Annonce
Hvem skal passe farmor

En arbejdsdag med ti besøg på fire en halv time: Marianne elsker sit travle job i ældreplejen

Marianne Nielsen i snak med en borger. Foto: Michael Bager
Mens mange ansatte overvejer at forlade et job i den kommunale ældrepleje, kunne social- og sundhedsassistent Marianne Nielsen fra Nyborg ikke drømme om at lave andet. Hun elsker sit travle job i distriktet Svanedammen Vest i Nyborg. Avisen fik lov at følge med hende på job.

Social- og sundhedspersonalet løber stærkere og stærkere rundt omkring i de danske kommuner, hvor antallet af ældre over 80 år eksploderer de kommende år, uden at de andre årgange følger med. Alene på Fyn vil der ifølge tal fra FOA mangle 3691 social- og sundhedsassistenter eller - hjælpere i 2030, hvis serviceniveauet skal opretholdes, som det er nu, og allerede nu er der hundredvis af stillingsopslag i kommunerne.

Samtidig overvejer omkring halvdelen af alle FOA-medlemmer ansat i den kommunale ældrepleje at skifte fag.

Men ikke Marianne Nielsen. Også hun har travlt, men hun elsker sit job som social- og sundhedsassistent i distrikt Svanedammen Vest i Nyborg Kommune.

Sådan har vi gjort

Fyens Stiftstidende fik  lov at følge med Marianne Nielsen på job tirsdag den 17. august. 

Af hensyn til borgerne har vi kun brugt deres fornavne. Vi fik lov at komme med ind til alle borgere på ruten, men nogle borgere frabad sig billeder og også brug af fornavn. 

6:41 Faglig snak med sosu-eleven

06.41.28 En dagvagt i hjemmeplejen med sosu-assistent Marianne Nielsen, Nyborg Kommune. Foto: Michael Bager

På en regnfuld tirsdag i august møder 47-årige social- og sundhedsassistent Marianne Nielsen  klokken 6.30 på Bredahlsgade 6B i Nyborg, hvor den udekørende gruppe Svanedammen Vest har deres mødelokaler og omklædningsfaciliteter. 

Under corona-epidemien blev det besluttet at flytte hjemmehjælpernes arbejdstider, så ikke alle møder samtidig, og den ordning har man holdt fast i. Det viste sig, at medarbejderne havde forskellige præferencer i forhold til mødetid. 

Marianne Nielsen kan godt lide at møde tidligt, og klokken 6.30 møder hun ind og klæder om. 

Hun kaster et blik på sin rute og når lige kort at tale med et par kollegaer og vejlede en elev, inden hun cykler på en af de nye kommunale cykler mod det sociale boligbyggeri Sprotoften.  

06:52 På vej til første borger

06.52.26 En dagvagt i hjemmeplejen med sosu-assistent Marianne Nielsen, Nyborg Kommune. Foto: Michael Bager

Marianne er glad for at cykle på jobbet. Det holder hende i gang og giver god motion. Det praktiske tøj får medarbejderne fra kommunen, der også sørger for vask mv. 

06:54 Øjendryp og støttestrømpe

Hjemme hos Esther Weile. Foto: Michael Bager

- Jeg skal jo også lave lidt, smiler Esther, da hun trækker i remmen til det smarte nylonsegl, der sikrer, at hendes støttestrømpe glider på plads, som den skal. 

Hun småsludrer med Marianne Nielsen om sit nye læseapparat, der betyder, at den svagtseende ældre dame kan læse igen. 

- Er den nem at betjene, spørger Marianne og får et bekræftende svar. 

- Ja, for der er er kun tre knapper, siger Esther med endnu et smil.  

Efter en kort snak om det nødkald, som Marianne Nielsen har bestilt til Esther, går det videre mod næste borger. 

7:06 Der mangler piller til i eftermiddag

07.06.02 En dagvagt i hjemmeplejen med sosu-assistent Marianne Nielsen, Nyborg Kommune. Foto: Michael Bager

- Pas på, at kattene ikke smutter ud, siger den psykisk sårbare unge kvinde, der er Marianne Nielsens næste borger. 

Hun har åbnet døren på klem, inden hun forsigtigt lukker social- og sundhedsassistenten ind i lejligheden. 

De to småsnakker lidt i køkkenet, mens Marianne tjekker medicin. 

Det viser sig, at kvinden mangler medicin allerede til samme eftermiddag, og da sygeplejersken ifølge planen først skal komme og dispensere medicin dagen efter, må Marianne Nielsen ringe og sikre sig, at medicinen bliver uddelt allerede i dag. Det er ikke alle typer medicin, at social- og sundhedsassistenter må udlevere, og i dette tilfælde er opgaven sygeplejerskernes. 

- Kan du sige noget om, hvornår I kommer, spørger Marianne sygeplejersken i den anden ende af røret og vender sig derefter mod lejlighedens beboer. 

- De kommer i løbet af formiddagen, siger hun, og aflæser på kvindens blik, at det er en aftale.  

7:14 - Tag lige pillerne, så snakker vi bagefter

07.34.00 En dagvagt i hjemmeplejen med sosu-assistent Marianne Nielsen, Nyborg Kommune. Foto: Michael Bager

Næste borger er en ældre kvinde, Anna, som Marianne Nielsen skal sørger for tager de piller, som apoteket har pakket i små dags-plastic-poser til hende. 

Mens tv'et snurrer ruller hun den næste pille-pose frem, klipper den af og åbner posen. Anna tager pillerne, men bliver siddende med dem i hånden, mens hun fortæller om sine oplevelser på dagcentret Jernbanebo i nærheden, om folk hun har mødt på bænken, om sine ture til Aldi. 

Marianne Nielsen spørger til et sår på benet, men stopper sig selv. 

- Nej, tag lige pillerne. Så snakker vi bagefter, smiler hun.

Efter en kort snak om såret på benet, og hvordan det kan vaskes og passes, er Marianne igen ude ad døren. 

7:32 Åh, nej. En ny igen

07.36.53 En dagvagt i hjemmeplejen med sosu-assistent Marianne Nielsen, Nyborg Kommune. Foto: Michael Bager

Næste borger er en af de få, som Marianne Nielsen ikke kender i distriktet. 

- Åh, en ny igen, siger damen, der åbner.

- Der kommer så mange forskellige, siger hun med et lille suk og et skævt smil. 

Marianne hjælper med at få en hel tynd støttestrømpe på, mens de to får sig en kort snak om støttestrømpen, og hvordan den sidder bedst.

10 minutter senere er Marianne Nielsen på farten igen.    

7:48 Hvor er du blevet frisk

07.49.48 En dagvagt i hjemmeplejen med sosu-assistent Marianne Nielsen, Nyborg Kommune. Foto: Michael Bager

Det er efterhånden ikke meget hjælp Jørgen har brug for fra hjemmeplejen, og da han åbner for Marianne er det da også med et stort smil og et "velkommen til mit hjem."

Selvom han stadig er lidt usikker til bens, er han begyndt selv at gøre rent i sin store og lyse lejlighed og med hjælp fra et smart stativ, kan han endda selv iføre sig støttestrømper. Derfor kommer Marianne Nielsen udelukkende for at tjekke hans medicin.

Jørgen begynder straks at småsludre om sine oplevelser på Falster i weekenden, hvor han mødte gamle skolekammerater. Marianne lytter venligt med hånden på håndtaget. 

Hun skal videre.  

7:59 Piller og koldskål

08.07.46 En dagvagt i hjemmeplejen med sosu-assistent Marianne Nielsen, Nyborg Kommune. Foto: Michael Bager

Næste besøg er hos det ældre ægtepar Inger og Henning, der bor på den nye etage bygget ovenpå en af de eksisterende blokke i Sprotoften. Udsigten er fænomenal og i den flotte morgensol ses både Sprogø og Storebæltsbroen i det fjerne. 

Henning er faldet og har fået et slemt lårbensbrud, og ægteparret har nu stor brug for hjemmeplejen, som de får besøg af otte gange i døgnet. De fleste gange af to personer. 

Denne morgen er der brug for hjælp til medicin, inden Marianne og en kollega kommer tilbage senere på morgenen. 

Marianne når at snakke lidt med hustruen, mens hun gør koldskål med knust medicin klar i køkkenet. 

- Vi ses senere, lyder det, inden hun smutter. 

8:28 Bad, pleje og elev-vejledning

09.12.41 En dagvagt i hjemmeplejen med sosu-assistent Marianne Nielsen, Nyborg Kommune. Foto: Michael Bager

I en lejlighed på første sal bor en ældre kvinde med et stort plejebehov, hvor der er behov for to sosu'er til blandt andet at håndtere den lift, hun flyttes ud af sin seng med. 

Marianne Nielsen og sosu-assistenteleven Line Ramshøj hjælpes ad med den mere komplicerede plejeopgave hos kvinden, der har kateter, benskinner og andre specielle hjælpemidler, der kræver uddannet arbejdskraft at betjene. 

De to taler lavmælt sammen om opgaven, mens de gør kvinden klar til at komme i bad. Mens Line Ramshøj er i badeværelset med lejlighedens beboer, tager Marianne Nielsen opvasken og smører morgenmad. Et stykke franskbrød med ost og marmelade - endelig ikke for meget marmelade. 

- Jeg spørger hende altid, hvad hun vil have til morgenmad, når jeg er her. Svaret er altid det samme, smiler Marianne Nielsen.

Efter badet liftes kvinden tilbage i sengen for at blive klædt på, inden hun løftes over i sin den kørestol, som hun sidder i i dagtimerne.

- Der er saftsuseme mange ting at huske, bemærker Line, mens de arbejder.

- Du gør det godt, lyder Mariannes svar til elev-kollegaen.

9:28 - Det var I gode til

10.14.19 En dagvagt i hjemmeplejen med sosu-assistent Marianne Nielsen, Nyborg Kommune. Foto: Michael Bager

Marianne Nielsen er tilbage ved Henning og Inger i penthouse-lejligheden sammen med eleven Julie Hochreuter. Henning skal i bad og i tøjet, og der er igen behov for at være to til opgaven blandt andet, fordi der skal bruges lift, og fordi Henning har brug for hjælp til at blive flyttet rundt i sengen ved af- og påklædning. 

Mens Julie tager Henning med på toilettet snakker Marianne med hans kone om muligheden for, at de kan få en ny type kørestol til ham. De to snakker lidt frem og tilbage og bliver enige om, at den nuværende stol er behagelig og tilstrækkelig. 

Imens de to hjemmehjælpere er i færd med påklædningen i soveværelset, ringer det på. En fragtmand dukker op ved døren med det overtræk til sengeheste, som Marianne har bestilt.

Kort tid efter ruller Julie en glad og renvasket Henning ind i stuen, hvor hans frisksmurte morgenmad står klar til ham. 

- Det var I godt nok gode til, smiler han. 

10.28 Telefonhjælp til kollega

10.30.03 En dagvagt i hjemmeplejen med sosu-assistent Marianne Nielsen, Nyborg Kommune. Foto: Michael Bager

En kollega har brug for it-hjælp, og Marianne Nielsen bruger omkring ti minutter på lidt snak frem og tilbage om nogle af systemernes funktioner. Alle i hjemmeplejen i Nyborg Kommune har deres egen iPad. 

- Det har vist sig, at de går mindre i stykker, når vi har hver sin, bemærker Marianne Nielsen, inden hun banker på rækkehus-døren hos næste borger. 

10.35 483 piller i 21 pilleæsker

11.04.31 En dagvagt i hjemmeplejen med sosu-assistent Marianne Nielsen, Nyborg Kommune. Foto: Michael Bager

I næste hjem skal Marianne holde tungen lige i munden, når hun dispenserer piller tre uger frem. Den ældre kvinde i rækkehuset får for tiden 23 daglige piller fordelt på fire tidspunkter om dagen, hvilket betyder, at Marianne Nielsen skal fordele i alt 483 piller i de rigtige æsker og de rigtige rum.

Noget medicin er skiftet ud af apoteket med et andet lignende præparat, og noget medicin er sat ned i dosis siden sidst. 

Dyb koncentration. 

Bagefter er det tid til en kort snak om medicinen, og de store fremskridt borgeren har gjort, siden hun faldt i sit hjem og brækkede sin hofte.

- Og tror du ikke snart, jeg kan undvære nogle af alle de piller. Jeg kunne godt tænke mig at tage lidt færre, spørger hun

-Det er i hvert fald flot, at du er kommet væk fra den stærke morfin. Du må hellere kontakte din læge og få en gennemgang af al din medicin. Så må hun vurdere, om du kan undvære noget. Jeg kender godt din læge, og hun er en sød dame. Hun kan helt sikkert se på det, svarer Marianne, inden hun stiller medicinæskerne på plads i en kasse i køkkenet og pakker den øvrige medicin væk. 

På vejen ud passerer hun kvindens fysioterapeut, der er kommet for at hjælpe med genoptræning og hjælpemidler. 

12.11 Fagligt forum

12.13.03 En dagvagt i hjemmeplejen med sosu-assistent Marianne Nielsen, Nyborg Kommune. Foto: Michael Bager

Lidt over middag samles Marianne Nielsen og hendes nærmeste kollegaer i deres grupperum til det, de kalder fagligt forum. 

Medarbejderne i hjemmeplejen i Nyborg Kommune har fået indført, at de har afsat et kvarter sammen i grupperne hver dag. Her kan de overlevere beskeder til hinanden om borgerne. Tale sammen om oplevelser eller udfordringer i arbejdet. 

- Det er vigtigt, at vi får talt sammen i gruppen. Det er ikke alt, der kan overleveres via journalerne. Vi har brug for at se hinanden i øjnene en gang i mellem, siger Marianne Nielsen. 

11.20 Chokolade og takkekort

Foto: Stine Jessen Jensen

På bordet i personalestuen på Bredahlsgade ligger en stor æske fyldte chokolader til deling. Ved chokoladen ligger et håndskrevet takkekort fra en taknemmelig borger. "Stort tak til mine hjælpere, som alle har været friske, enestående, flinke, dygtige, rare og omhyggelige. Det har været en stor hjælp for mig," står der blandt andet i kortet. 

12.30 Fyraften

12.34.03 En dagvagt i hjemmeplejen med sosu-assistent Marianne Nielsen, Nyborg Kommune. Foto: Michael Bager

Klokken 12.30 er det fyraften for Marianne Nielsen denne tirsdag i august. Andre dage arbejder hun til klokken 13.30 og endnu andre dage til 14.30, så hun sammenlagt har 35 timer om ugen. - Klokken 12.30 er et meget godt tidspunkt at have fri. Så har man dagen for sig, smiler hun.  

Mest læste

Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Odense

Mysterie opklaret: Borgere troede, de havde mistet cykelsti over motorvejen - nu baner gigantisk projekt vej for to helt nye broer, når den gamle rives ned

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma markant

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Odense

Rockbands fra 70'erne og 80'erne laver maratonkoncert: -Vi håbede på 5-6 bands, men så stod vi pludselig med 13 bands

Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid