordentligt og slutter af med at ønske folk en god dag. Det betyder, at man lige tager det værste af. Jeg har lært hjemmefra, at du skal behandle andre, som du gerne selv vil behandles. Med ordentlighed, anstændighed og respekt.

Alligevel kan hun ikke helt lade være med at stikke til sin nærmeste konkurrent, Kenneth Muhs (V), og hans måde at forvalte embedet på.

- Jeg synes, at kommunen skal ledes af en, der tør står frem og lave andet end at klippe snore. Vi skal have en borgmester, der er politiker. Det sker alt for ofte, at det er embedsmændene, der bliver sendt i front og tager debatterne. Borgmesteren siger velkommen og tak. Så klarer embedsmændene alt det indimellem. For mig er en kommune ikke en forretning. Det er et sted, hvor man diskuterer holdninger, synspunkter og værdier.

- Så han har brugt for lang tid på at klippe snore og for lidt tid på at diskutere politik med borgerne?

- Ja, det er det, jeg siger.

En forbandet pligt

Socialdemokratiet med Vibeke Ejlertsen i spidsen har ellers anlagt en mere konsensussøgende linje, hvor man er gået efter at skabe politiske resultater.

- Det har en pris, nemlig at det bliver sværere at spille rollen som opposition. Har det været prisen værd?

- Jeg synes ikke, det har været svært samtidig at holde fanerne højt. Jeg har en forbandet forpligtelse til at sikre, at de 53 procent, der stemte på en rød borgmester ved det seneste valg, får noget for pengene. Og det synes jeg, vi har levet op til.

- Hvad har de fået for pengene?

- De har fået en række kompromisser og resultater, som vi ikke havde opnået, hvis vi bare havde lænet os tilbage. Vi har hele tiden lagt pres på for at få kernevelfærden i fokus. Det, synes jeg, er lykkedes. Der er ikke blevet skæret i kernevelfærden, i hvert fald ikke i det omfang, man kunne forestille sig.

Det vigtigste budskab i partiets valgkamp denne gang er da også, at vælgerne skal kunne føle sig trygge ved, at kernevelfærden er i orden.

- Det samme vil Kenneth Muhs og Venstre sikkert sige. Hvor ser du, at I adskiller jer?

- For eksempel har vi i rød blok været med til at sikre tre millioner kroner ekstra til skolerne i det kommende budgetår. En million ekstra til daginstitutionerne. Flere sygeplejersker blev allerede skrevet ind sidste år. Det er røde fingeraftryk, som ikke havde været der, hvis vi ikke havde stillet forslag om det. Det samme kan jeg sige om psykologhjælp til unge. På den måde synes jeg, der er kant. Vi er mere optaget af kernevelfærden end blå blok.

Skoleforliget

Et område, hvor Vibeke Ejlertsen også har stukket til Venstre i løbet af valgkampen, er skolerne.

- På et vælgermøde forleden gik du så langt som til at sige, at det var meget belejligt for Venstre, at I gjorde det beskidte arbejde med skoleforliget. Hvad mener du med det?

- Lige præcis det. Det var belejligt, at andre kunne træffe de upopulære beslutninger. Hvis man gerne vil være en del af det politiske spil, må man også tage nogle af de beslutninger, der er upopulære. Det var det, der gav mest mening på det tidspunkt.

- Står du stadig på mål for det skoleforlig, der blev indgået dengang?

- Ja, det gør jeg. Jeg synes stadig, at det har givet os flere fordele end ulemper. Jeg er helt opmærksom på, at når man fjerner institutioner fra de små byer, så sker der noget i forhold til tilflytningen. Desuden står du med en række tomme bygninger. Det, som Erik garanterede dengang, var, at vi nok skal sørge for, at der kommer folk ind i de tomme bygninger. Det løfte holdt vi.

- Hvad er fordelene ved den nuværende struktur?

- Fordelen er for det første, at den er fremtidssikret. For det andet gav det os et økonomisk spillerum med syv millioner kroner ekstra om året, der kunne gå direkte ud og gavne de enkelte skoler. Og guderne skal vide, at vi har behov for at opgradere vores folkeskoler. De leverer gode resultater, men det ændrer ikke på, at omdømmet er knap så godt, som det kunne være. Vi er ikke gode nok til at fortælle de positive historier, bemærker Vibeke Ejlertsen.

Den nye struktur betød blandt andet et farvel til skolen i Herrested. Undervejs i valgkampen har der været historier fremme om, at S desuden skal have modarbejdet ønsket om en hel idrætshal i den østfynske landsby. Det har dog intet på sig, forsikrer borgmesterkandidaten, da interviewet når sin afslutning. Det gav næsten sig selv.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Annonce