Annonce
Livsstil

15 kvadratmeter med pen og papir: Rikke og Kække Kay er blevet kult

Lotte og Kay Petersen flyttede i 2016 til Odense for at være tættere på datteren Rikke, som Kay hjælper i butikken Pen & Papir. Kay Petersen har siden 1963 solgt kontorartikler og printerpatronert: -Så vi praler noget med al den ekspertise, vi har, smiler Rikke Allesen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Rikke Allesen driver Pen & Papir, én af Odenses mindste specialbutikker, med plads til mange stamkunder. Hendes far, Kække Kay, er flyttet til byen for at hjælpe datteren i ny og næ.

Man tøver lige lidt på dørtrinnet og overvejer, om man overhovedet kan være inde i den lille butik med de mange penne og hylder med papir blandt fine loppefund fra gulv til loft.

Men når først man er trådt ind, er der både hjerterum og plads nok på de 15 kvadratmeter til, at øjet og nysgerrigheden kan glide rundt i halve og hele timer.

Pen & Papir midt i Odense er sådan en specialforretning, der trækker kunder, som efterhånden bliver stamkunder – fra nær og fjern, og her taler vi hele landet og sågar Norge.

Ja, nogle af kunderne er så glade for at komme, at et par valgte at fejre deres bryllup i butikken – bare brudeparret og indehaveren af Pen & Papir, Rikke Allesen. De sad og drak bobler midt i åbningstiden. Og parret droppede det med ringe. I stedet gav de hinanden hver en fyldepen med navnetræk.

Sidst i november kommer en flok veninder, fordi de har foræret én af veninderne en aften, hvor de bare skal sidde og tegne, snakke og drikke vin i den lille butik.

Her siger kunderne ofte farvel og tak med en krammer eller giver hånd. En dag kom der såmænd en medarbejder fra 7eleven henne om hjørnet. En kvinde havde ringet og spurgt, om han ikke kunne gå om med kaffe og kage til indehaveren af Pen & Papir, for en kunde syntes, Rikke trængte til lidt opmuntring.

Rikke Allesen, 47 år, bliver måske ikke rig på at sælge penne og papir, men hun bliver til gengæld rig på oplevelser, nye venner og livsglæde.

Det gælder ikke kun Rikke. Det gælder også Kække Kay. Han er kendt af alle stamkunder, for når Rikke har en enkelt fridag, så træder han til. Kække Kay er Rikkes far, og han ved, hvad han taler om, når det drejer sig om penne og blæk, for han har i mange år som sælger solgt produkter fra bl.a. Pelikan og fik efterhånden tilnavnet Pelikay.

Fakta: Pen & Papir

Drives af Rikke Allesen, 47 år.

Butikken sælger penne og papirvarer. Har ligget i Smedestræde 12 siden 2016.

Trækker bl.a. kunder langvejs fra via Instagram-profilen Papirhandleren.

Rikke Allesen er gift med Martin, også kaldet bassisten, for han er rockbassist i sin fritid og spillede kontrabas ved digtoplæsningerne i den første version af Pen & Papir.

To børn, Anna, 21 år, og Asger, 17 år og tre papbørn Mathias 23, Emma og Emilie 19 år.

Rikkes forældre, Lotte, 72 år, og Kay, 73 år, flyttede for tre år siden fra Kolding til Odense for at være tættere på datteren og hendes familie.

Kay, der hjælper Rikke i butikken, morer sig over det sammentræf, at han tilbage i 70’erne i tre år drev Fyldepennehjørnet i Odense, få meter fra, hvor datterens butik ligger i dag.

Skoletræt og glad for bøger

Man skulle tro, at Rikke bare er trådt i farmands fodspor, men sådan forholder det sig slet ikke. Rikke forlod 9. klasse, da hun var skoletræt, og valgte at gå i mesterlære som boghandler, fordi hun elskede bøger.

Hun fandt ud af, at hun var god til det med papir og skrivetøj. Efter et år i Schweiz, hvor hun lærte, hvad kvalitetspapir og -penne er, har hun arbejdet i både boghandler og kontorforsyninger, inden hun blev hyret til at åbne en papirhandel, Harders Papir, i Nørregade i Odense.

Efter halvandet år overtog hun butikken, døbte den Pen & Papir, og lige som gaden udviklede sig til lidt af et latinerkvarter, gav hun også sin egen butik et personligt præg. Der blev sammen med kunder arrangeret digtoplæsninger, ”Ordet fanger”, der kunne samle 30-40 fortrinsvis unge tilhørere, og der var perioder med shop i shop, hvor billed- og smykkekunstnere kunne sælge deres varer.

Men byfornyelsen i Odense var hård ved Rikkes butik i Nørregade, og for godt tre år siden skrev hun på de sociale medier, at hun desværre var nødt til at lukke. En kunde så opslaget og skrev, om ikke Rikke havde lyst til at overtage kundens lejemål, som havde været galleri.

-Jeg var slet ikke klar til at lukke, så jeg greb det halmstrå, jeg kunne, og slog til, fortæller Rikke Allesen.

Annonce

Far og mor flyttede med

Rikke rykkede fra 100 til 15 kvadratmeter. I dag er hendes far nærmest blevet fast inventar i den lille butik i Smedestræde, og af mange bedre kendt som Kække Kay. 73-årige Kay passer butikken sådan cirka hver anden lørdag, og når Rikke skal have en fridag eller to, og han elsker at stå bag disken.

-Det er jo fantastisk, at jeg kan få lov at stå her. Det er et fristed for mig, og mange af Rikkes kunder er jo nærmest hendes venner, og tænk, jeg får også kram, når de har købt noget!! Her har jeg mulighed for at lege med, og jeg nyder meget at have med kunderne at gøre, også de mange unge mennesker, der kommer, siger Kay.

Og han har ingen planer om at stoppe.

-Jeg håber at blive her i ti år. Ja, ja, grin I bare, men jeg har haft kunder, der stadig drev boghandel, da de var 90 år!

Faktisk flyttede han og konen Lotte fra Kolding, hvor de havde boet i mere end 30 år, til Odense for tre år siden. Kay Petersen har altid været glad for Odense, og hans bedste ven bor i byen.

-Jeg ville ikke blive i et hus med 1000 kvadratmeter have, der skulle passes, og jeg ville gerne hjælpe Rikke. Derfor tvang jeg nok Lotte til at sige, at det var ok, siger Kay, der betingede sig, at der var busforbindelser og en dagligvarebutik lige i nærheden af den nye bolig.

Lotte syntes, det var hårdt at rykke ind i en lejlighed i Seden uden for Odense. Det var væk fra alt det velkendte og trygge i Kolding, men efterhånden er hun faldet til, godt hjulpet af en ny interesse for at gå på loppemarkeder.

-Det afgørende for mig var, at Rikke var et stort smil, da jeg spurgte, om hun syntes, det var ok, at vi flyttede herover og kun boede et par kilometer fra hende, siger Lotte.

Fyldepenne og notesbøger giver ro i hovedet

Det var lidt en tilfældighed, at Rikke Allesen for nogle år siden fik et parti fyldepenne af mærkerne Parker og Waterman ind i sin butik, men de blev revet væk.

Ifølge Rikke Allesen har fyldepennen fået en renæssance.

-Når først man har prøvet at skrive med en fyldepen, så går man ikke tilbage. En fyldepen glider mere flydende over papiret, og det er som om, at man tænker lidt mere, mens man skriver, siger Rikke Allesen.

Det er især de unge, der kommer ind og køber en fyldepen.

-De er trætte af kun at sidde ved en pc. Der er også nogle af de unge, der er kede af, at de ikke har lært at skrive pænt, fordi de har siddet så meget ved en pc.

-Jeg er helt overbevist om, at det giver mere ro i hovedet at skrive med en fyldepen, og det bekræfter flere af kunderne også.

-Det er det samme med notesbøger. De unge kommer og køber notesbøger, som de skriver i.

-Det nye sort er ”Bullet journal”. Det er en notesbog, hvor man selv tegner en kalender op, som både er en kalender, en dagbog og lidt poesibog, og hvor de også sidder og tegner og maler.

Det er sagt om en Bullet Journal, at den ”hjælper dig med at følge din fortid, styre din nutid og planlægge fremtiden”.

Annonce

Giv plads til hinanden

Mange vil nok stille spørgsmålet, om det er klogt at flytte efter børnene, men for både Rikke og hendes forældre har det været rimelig ukompliceret. Rikke passer somme tider Otto, forældrenes hund, og Kay hjælper jævnligt i butikken bl.a. i den uge, hvor Rikke og hendes mand, også kaldet Bassisten, skal en uge på Roskilde Festival.

-Vi sidder ikke på skødet af hinanden, og vi har endnu ikke brug for Rikkes hjælp i det daglige. Vi er stadig mobile, men når det kommer til den dag, hvor vi må bede om hjælpe, er jeg glad for, at vi er tæt på Rikke og hendes familie, siger Kay.

En fælles indkøbstur til en messe i Nürnberg for et par år siden blev for Rikke et bevis på, at hun og hendes far er et godt team.

-Når vi gik ind på standene, sørgede far for at underholde udstillerne, mens jeg gik rundt og kiggede på varer. Her kunne jeg se fordelen af, at vi faktisk er så forskellige.

Rikke er heller ikke bleg for at give sin far ”credit for, at det går så godt”, som hun siger:

-Det er gået nemt. Vi er gode til at give plads til hinanden, og så er det ikke mindst, fordi far er så rummelig. Han kan tåle, når jeg hvæser ad ham. Han bliver somme tider lidt for kæk, smiler Rikke.

Der er plads til at kunder kan sidde og tegne - og måske endda drikke et glas vin. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Rikke Allesen driver den lille specialbutik Pen & Papir midt i Odense, og det er, siden hun blev selvstændig i 2011, ikke blevet til megen ferie, og derfor er det rart nu at have sin far i nærheden, så han kan træde til en dag eller to, når der er brug for en fridag. Foto: Birgitte Carol Heiberg
En hilsen fra en glad kunde, som har sendt Rikke en seddelklemme (bag den lille hilsen), hvor hun har sat Pen & Papir ind i klemmens hoved. Foto: Birgitte Carol Heiberg
På et tidspunkt købte Rikke Allesen nogle skrivemaskiner på loppemarkeder og satte dem i stand, og hun blev overrasket over kundernes interesse. De blev revet væk. Hun kender flere kunder, der foretrækker at skrive på skrivemaskine, når de skal digte eller skrive manuskripter, for på en pc lader de sig for nemt forstyrre. Foto: Birgitte Carol Heiberg
forældre flyttet fra Jylland til fyn for at hjælpe til i specialbutikken pen og papir. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Maling til grafitti, postkort, fyldepenne, skrivemaskiner, notesbøger, farveblyanter. Der er plads til meget på de kun 15 km2. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Middelfart For abonnenter

Byråd har mundkurv på i sag om kommunaldirektør: - Offentligheden har fået de informationer, de skulle

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Hæsblæsende weekend på Fyn: Voldsom vind og forhøjet vandstand

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Fik vist porno midt i undervisningen: Kommune har gentagne gange haft brud på sikkerheden

Nyborg

Udsigt til søndag med højvande: Holckenhavn-dæmning og havneområde kan svømme over

Middelfart For abonnenter

Skubbede kammerat ind i soveværelse og skød hen over hovedet på ham med oversavet jagtgevær: 37-årig skal i fængsel i tre et halvt år

Dalls videoanalyse: Her er konflikten i el-forhandlingerne

Fyn

Snart udløses spændingen: Én af disse fem tager over efter Lars Høgh og bliver Årets Fynbo

Navne For abonnenter

Dødsfald: I de efterladte papirer fra Ib stod der på en lille seddel: Husk, jeg har haft et dejligt liv, jeg elsker jer alle sammen

Bintu sejler tønder med rom med sejlskib fra Caribien: Satser på at forsyne halvdelen af Europa med bæredygtig spiritus de kommende år

Faaborg-Midtfyn

De første flasker var udrikkelige: Nu sælger Jacob sin vin til Michelin-restauranter

For første gang i to år: Storm rammer Danmark med vindstød af orkanstyrke

Fyn

Restriktioner bortfalder tirsdag: Fortsat meget coronasmitte i de fynske kommuner

Odense For abonnenter

Comsa har afleveret ny tidsplan: Letbaneåbning i maj kræver højt tempo i slutfasen

Odense

I Byen Odense-podcast: Nu kommer der mere liv på Flakhaven, kendt pub får makeover og er Odense ved at blive Danmarks svar på New York?

Annonce