Annonce
Fyn

En bæredygtig verden: FN's verdensmål til debat i Odense

Har du en mening om, hvordan FN's 17 verdensmål om en bæredygtig verden skal rulles ud i Danmark? Så er Odense Rådhus det rigtige sted for dig at være på mandag.

FN's Verdensmål. Et begreb, man ofte hører, men som næsten ingen ved, hvad er, eller interesserer sig for.

Men De Forenede Nationers 17 mål for, hvordan den verden, som vi alle er en del af, skal udvikle sig, kommer alligevel til debat på Odense Rådhus mandag, når projektet Vores Mål kommer forbi og inviterer alle til at være med i en åben workshop. Forinden er der en paneldebat mellem disse tre mennesker:

Tony Christrup, Direktør i AG-gruppen (Odense-virksomhed).

Sara Krüger Falk, medlem af 2030-panelet og direktør i Global Compact Network Denmark.

Natalia Rogaczewska, afdelings-og PA-chef i BL Danmarks Almene Boliger.

Vores Mål er skabt for, at alle danskere kan få lov til at give deres besyv med om, hvordan verdensmålene skal rulles ud i Danmark. Her i landet er det for eksempel knap så nødvendigt at bekæmpe sult, som det er i mange andre af FN's medlemslande. Men hvad skal vi så stille op med verdensmålene?

Vores Mål er skabt i samarbejde mellem Danmarks Statistik og 2030-panelet og finansieret af Industriens Fond, Lundbeckfonden, Nordea-fonden, Realdania og Spar Nord Fonden.

Verdensmålene lyder: 1. Afskaf fattigdom, 2. Stop sult, 3. Sundhed og trivsel, 4. Kvalitetsuddannelse, 5. Ligestilling mellem kønnene, 6. Rent vand og sanitet. 7. Bæredygtig energi, 8. Anstændige jobs og økonomisk vækst, 9. Industri, innovation og bæredygtighed, 10. Mindre ulighed, 11. Bæredygtige byer og lokalsamfund, 12. Ansvarligt forbrug og produktion, 13. Klimaindsats, 14. Livet i havet, 15. Livet på land, 16. Fred retfærdighed, 17. Stærke institutioner og partnerskaber for handling.

Festsalen på Odense Rådhus 24. februar klokken 8.30-14. Begrænset antal pladser. Tilmelding på voresmaal.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der er lys - også i den mørke tid

Da Hitlers sorte fugle fløj over Danmark i de tidlige morgentimer for 80 år siden, var det begyndelsen på fem mørke år. Begivenhederne 9. april 1940 var imidlertid også begyndelsen til, at danskerne endnu engang indså, at det lille land højt mod nord ikke kan klare sig alene. Læren af besættelsen var derfor blandt andet, at vi aktivt skal indgå i samarbejder, der rækker langt ud over vores egne grænser, hvis vi skal kunne løse vores sikkerhedsmæssige, politiske og økonomiske problemer. Derfor er 9. april 1940 på den ene side en sort dag, på den anden side en lysets dag, fordi det da stod klart, at vi er nødt til at binde os tæt sammen med andre lande for at løse fælles udfordringer. Besættelsen er på sin vis baggrund for Danmarks engagement i krigene på Balkan, i Irak og i Afghanistan. Den er også årsagen til, at danske politifolk og jurister og folkeretseksperter har været udstationeret i talrige stater verden over. Og den er katalysator for vores tætte samarbejde med andre europæiske og vestlige lande i EU, FN, Nato, WHO og talrige andre internationale institutioner og sammenslutninger. Bevares: Det er ikke, fordi dansk forsvars- og udenrigspolitik har været konsekvent. Fodnotetiden i 1980'erne står som et lavpunkt i vores omgang med vores allierede. På samme måde er danskernes til tider meget valne holdning til EU-samarbejdet et problem. Det ændrer imidlertid ikke på, at vi qua besættelsen har forstået det betydningsfulde i at samarbejde med andre. Også, når epidemier raser. Engang var Danmark et lille, fattigt land. Lille er landet stadig, men det har udviklet sig til at høre til blandt de rigeste lande i verden. Det skyldes ikke, at vi har store mængder af naturressourcer eller et særligt gavmildt klima. Det skyldes vores evne til at samarbejde med andre lande. Besættelsen og de mørke år, der fulgte, understreger - ligesom alt, hvad der er sket i de seneste måneder - at det er vigtigt, at vi fortsat forpligter os i EU, Nato og andre organisationer, der er med til at holde verden rundt om os i balance. Uden EU og uden Nato ville vores økonomiske, politiske og sikkerhedspolitiske grænser engang været blottet. Derfor skal vi holde fast i at ville samarbejde. Også i disse tider. For der er lys i den mørke tid.

Annonce