Annonce
Erhverv

En af de helt store gaver: SDU i Odense får kæmpebeløb til voksende robotcenter

En donation på 100 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden skal bruges til en ny bygning ved Syddansk Universitet i Odense, som dermed får endnu bedre muligheder som spydspids inden for robotforskning. Arkivfoto: Robert Wengler.

A.P. Møller Fonden har doneret 100 millioner kroner til Syddansk Universitets robotforskning. Pengene skal bruges til at udvide de nuværende faciliteter med en ny bygning, som skal stå klar om tre år.

Det oplyser Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.

- Vi er meget taknemmelige for donationen, som kommer til at styrke robotforskningen betydeligt. Robotområdet er allerede i dag på allerhøjeste internationale niveau, og med den store donation kan universitetet opføre en ny bygning til området, siger bestyrelsesformand for SDU Niels Thorborg.

- Det betyder, at vi får optimale rammer til at videreudvikle forsknings-, innovations- og uddannelsesmiljøet inden for robotområdet. Byggeriet kommer således både vores studerende, forskere og i sidste ende erhvervslivet til gavn, siger Niels Thorborg i pressemeddelelsen.

Annonce

Bruger selv 100 millioner på nyt laboratorium

Robotklyngen på Fyn med Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet i centrum anerkendes ifølge SDU som den stærkeste robotklynge i Nordeuropa og omfatter cirka 120 virksomheder. Flere af dem er handlet for milliardbeløb.

I maj 2015 købte den amerikanske virksomhed Teradyne Odense-firmaet Universal Robots for 1,89 milliarder kroner, og i april sidste år havde Teradyne den store pengepung fremme igen, da virksomheden købte endnu et fynsk robotfirma, Mobile Industrial Robots, for 1,7 milliarder kroner.

Instituttet har også været en succes for universitetets forskning og uddannelse, konkluderer SDU i pressemeddelelsen. I dag er instituttet internationalt førende inden for robotteknologi og har udviklet stærke forsknings- og uddannelsesmiljøer inden for droner, sundhedsinformatik og energiinformatik.

I foråret 2018 afsatte SDU selv 100 millioner kroner til at bygge et nyt laboratoriemiljø, som skal understøtte forskning, uddannelse og samarbejde med erhvervslivet.

Brug for mere plads

Det var i 1980'erne, det fynske roboteventyr begyndte. A.P. Møller-Mærsk startede et samarbejde med Odense Universitet - som SDU hed dengang - om at udvikle moderne teknologi til produktionen af skibe på Lindø Værftet.

Det førte senere til Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, som har haft stor betydning for udviklingen af robotteknologi i Danmark.

I dag har forskningen og uddannelserne på instituttet vokset sig større, end der fysisk er plads til, og det har derfor længe været SDU's ønske at kunne udbygge instituttets fysiske rammer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce