Annonce
Assens

En blå begravelse: 81-årige Gunnar vil drysses i Lillebælt, når han dør – hvorfor ikke sætte et kors op ude på vandet?

Gunnar Jacobsen vil gerne selv have sin aske spredt i Lillebælt, når den tid kommer. Han har en del venner, der ligger "begravet" derude, og som han gerne vil mindes med et kors 100-200 meter ude på vandet. Foto: Daniel Kofoed
81-årige Gunnar Jacobsen fra Thorøhuse vil gerne spredes i Lillebælt, når den tid kommer. Inden da håber han, at der kan blive sat et mindesmærke op.

Assens: 81-årige Gunnar Jacobsen er en mand, der har betalt sin kirkeskat med glæde igennem alle årene.

Og det fortsætter han med til sit sidste åndedrag.

Men Gunnar Jacobsen, der er bosat i fiskerlejet Thorøhuse, er slet ikke religiøs. Ja, faktisk er han ateist, og hans største ønske er at få spredt sin aske i Lillebælt, som han holder meget af og bekymrer sig om.

Annonce

- Når mit gamle hylsters indhold og energi er opbrugt, så vil jeg sige tak for et dejligt liv og ønske med så lidt ståhej som muligt at blive brændt, og at min aske efterfølgende drysses i havet, forklarer Gunnar Jacobsen, der har solgt fiskeudstyr i et helt arbejdsliv og har sejlet det meste af livet.

Hvad med et kors?

Han ønsker derfor at ende sine dage som aske på bunden af Lillebælt, hvor en del af hans venner og bekendte allerede befinder sig. Der er ifølge Gunnar Jacobsen også noget mere klimarigtigt over at blive spredt udover åbent hav i stedet for at blive lagt i en bekostelig trækiste, brændt og efterfølgende komme i en urne i et hul i jorden.

Det er i hvert fald ikke noget for Gunnar Jacobsen.

Men én ting mangler, og det er et mindesmærke. Et sted, man kan sejle forbi og lette på hatten eller tilgodese med et lille skvat øl.

Så hvorfor ikke sætte et kors op 100-200 meter ude på vandet. I Lillebælt ud for Assens Marina på det lavvandede areal, foreslår Gunnar Jacobsen.

Det lyder umiddelbart lige til højrebenet, men det viser sig at være en større omgang, hvis man vil komme i mål med det.

Annonce

Nej tak fra formand

Hans Mørkebjerg, formand for Assens Marina, nikker ja til, at marinaen ind imellem får henvendelser fra efterladte, der ønsker at få sejlet de jordiske rester af deres kære ud på Lillebælt.

Ifølge Kirkeministeriet skal det foregå over "åbent hav" og ikke være til gene for andre. Det må ikke ske over for eksempel en sø. Den afdøde skal også skriftligt have tilkendegivet et ønske om det. Kravet kan dog fraviges, hvis der ikke er tvivl om, at det var afdødes ønske.

Gunnar Jacobsen foreslår, at man sætter et kors op ude i Lillebælt for at mindes dem, der får deres jordiske rester spredt i vandet. Foto: Daniel Kofoed

Hans Mørkebjerg fortæller, at han selv godt kunne tænke sig at få sin aske spredt. Men han ønsker sig personligt ikke en speciel afmærkning, da det ifølge ham går imod idéen om at blive spredt på det åbne hav.

Og så kræver det i givet fald en dialog med myndighederne, betoner han.

Det er nærliggende at henvende sig til Søfartsstyrelsen, men efter et døgns betænkningstid vender styrelsen tilbage med en besked om, at det formentlig er Kystdirektoratet, der skal inddrages i sagen.

Annonce

Chef har aldrig hørt om det

Her har områdechef Hans Erik Cutoi-Toft, der har ansvar for kystzoneforvaltning i Kystdirektoratet, et umiddelbart svar.

Han kender ikke til nogen steder i landet, hvor man har den slags mindesmærker ude på vandet. Hvis man ønsker det, så kræver det en større godkendelsesprocedure.

- Helt generelt skal man starte med at sende en ansøgning til Kystdirektoratet. Det er hvad som helst, man vil sætte op på vandet, der kræver tilladelse, siger områdechefen.

Han uddyber:

- Vi starter med at kigge på ansøgningsmaterialet og beskrivelserne. Hvis det ser fyldestgørende ud, så hører vi en helt række myndigheder, interesseorganisationer, naboer, kommuner, naturfredningsforening og så videre. Og så vurderer vi, om der kan opnås tilladelse eller ej. Det er en helt sædvanlig standardproces, forklarer Hans Erik Cutoi-Toft.

Han nævner, at man skal tage højde for en lang række aspekter såsom eksempelvis undersøiske ledninger og kabler, fiskeriinteresser, dyreliv og sejladsen i området.

Når mit gamle hylsters indhold og energi er opbrugt, så vil jeg sige tak for et dejligt liv og ønske med så lidt ståhej som muligt

Gunnar Jacobsen


Det er herude i Lillebælt, at Gunnar Jacobsen kunne sig et kors til minde om alle dem, der er blevet "begravet" til havs. Foto: Daniel Kofoed


Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Nordsjællandsk journalistpar udlever drømmen på Vestfyn: De vil åbne lokal café med havudsigt

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Fyn

Læger opfordrer til stadig at lade sig corona-teste: Testcenter er gået fra 8500 til 1500 daglige tests

Sport For abonnenter

Navne fra Odense Idrætshal - med vindende danskere gennem tiderne, OBK-kendis og Vittinghus ude

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Nordfyn For abonnenter

Kørelæreren viser rundt: Kom tæt på Nordfyns trafikale brændpunkter

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Odense Håndbold For abonnenter

Navne fra Otterup Idrætscenter - med skrattende højtalere, udebane på hjemmebane og Lois Abbingh

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Navne For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Annonce