Annonce
Sydfyn

En allé af trehjulede cykler: Beboere i kamp mod høje hastigheder

I Vemmenæs er beboerne godt trætte af, at folk kører for hurtigt gennem byen, når de er på vej til og fra sommerhusområdet på Stenodden. De har taget sagen i egen hånd og sat en stor flok små trehjulede cykler ud til vejen for at få bilister til at lette foden fra speederen. Foto: Katrine Becher Damkjær
I Vemmenæs bliver bilisterne mødt af små trehjulede cykler, der står helt ude ved vejen. Cyklerne skal få bilisterne til at tænke sig om og sænke farten, forklarer beboerne i området, der står bag initiativet.

Tåsinge: Man møder den første et lille stykke uden for byen. På den anden side af byskiltet er der endnu en. Og en til på modsatte side af vejen. Og en til lidt længere henne.

De står helt ude ved vejkanten, de små, røde trehjulede cykler, som ikke er at overse, når man kører gennem Vemmenæs på Tåsinge. Og det er da heller ikke meningen, forklarer Mads La Cour, der har været med til at sætte dem der.

- Vi oplever tit at folk kører for stærkt gennem byen til fare for fodgængere, børn og dyr. Derfor har vi valgt at stille de trehjulede cykler ud til vejen med det formål at få billisterne til at lette foden fra speederen, siger Mads La Cour.

Han bor i nummer 20 på Vemmenæsvej og har sammen med en række naboer taget initiativ til den utraditionelle happening.

For nu vil de én gang for alle have farten ned, da de er trætte af på daglig basis at se bilerne suse gennem byen.

- Det her er jo en gammel landsby, hvor alle husene ligger helt ud til vejen. Så snart vi åbner vores hoveddøre, står vi jo nærmest ude på vejen, og så er det ikke ret sjovt, når bilerne kommer farende uhæmmet forbi os, siger Mads La Cour.

Han bliver bakket op af Mette Thomsen, som bor i et af de første huse inden for bygrænsen og kan se vejen fra sit vindue.

- De når slet ikke at tage farten af, inden de når ind til byen, forklarer Mette Thomsen, som har boet i Vemmenæs i otte år.

- Der er også meget tung trafik gennem byen med lastbiler, som også kører for stærkt, tilføjer hun.

Annonce

Gennemkørselsby

Kenneth Klug fra nummer 17 har sit bud på, hvorfor landsbyen på den sydlige del af Tåsinge har særlige udfordringer med for hurtig kørsel.

- Problemet er, at landsbyen er transitområde, hvor der er rigtig mange turister og sommerhusgæster, der skal videre køre igennem for at komme om på den anden side. De har nogle gange travlt med at komme frem, siger Kenneth Klug dog uden at skylde hele skylden på turisterne.

For det er et generelt problem, som det er det på det meste af Tåsinge, at folk kører for stærkt.

- Jeg synes, at det er blevet værre. Biler har virkelig smæk på, siger Kenneth Klug, der har boet på vejen i 11 år.

Har hjulpet

Det var altså af de grunde, at de gode beboere på Vemmenæsvej gik sammen om at gøre noget.

At det lige blev børnecykler langs vejen er et mindre tilfælde, forklarer Mads La Cour.

- Vi holder en vejfest, hvor jeg talte med en af de andre naboere om, hvad vi kunne gøre, og han fik så idéen til de trehjulede cykler. Derefter skrev jeg ud på Facebook, om der mon var nogen, der havde nogle liggende, som vi måtte få, fortæller Mads La Cour, der endte med at få samlet omkring 20 cykler sammen.

De har stået langs vejen i et par måneder nu, og det har haft sin effekt, mener Mads La Cour.

- Der er stadig mange, der ræser igennem, men vi synes da, at det har hjulpet lidt. Det har i hvert fald skabt noget opmærksomhed, og der er folk, der er stoppet op for at høre os, hvad det handler om, forklarer han.

Men de trehjulede cykler skal og kan ikke gøre det alene, fastslår beboerne, der derfor har rettet henvendelse til kommunen i håbet om, at den kan gøre nogle fartnedsættende tiltag, forklarer Mette Thomsen.

- Ønskescenariet er nok et vejbump i hver ende af byen og eventuelt en fartgrænse på 40 kilometer i timen gennem byen. Alternativt kunne man også arbejde med en fartgrænse på 60 kilometer i timen oppe fra hovedvejen, så man allerede har sænket farten længe inden, man når byskiltet, siger hun, mens Kenneth Klug foreslår, at man kunne lave en såkaldt 2-minus-1-vej gennem Vemmenæs.

Alle håber de på, at der bliver gjort et eller andet. Og sker det, har Mads La Cour en plan for de trehjulede cykler.

- Jeg har jo en drøm om, at hvis vi får kommunen i tale og får problemet løst her, så kan vi tage alle cyklerne med videre og stille dem op et andet sted på Tåsinge, hvor der også er problemer, siger Mads La Cour.

Med på listen

På kommunens Center for Ejendomme og Teknisk Service bekræfter centerchef Peter Mouritsen at have modtaget henvendelsen fra beboerne i Vemmenæs.

- Det er sådan, at vi én gang om året lægger op til politikerne, hvad der er af prioriteter til udbedring af vej, cykelstier og alt muligt andet. I det arbejde har vi en liste over borgerønsker, og der indgår Vemmenæsvej/Stenoddenvej, hvor man ønsker fartdæmpende tiltag, forklarer han.

- De står på listen, og så må vi se, hvad der bliver taget stilling til, tilføjer Peter Mouritsen.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Kirketur og Kingo-aften

Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce