Annonce
Erhverv

En angribers fornemmelse for relationer

Det har på ingen måde været et bevidst, strategisk valg om at branding, når fodboldspilleren Jesper Lange har givet ud af sig selv og sin tid til fans, sponsorer og samarbejdspartnere i løbet af karrieren. Men i bagspejlet kan han sagtens se, at det har haft en positiv effekt, som han tænker at bygge videre på i fremtiden. Foto: Axel Schütt

Jesper Lange har siddet uden for fodboldbanen i de seneste otte måneder med et overrevet korsbånd. Den 32-årige angriber med en fortid i Odense, Esbjerg og Aarhus bruger genoptræningen til også at fokusere om tiden efter karrieren, og hvad han kan bruge sine kompetencer og erfaringer fra sportens verden til i fremtiden.

HELSINGBORG: Fodboldkarrieren er endnu ikke slut for 32-årige Jesper Lange.

Men da den fynske angriber, der fik sit gennembrud hos Esbjerg, hvor han stadig nyder høj status blandt klubbens fans, sidst i juli sprang sit korsbånd i venstre knæ i kamp for Helsingborgs IF ude mod Syrianska i Sveriges næstbedste række, satte det skub i tankerne om livet efter fodbolden.

Ikke sådan at forstå, at det er nye tanker for Jesper Lange. Faktisk har han været i gang med læreruddannelsen to gange, men en skolereform er kommet i vejen undervejs, og praktikken lader sig ikke dele op på enkeltdage - men kun i sammenhængende uger - og det ville lægge beslag på samtlige familiens ferieuger i flere år.

Derfor har Jesper Lange valgt at tage orlov fra sit studie - igen. Et kapitel, han ikke er særlig stolt af, for som målrettet eliteidrætsudøver har han det bedst med at fuldføre, hvad han kaster sig ud i.

Fodboldbanen forventer han at være tilbage på i løbet af sommeren. Den svenske superettan er netop sparket i gang - foreløbig uden Jesper Lange - løber frem til midten af november med et kort break i juli.

Annonce

Klar-parat-startup

Det giver ingen ETCS-point i at have dyrket sport på eliteniveau. Tværtimod spænder satsningen på at nå helt i mål med sin idræt for nogle ben på uddannelsesvejen. Men en ungdom i et præstationsmiljø og med vinderkultur tæt på hverdag kan alligevel vise sig som stærke kompetencer senere i livet, når lyset bliver slukket i hallen eller på stadion, og det er tid til at kigge på nye karriereveje.I serien Klar-parat-startup møder vi en række eliteidrætsudøvere, som er på vej eller er kommet helt ud på den anden side af sporten. Hvad tager de med af værdifulde erfaringer, når (stjerne)støvet lægger sig, og hvad laver de i dag? Denne gang møder vi 32-årige Jesper Lange, professionel fodboldspiller i klubberne OB, Esbjerg fB, AGF og svenske Helsingborg, hvor han stadig er aktiv.

For der er tilsyneladende flere fællestræk, som iværksætteren og andre i gang med en erhvervskarriere deler med elitesporten. I netværket Viljestyrken har iværksætteren Jonathan Løw samlet 100 tidligere og nuværende eliteidrætsudøvere for at finde snitflader og inspirere til at lykkes med nye drømme i livet.

Viljestyrken er samtidig et video- og podcastprojekt, hvor du blandt andet kan se og høre Jesper Lange fortælle mere om at sætte sig mål og at tackle modgang.

Nummer 22. Navn: Lange. Det er denne trøje, der er landet flest af over disken i fanshoppen i Esbjerg fBs historie. Foto: Claus Fisker/Scanpix

Værdi i at give af sig selv

- Det er heldigvis ikke længere et spørgsmål, om jeg bliver klar igen. Det handler nu kun om hvornår, siger Jesper Lange.

I stedet for lærerudddannelsen er han i sin genoptræningsperiode begyndt at tage en AU i ledelse ved CBS på deltid. Der er seks fag at bestå, og han er ved at afslutte nummer to. Oplevelsesledelse - det at skabe merværdi, behov og identitet sammen med et produkt - kan han sætte flueben ved.

Målet har angriberen også taget sit sigte på.

- Jeg brænder for at arbejde med og skabe relationer mellem mennesker. Det er også noget af det, som jeg selv har været god til i løbet af min karriere, uden det dog har været et bevidst valg. Min fremtid kunne for eksempel være som mellemleder i en marketingafdeling, for det at være et team, at skabe rammerne for at lykkes og give folk følelsen af, at de kan udvikle sig sammen, tiltaler mig meget. Det kan både være inden for sportens verden eller i en hvilken som helst anden virksomhed, forklarer han.

Jesper Lange er meget bevidst om, at relationen til for eksempel fans, aldrig må blive påtaget, en egentlig strategi eller for umiddelbar egen vindings skyld. Det skal være oprigtigt for at være troværdigt:

- Du får kun goodwill ved at give noget af dig selv og uden at have et decideret mål for øje, men til gengæld kan det have stor 'pay forward'-effekt netop at investere tid på frivillig basis.

Jesper Lange

Født: 11. januar 1986 i Odense

Professionel fodboldspiller siden 2004 (angriber)

Har spillet 10 U21-landskampe for Danmark og scoret 1 mål.

Klubber: Tarup-Paarup IF (ungdom), B1913 (ungdom), OB (ungdom og senior 2004-2006, 3 kampe), Esbjerg fB (2006-2013, 184 kampe - 42 mål), AGF (2013-2016, 67 kampe - 8 mål), Helsingborgs IF (2016- , 28 kampe - 7 mål)

Uddannelse: Er i gang med en AU i ledelse. Har taget orlov fra lærerstudiet - for anden gang.

Pokalfinalen mod AGF i 2016 er et af karrierens højdepunkter - og så selv eventyret endte med et nederlag til FC København. Foto: Axel Schütt

Personlig relation skaber tillid

Jesper Lange har flere eksempler fra fodboldkarrieren på, hvordan det at engagere sig med fans, sponsorer og samarbejdspartnere kan have stor værdi, når modgangen rammer. Det har han oplevet i både Esbjerg fB, AGF og Helsingborgs IF - klubber, han i øvrigt alle er rykket ned med.

- Jeg er ikke det største talent, som har været i EfB, men det er mit navn, der er solgt flest trøjer med, og da jeg var skiftet til AGF og scorede mod klubben og vandt i Esbjerg, så sang fansene alligevel deres sang til mig efter kampen.

- Jeg har heller aldrig oplevet personlig hetz, som jeg har set med andre spillere. Da jeg for eksempel var med til at tabe 1-2 ude mod FC Vestsjælland med AGF i 2014, og nedrykningen nærmede sig, var fansene rasende, men jeg gik alligevel ned til dem for at fortælle, hvad deres støtte betød, delte kram ud og sagde, at jeg også var ked af situationen. Det kan godt være, at jeg skulle igennem en byge af øl og andet først, men det var med til at bløde frustrationerne op - i hvert fald mod mig som person.

- Og da vi efter nedrykningen i Helsingborg ringede rundt til fans og sponsorer for at få dem til at forny deres sæsonkort, fik jeg at vide af en mand, at han kun fornyede sin billet til vores kampe, fordi det var mig, der ringende personligt. Det handler alt sammen om relationer.

Alternativ til bærende foto. Foto: Henning Bagger/Scanpix

Vejen ud på arbejdsmarkedet

Når Jesper Lange engang slutter sidste kapitel i sin fodboldbog i Sverige, Vestjylland eller andetsteds, er det netop relationer, han gerne vil dyrke videre. Nu mere bevidst end tidligere:

- Min drøm er at gøre det til min passion at skabe relationer og få skabt evidens på, hvad det rent faktisk betyder og kan tilføre af merværdi i en organisation. For en bankrådgiver er det jo eksempelvis også vigtigt at skabe relationer til kunderne, fordi tillid har stor værdi i deres forhold.

I første omgang glæder Jesper Lange sig til at komme tilbage på fodboldbanen og jagte flere scoringer her. Han var topscorer hos Helsingborgs IF med syv sæsonmål, da mange sportsudøveres værste mareridt - et overrevet korsbånd - ramte. Senere kunne en trainee-plads i en virksomhed eller måske at etablere sit eget konsulentfirma med fokus på at bygge relationer, ledelse og god feedback-kultur være vejen ud på det etablerede arbejdsmarked.

Også her vil han kunne trække på sine erfaringer fra elitesportsmiljøet.

Modgang som motivationsfaktor

En af de største inspirationskilder, han har haft på trænersiden, er Glen Riddersholm i AGF.

- Jeg var egentlig på vej væk fra klubben, da Glen blev ansat, og jeg tog selv fat i ham, fordi han er en type træner, som jeg gerne ville arbejde under. Han tager blandt andet udgangspunkt i udtrykket 'There's no I in team', og det har altid trigget mig at konkurrere som hold.

Jesper Lange har mødt modgang flere gange i karrieren - og senest med sin langvarige knæskade. Det har dog aldrig slået ham ud. Tværtimod finder han ny motivation, når tingene ser sortest ud.

- Som person kan jeg godt lide modgang, og jeg tænker ikke, at nu er det altså også synd for mig, at jeg er skadet. For i stedet har der jo åbnet sig nye muligheder. Jeg kigger på, hvad jeg ville opnå frem for, hvad jeg vil undgå eller gå glip af, for begrænsninger flytter ingenting. I stedet for at fokusere på alt det, jeg nu ikke kan på grund af mit knæ, har jeg sat mig masse mikromål for at kunne komme tilbage til fodboldbanen så stærk som muligt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce